Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
H Mέρκελ δεν κάνει «συστάσεις» στους Έλληνες ψηφοφόρους, δηλώνει το Βερολίνο

H Mέρκελ δεν κάνει «συστάσεις» στους Έλληνες ψηφοφόρους, δηλώνει το Βερολίνο

«Η καγκελάριος δεν δίνει σύσταση ψήφου για τις εκλογές στην Ελλάδα» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η Μέρκελ σκοπεύει να δώσει «γραμμή» στους Έλληνες ψηφοφόρους, όπως έκανε κατά τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές στη Γαλλία.

«Η καγκελάριος δεν δίνει σύσταση ψήφου για τις εκλογές στην Ελλάδα» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η Μέρκελ σκοπεύει να δώσει «γραμμή» στους Έλληνες ψηφοφόρους, όπως έκανε κατά τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές στη Γαλλία.

«Η καγκελάριος δεν έχει κάνει ποτέ σύσταση ψήφου για τις εκλογές σε γειτονικές και φίλες χώρες» αντέδρασε ο κ. Ζάιμπερτ και υποστήριξε ότι η περίπτωση της Γαλλίας ήταν διαφορετική, καθώς, όπως είπε, «λόγω της καλής συνεργασίας της με τον Νικολά Σαρκοζί και στο πλαίσιο της αλληλεγγύης εντός της ευρωπαϊκής συντηρητικής οικογένειας, θα στήριζε την επανεκλογή του».

Επανέλαβε δε την ετοιμότητα της κυβέρνησης να συνεργαστεί με οποιαδήποτε εκλεγμένη κυβέρνηση χώρας- εταίρου.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κότχαους, δήλωσε ότι η ερώτηση, όπως διατυπώθηκε, υπονοεί κάποιον «περίεργο ανταγωνισμό» μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας και επισήμανε ότι «δεν πρόκειται για ποδοσφαιρικό αγώνα, αλλά για ευρωπαϊκή διαδικασία».

Πρόσθεσε ότι μετά τις εκλογές, η νέα ελληνική κυβέρνηση θα έχει συνομιλίες με όλα τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τότε η Γερμανία «δεν θα είναι παρά μια φωνή μεταξύ των 17».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την εκταμίευση της επόμενης δόσης του πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα, ο κ. Κότχαους σημείωσε: «Πρώτα είναι οι εκλογές. Ακολουθεί ο σχηματισμός κυβέρνησης η οποία θα μπορεί να λειτουργεί- κάτι που ευχόμαστε όλοι- η αξιολόγηση της τρόικας και, τελικά, η καταβολή της επόμενης δόσης».

Ερωτώμενος για τους λόγους της αναβολής της αναχώρησης της καγκελαρίου για το Μεξικό, όπου τη Δευτέρα πραγματοποιείται η G20, ο κ. Ζάιμπερτ διευκρίνισε ότι δεν σχετίζονται με τις εκλογές στην Ελλάδα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο