Συνάντηση κορυφής ΗΠΑ-ΕΕ στον Λευκό Οίκο με την κρίση στην Ευρωζώνη να μονοπωλεί την ατζέντα
Η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη αναμένεται να κυριαρχήσει στη σύνοδο κορυφής ΗΠΑ-ΕΕ που πραγματοποιείται σήμερα, Δευτέρα, στην Ουάσινγκτον. Ο Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να υποδεχθεί στον Λευκό Οίκο τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο και την επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής Κάθριν Άστον. Η σύνοδος πραγματοποιείται εν μέσω των έντονων πιέσεων που ασκούν κατά διαστήματα οι ΗΠΑ στους Ευρωπαίους αξιωματούχους, απαιτώντας τη λήψη δραστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης, που επηρεάζει άμεσα την αμερικανική οικονομία.
Η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη αναμένεται να κυριαρχήσει στη σύνοδο κορυφής ΗΠΑ-ΕΕ που πραγματοποιείται σήμερα, Δευτέρα, στην Ουάσινγκτον. Ο Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να υποδεχθεί στον Λευκό Οίκο τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο και την επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής Κάθριν Άστον.
Παρούσα στη συνάντηση θα είναι και η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, ενώ στην ατζέντα των συνομιλιών περιλαμβάνονται, επίσης, η αναταραχή στην Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική καθώς και η λήψη μέτρων από κοινού σε βάρος του Ιράν.
Η σύνοδος πραγματοποιείται εν μέσω των έντονων πιέσεων που ασκούν κατά διαστήματα οι ΗΠΑ στους Ευρωπαίους αξιωματούχους, απαιτώντας τη λήψη δραστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης, που επηρεάζει άμεσα την αμερικανική οικονομία.
Υπό το φόβο η οικονομική κρίση να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, απειλώντας ισχυρές οικονομίες όπως της Ιταλίας, της Ισπανίας, ακόμα και της Γαλλίας, η κυβέρνηση Ομπάμα επικρίνει την αργή -όπως τη θεωρεί- διαδικασία λήψης πολιτικών αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Από την άλλη πλευρά, πολλές ευρωπαϊκές χώρες και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιδρούν έντονα στην κριτική και στις παρεμβάσεις της Ουάσινγκτον.
Εντούτοις, όπως εκτιμά ο Ζοζέ Μπαρόζο, η διατλαντική συμμαχία σε αυτούς τους οικονομικά δύσκολους καιρούς είναι «πιο σημαντική από ποτέ άλλοτε». Ο ίδιος χαρακτήρισε τις δύο πλευρές ως «στρατηγικούς εταίρους».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- ΣΥΡΙΖΑ: Οι κτηνοτρόφοι στη Λέσβο πληρώνουν την κυβερνητική ανεπάρκεια
- Η ακρίβεια καλπάζει, η κυβέρνηση… μελετά τα μέτρα που πρέπει να παρθούν
- Ο Γιώργος Κοροπούλης και οι «Αναμνήσεις από τη ζωή του Παπαδιαμάντη» ως αντίδοτο στη γενικευμένη λήθη
- Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: Για την πρόκριση οι «πράσινες», για να μείνουν στο κόλπο οι «ερυθρόλευκες»
- Θεσσαλονίκη: Aπολογείται σήμερα ο 19χρονος που ήταν παρών στη δολοφονία του Κλεομένη στη Καλαμαριά
- Αλίκη Βουγιουκλάκη: Ο μπερές της «Υπολοχαγού Νατάσσα» έγινε έκθεμα σε μουσείο
- Γιώργος Τσαγκαράκης: Κατασχέθηκαν 400 πίνακες εκ των οποίων 8 είναι πλαστοί
- Πούτιν: Η Μόσχα παραμένει φίλη και αξιόπιστος εταίρος της Τεχεράνης
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 21.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/keita-senoh-bbuXQShN3Go-unsplash-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442