Για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους αποφασίζουν το Σάββατο οι φαρμακοποιοί
Σε εξέλιξη είναι η κρίσιμη γενική συνέλευση των μελών του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, όπου οι φαρμακοποιοί θα λάβουν αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων τους. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για τους ασφαλισμένουυς του ΕΟΠΠΥ, καθώς ήδη σε 17 νομούς της χώρας, πληρώνουν από την τσέπη τους τα φάρμακα. Πάντως, ήδη έχει εξοφληθεί ένα μέρος (50 εκατ. ευρώ) από τις οφειλές του Μαΐου.
Σε εξέλιξη είναι η κρίσιμη γενική συνέλευση των μελών του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, όπου οι φαρμακοποιοί θα λάβουν αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων τους.
Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για τους ασφαλισμένουυς του ΕΟΠΠΥ, καθώς ήδη σε 17 νομούς της χώρας, πληρώνουν από την τσέπη τους τα φάρμακα.
Πάντως, ήδη έχει εξοφληθεί ένα μέρος (50 εκατ. ευρώ) από τις οφειλές του Μαΐου και μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμενεται να καταβληθεί και το υπόλοιπο ποσό (70 εκατ. ευρώ).
Από τον Μάιο εκκρεμούσε μέχρι τις προηγούμενες ημέρες ποσό ύψους 117 εκατομμυρίων ευρώ, αφού οι φαρμακοποιοί είχαν εισπράξει μόνο 90 εκατομμύρια.
Για τον Ιούνιο, οι οφειλές του ΕΟΠΠΥ ανέρχονται σε 145 εκατ. ευρώ.
Επί τάπητος στη γενική συνέλευση των φαρμακοποιών θα τεθεί το ενδεχόμενο της πανελλαδικής αναστολής χορήγησης φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους από την 1η Σεπτεμβρίου.
Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος κάνει λόγο για «δυσμενή πορεία των πληρωμών του ΕΟΠΥΥ σε όλο το εύρος της υγείας και ειδικότερα προς τα φαρμακεία» και για κατάσταση που δεν επιτρέπει αισιοδοξία. «Ο ΕΟΠΥΥ καταρρέει με βασική αιτία τον κακό σχεδιασμό των εσόδων του και την υποχρηματοδότηση από τα ασφαλιστικά ταμεία κυρίως το ΙΚΑ και τον ΟΓΑ», αναφέρει.
«Παρά τις τεράστιες καθημερινές μας προσπάθειες οδηγούμαστε με γοργούς ρυθμούς σε στάση πληρωμών. Πληρωθήκαμε μέρος των συνταγών του Μαΐου. Για τα υπόλοιπα χρήματα όπως και για τις συνταγές Ιουνίου οι όποιες δεσμεύσεις είχαμε μέχρι σήμερα έχουν ανατραπεί και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ημερομηνίες», προσθέτει ο ΠΦΣ.
Χθες, Παρασκευή, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μ. Σαλμάς, μιλώντας στη Βουλή, εξέφρασε την ελπίδα ότι ο ΠΦΣ «που έχει μια ωριμότητα και ξέρει τα στοιχεία δεν θα προχωρήσει σε κινητοποίηση το Σάββατο».
»Σε κάθε περίπτωση, όμως, θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Αυτή τη φορά η Πολιτεία δεν είναι ανοχύρωτη. Έχουμε έτοιμο σχέδιο, το οποίο θα ενεργοποιήσουμε για να προστατεύσουμε την φαρμακευτική παροχή περίθαλψης στους ασφαλισμένους», σημείωσε.
»Ένας οργανισμός που, σε κάθε περίπτωση, παρά τα όποια προβλήματα, μοιράζει στην αγορά πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ ρευστό -και είναι ιδρώτας των εργαζομένων αυτός- δεν εκβιάζεται. Θα βρούμε τον τρόπο, με αυτά τα χρήματα να πληρώνονται φάρμακα για τους εργαζόμενους» δήλωσε.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Αντίστροφη μέτρηση για το fuel pass – Η διαδικασία και τα ποσά
- Συνταγή: Carrot cake pancakes
- Ισραηλινό σφυροκόπημα σε υποδομές της Τεχεράνης – Πληθαίνουν τα σενάρια περί χερσαίας επέμβασης των ΗΠΑ
- Καταφύγιο κάτω από την αίθουσα χορού στον Λευκό Οίκο ανακοίνωσε ο Τραμπ
- Ενδυνάμωση: Είναι πιο εύκολη από όσο νομίζετε
- Προ των πυλών η κακοκαιρία: Έρχεται 48ωρο με καταιγίδες και έντονα φαινόμενα
- ΣΥΡΙΖΑ: Αυτό το κτίριο ποιος (δεν) θα το πάρει;
- Μόδα και Έπσταϊν: Στο στόχαστρο τα πρακτορεία
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 30.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/paul-pastourmatzis-36plOdZK_uY-unsplash-315x220.jpg)



![Μέση Ανατολή: Πώς ο πόλεμος μπορεί να πυροδοτήσει παγκόσμια επισιτιστική κρίση [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/06/ot_sithra34-2-300x300.png)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442