O Θεόφραστος προσφέρει έμπνευση για την παραγωγή ηλεκτρισμού από θερμότητα
Ένα φαινόμενο που παρατήρησε πρώτος ο φιλόσοφος Θεόφραστος πριν από 2.300 χρόνια αποτέλεσε τη βάση για την πρώτη «πυροηλεκτρική νανογεννήτρια», μια συσκευή που παράγει ρεύμα αξιοποιώντας την κατά τα άλλα άχρηστη θερμότητα.
Ένα φαινόμενο που παρατήρησε πρώτος ο φιλόσοφος Θεόφραστος πριν από 2.300 χρόνια αποτέλεσε τη βάση για την πρώτη «πυροηλεκτρική νανογεννήτρια», μια συσκευή που παράγει ρεύμα αξιοποιώντας την κατά τα άλλα άχρηστη θερμότητα.
Το 50% της ενέργειας που παράγεται στις ΗΠΑ κάθε χρόνο, επισημαίνουν οι ερευνητές του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Τζόρτζια (Georgia Tech), χάνεται τελικά υπό τη μορφή θερμότητας που εκπέμπεται από κάθε είδους συσκευές, από τα αυτοκίνητα μέχρι τους υπολογιστές.
Η θερμότητα μπορεί όμως να μετατραπεί σε ηλεκτρική ενέργεια μέσω του πυροηλεκτρικού φαινομένου, το οποίο περιέγραψε πρώτος ο Θεόφραστος το 314 π.Χ.
Ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος, συνεχιστής του Αριστοτέλη, παρατήρησε ότι ο ημιπολύτιμος λίθος τουρμαλίνης δημιουργεί στατικό ηλεκτρισμό και έλκει κομματάκια άχυρου όταν θερμανθεί.
Με την αύξηση ή τη μείωση της θερμοκρασίας, ο τουρμαλίνης και άλλα υλικά αναγκάζονται να αλλάξουν τη μοριακή δομή τους -αυτό δημιουργεί μια ανισορροπία ηλεκτρονίων που μπορεί να παράξει τελικά ηλεκτρικό ρεύμα.
Ο Ζον Λιν Ουάνγκ και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν νανοκαλώδια από οξείδιο του ψευδάργυρου, ενός υλικού που χρησιμοποιείται σε βαφές, πλαστικά, ηλεκτρονικές συσκευές, ακόμα και σε τρόφιμα. Οι ερευνητές κατασκεύασαν μια συστοιχία από κοντά νανοκαλώδια που στηρίζονται όρθια στο ένα άκρο τους. Όταν θερμανθεί ή ψυχθεί, η μικροσκοπική αυτή γεννήτρια παράγει ένα ασθενές ηλεκτρικό ρεύμα, αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Nano Letters.
Τέτοιες «νανογεννήτριες» θα μπορούσαν στο μέλλον να τροφοδοτούν μικρές συσκευές, αξιοποιώντας τις μεταβολή της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος από την ημέρα στη νύχτα.
«Αυτός ο νέος τύπος νανογεννήτριας μπορεί να αποτελέσει τη βάση για αυτοτροφοδοτούμενες συσκευές νανοτεχνολογίας […] σε εφαρμογές όπως οι ασύρματοι αισθητήρες, η θερμική απεικόνιση, οι διαγνωστικές εξετάσεις και οι προσωπικές ηλεκτρονικές συσκευές» ελπίζει η ερευνητική ομάδα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Βενεζουέλα: «Ο Μαδούρο να καταλάβει ότι πρέπει να φύγει», λέει η Ματσάδο
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: «Οι τύραννοι δεν διοικούν για πάντα…»
- Φοινικούντα: «Φάνηκε ότι έστησαν την κομπίνα για τα περιουσιακά» λέει μάρτυρας για το διπλό φονικό
- Φοινικούντα: «Μίλαγα με τον αδελφό μου & έμαθα από τα σάιτ ότι τον δολοφόνησαν» λέει ο αδερφός του επιστάτη
- Αναγκαιότητα και όχι πολυτέλεια για τις ΜμΕ η Τεχνητή Νοημοσύνη
- Ουκρανία: Λάρι Φινκ και Τζάρεντ Κούσνερ κυρίαρχοι στο παιχνίδι της ανοικοδόμησης
- Google: Απευθείας ηχητική μετάφραση στα ακουστικά ήχου με τη βοήθεια της AI
- Αποκαλύψεις από τον Ρούνεϊ: «Δέχτηκα θανατικές απειλές όταν πήγα από την Έβερτον στη Γιουνάιτεντ»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-111x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 13.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/nathan-anderson-npruZYZgfA0-unsplash-315x220.jpg)
























































![Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν δεξαμενόπλοιο με «λαθραίο ντίζελ» [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/Iran-tanker-1-315x220.jpg)




![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-315x220.jpg)

















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442