
Οι ελληνικές τράπεζες πίσω από το άλμα δανείων μίας ημέρας από την ΕΚΤ
Τα 11 δισ. ευρώ έφτασαν τα κεφάλαια που άντλησαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες σε δάνεια μιας ημέρας από την ΕΚΤ την Τρίτη, αύξηση που οι ειδικοί αποδίδουν σε ελληνικές τράπεζες που προσπαθούν να διαχειριστούν τις ταμειακές τους ανάγκες. Χρηματιστηριακοί διαπραγματευτές εκτιμούν πως η αύξηση οφείλεται στον πολύπλοκο μηχανισμό που είχε στήσει η ΕΚΤ προκειμένου να συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια του PSI τα ελληνικά κρατικά ομόλογα στις πράξεις αναχρηματοδότησής της.
Τα 11 δισ. ευρώ έφτασαν τα κεφάλαια που άντλησαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες σε δάνεια μιας ημέρας από την ΕΚΤ την Τρίτη, αύξηση που οι ειδικοί αποδίδουν σε ελληνικές τράπεζες που προσπαθούν να διαχειριστούν τις ταμειακές τους ανάγκες.
Οι τράπεζες συνήθως αποφεύγουν να δανείζονται μέσω του μηχανισμού άμεσης διευκόλυνσης της ΕΚΤ, επειδή το επιτόκιό του είναι κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από το επίσημο επιτόκιο διατραπεζικού δανεισμού της κεντρικής τράπεζας.
Είναι η δεύτερη φορά μέσα στον Μάρτιο που τα δάνεια μιας ημέρας σημειώνουν τέτοια αύξηση. Αναλυτές εκτιμούν στο Reuters πως η αύξηση οφείλεται στον πολύπλοκο μηχανισμό που είχε στήσει η ΕΚΤ προκειμένου να συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια του PSI τα ελληνικά κρατικά ομόλογα στις πράξεις αναχρηματοδότησής της.
Ο μηχανισμός αυτός είχε αντικαταστήσει τον αρχικό σχεδιασμό, που προέβλεπε την χορήγηση δανείων ύψους 35 δισ. ευρώ προς τις τράπεζες από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕFSF). Το σχέδιο αυτό είχε εγκαταλειφθεί προσωρινά, καθώς τα κεφάλαια του EFSF δεν μπόρεσαν να μεταβιβαστούν εγκαίρως στην κεντρική τράπεζα.
Αυτό είχε υποχρεώσει την ΕΚΤ να κατευθύνει τις τράπεζες προς τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA) την οποία παράσχει μέσω των εθνικών κεντρικών τραπεζών.
Μετά την μεταφορά των κεφαλαίων από το EFSF, η ΕΚΤ ανακοίνωσε στις 8 Μαρτίου ότι δέχεται και πάλι τα ελληνικά ομόλογα ως εξασφάλιση. Σχεδόν αμέσως, ο δανεισμός μιας ημέρας από την ΕΚΤ εκτοξεύτηκε πάνω από τα 15 δισ. ευρώ.
«Δεν νομίζω ότι (το άλμα στα δάνεια μιας ημέρας) είναι τίποτα δυσοίωνο, ανέφερε διαπραγματευτής στο Λονδίνο, προσθέτοντας ότι η άποψη που υπάρχει στην αγορά είναι ότι πίσω από αυτό είναι ελληνικές τράπεζες, καθώς στις αρχές Μαρτίου τα ελληνικά τους ομόλογα δεν γινόντουσαν αποδεκτά από την ΕΚΤ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Κίνηση στους δρόμους: Μποτιλιάρισμα στον Κηφισό – Πού εντοπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα
- Ο Κωστούλας έβαλε… φωτιά στο «X» με το «ψαλιδάκι»: «El Babinho, το αστέρι της Μπράιτον είναι εδώ» (vids)
- Σεισμός 4 Ρίχτερ νοτιοδυτικά της Λακωνίας
- Η Ιαπωνία σπάει ρεκόρ στους τουρίστες, με τους Κινέζους ωστόσο να της γυρνούν την πλάτη – Ο στόχος για το 2030
- Ο Κωστούλας «τρέλανε» το Νησί: Υπόκλιση από τα Μέσα στην Αγγλία για το απίθανο «ψαλίδακι» (pic, vid)
- Τραμπ για «Συμβούλιο Ειρήνης» – Επιβεβαιώνει το κάλεσμα στον Πούτιν και απειλεί τον Μακρόν
- Ανεμοδαρμένα Ύψη – Ο Τζέικομπ Ελόρντι και η Μάργκο Ρόμπι απόλαυσαν την ερωτική ιστορία «στην πραγματικότητα»
- Το κίνημα για τα Τέμπη έγινε για περισσότερη δημοκρατία όχι για λιγότερα δικαιώματα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 20.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/danie-franco-wEuWV0Vz9uw-unsplash-315x220.jpg)






























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442