
Τεράστια η καταστροφή για τη χιώτικη μαστίχα από την πυρκαγιά
Στο 25-30% του φυτικού κεφαλαίου της μαστίχας εκτιμώνται επί του παρόντος οι ζημιές που έχουν προκληθεί από την καταστροφική πυρκαγιά στη Χίο, σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχαν οι αρμόδιοι φορείς της περιοχής στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιο Τσαυτάρη. Στα 146.000 στρέμματα υπολογίζεται η συνολική καμένη έκταση μέχρι στιγμής.
Στο 25-30% του φυτικού κεφαλαίου της μαστίχας εκτιμώνται επί του παρόντος οι ζημιές που έχουν προκληθεί από την καταστροφική πυρκαγιά στη Χίο, σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχαν οι αρμόδιοι φορείς της περιοχής στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιο Τσαυτάρη.
Ο υπουργός, αφού επισημαίνει πως είναι ακόμη νωρίς να υπολογιστεί με ακρίβεια η έκταση των απωλειών, υπογραμμίζει ότι καταβάλλεται ήδη κάθε δυνατή προσπάθεια για την ανακούφιση των πληγέντων.
«Ήδη γεωπόνοι του ΕΛΓΑ βρίσκονται στην περιοχή για να προχωρήσουν σε αποτίμηση των ζημιών στο φυτικό κεφάλαιο και πληρωθούν οι αποζημιώσεις μέσω της Πολιτικής Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης. Μια διαδικασία, όμως, που όπως αντιλαμβάνεστε είναι αρκετά χρονοβόρα. Ακόμη δεν έχει καν σβήσει η φωτιά» είπε ο κ. Τσαυτάρης.
Ωστόσο, όπως σημείωσε, από τα προβλήματα που ανακύπτουν είναι ότι οι αποζημιώσεις δίνονται μόνο σε κατ’ επάγγελμα αγρότες. «Όμως, στη Χίο υπάρχουν και παραγωγοί μαστίχας με λίγα μαστιχόδεντρα, που δεν είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες, ως εκ τούτου αναζητούνται ήδη τρόποι προκειμένου οι άνθρωποι αυτοί να αποζημιωθούν για τις απώλειες τους» τόνισε.
Η μαστίχα είναι τεράστιας σημασίας για την οικονομία του νησιού. Το μαστιχόδεντρο αναπτύσσεται αργά και η παραγωγή της μαστίχας δεν είναι δυνατή παρά μόνο μετά τον πέμπτο ή έκτο χρόνο φύτευσής του.
Η μέση ετήσια απόδοση ανά δένδρο είναι 150-180 γραμμάρια μαστίχας, ενώ υπάρχουν και σπάνιες περιπτώσεις δένδρων που παράγουν δύο κιλά, αλλά και θάμνοι που βγάζουν μόνο 10 γραμμάρια. Παρότι μαστιχόδεντρα υπάρχουν σε όλο το νησί, η παραγωγή της μαστίχας γίνεται μόνο στο νότιο τμήμα της Χίου, στα Μαστιχοχώρια. Σήμερα υπολογίζεται ότι καλλιεργούνται 20.000 στρέμματα και 1.150.000 μαστιχόδεντρα.
Kάηκαν 146.000 στρέμματα
Από τη φωτιά που συνεχίζει να μαίνεται στη Χίο εκτιμάται ότι έχουν αποτεφρωθεί ως τώρα 146.000 στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης, δείχνουν τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών Δασικών Πυρκαγιών (EFFIS).
Όπως αναφέρει ο κ. Ανδριανός Γκουρμπάτσης, πρώην υψηλόβαθμος αξιωματικός της Πυροσβεστικής «από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε περί ώρα 02:30 την 18η Αυγούστου 2012 στην περιοχή Καρυών – Νέα Μονή σε δασική έκταση και λόγω των ευνοϊκών κλιματικών συνθηκών γρήγορα εξαπλώθηκε σε πολλές από τις περιφερειακές ενότητες του Δήμου Χίου, όπως Ανάβατος, Αυγώνυμα, Λίθιο, Βέσσα, Έλατα, Αρμόλια, Καλαμωτή, Πυργί, Ολύμποι, Καρύντα, Άγ. Γεώργιο Συκούσας, Σιδηρούντα και αλλού. Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις EFFIS οι συνολικά καμένες εκτάσεις από την εν λόγω πυρκαγιά ανέρχονται σε (145.890) στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της EFFIS από τη φωτιά στο Αγιο Όρος κάηκαν 48.330 στρέμματα, στην Ανδρο κάηκαν 3.020 στρέμματα, ενώ στην Τροιζηνία μέχρι τώρα έχουν καεί 6.040 στρέμματα δάσους και θάμνων.
Για το ζωικό κεφάλαιο
Οι ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο από την πυρκαγιά στη Χίο αφορούν κυρίως μελίσσια και στο νησί βρίσκεται κτηνίατρος του ΕΛΓΑ για την αποτίμησή τους. Δεδομένου ότι οι αποζημιώσεις στο ζωικό κεφάλαιο δίνονται από ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ, μετά την αποτίμηση οι πληγέντες θα πληρωθούν σε διάστημα 10 με 20 ημερών, είπε ο κ. Τσαυτάρης.
Επισήμανε, επίσης, πως από την πλευρά του, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εξετάζει επιπλέον δράσεις ενίσχυσης, όπως για παράδειγμα η πρόκριση στα σχέδια βελτίωσης των πυρόπληκτων περιοχών. Σημαντική βοήθεια, συμπλήρωσε, είναι η εξισωτική αποζημίωση ύψους 160 εκατ. ευρώ, καθώς αρκετοί δικαιούχοι προέρχονται από πυρόπληκτες περιοχές (περίπου 400 είναι από τη Χίο) αλλά και η προκαταβολή των ενισχύσεων ύψους 1,1 δισ. ευρώ που θα δοθεί τον Οκτώβριο, μετά το πράσινο φως της ΕΕ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Πούτιν: Θερμή υποδοχή του Ρώσου προέδρου στην Ινδία – Στο επίκεντρο το πετρέλαιο, υπό την πίεση των ΗΠΑ
- Το Παγκόσμιο Κύπελλο… ξεκινάει: Το βράδυ της Παρασκευής η κλήρωση του Μουντιάλ 2026
- Κακοκαιρία Byron: Υπερχείλισε ποταμός – Κινδύνευσαν τουρίστες και κάτοικοι στη Φοινικούντα
- Αγρότες: Χιλιάδες τρακτέρ στους δρόμους, «η πιο μεγάλη κινητοποίηση από το 2016» – Στα σκοινιά η κυβέρνηση
- 18 χρόνια και 1.297 αγώνες: Ο ΛεΜπρόν για πρώτη φορά μονοψήφιος από το 2007!
- Η Pantone κάνει μια εκπληκτική επιλογή για το χρώμα (μη χρώμα) της χρονιάς 2026 -«Η ιστορία από την αρχή»
- Σφυροκοπάει η κακοκαιρία Byron – Πού καταγράφονται τα μεγαλύτερα ύψη βροχής
- Συνέχεια στο νικηφόρο σερί θέλει να δώσει ο Παναθηναϊκός
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 05.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-kammeran-gonzalez-keola-3137381-9559884-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442