Σε δημοπρασία από τον Sotheby’s η «Μεγάλη Παρασκευή» του Θεόδωρου Ράλλη
Ένα από τα σημαντικότερα έργα του Θεόδωρου Ράλλη (1852-1909) θα δημοπρατηθεί στο Greek Sale του οίκου Sotheby's, την Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011 στο Λονδίνο. Πρόκειται για το έργο «Μεγάλη Παρασκευή», που φιλοτεχνήθηκε στο Παρίσι το 1885 και προέρχεται από ιδιωτική συλλογή στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ δεν έχει παρουσιαστεί στο κοινό για περισσότερα από 50 χρόνια.
Ένα αριστούργημα του Θεόδωρου Ράλλη (1852-1909) θα δημοπρατηθεί στο Greek Sale της Τρίτης 22 Νοεμβρίου 2011, τα έργα του οποίου θα προσφερθούν στο πλαίσιο της Δημοπρασίας «European Paintings».
Πρόκειται για το έργο «Μεγάλη Παρασκευή», που φιλοτεχνήθηκε στο Παρίσι το 1885 και προέρχεται από ιδιωτική συλλογή στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ δεν έχει παρουσιαστεί στο κοινό για περισσότερα από 50 χρόνια. Με τιμή εκτίμησης που ανέρχεται στα 340.000 ευρώ – 540.000 ευρώ, το έργο είχε εκτεθεί στο Παρισινό Σαλόνι τη χρονιά της δημιουργίας του και απέσπασε διθυραμβικά σχόλια.
Στο πανέμορφο αυτό έργο, ο Ράλλης απεικονίζει ένα νεαρό κορίτσι ντυμένο με αγροτική ενδυμασία, το οποίο έχοντας αναλάβει την επίβλεψη της εκκλησίας τη Μεγάλη Παρασκευή, έχει αποκοιμηθεί στο πόστο του.
Ο ήλιος ανατέλλει και το φως μπαίνει στο ναό και αρχίζει να φωτίζει τις αρχαίες τοιχογραφίες, ενώ τα κεριά από το προηγούμενο βράδυ καίνε ακόμη. Ο Ράλλης απεικόνιζε συχνά σκηνές από την εκκλησιαστική ζωή της Ελλάδας και αυτή η μοναδικά ελληνική σκηνή του επέτρεψε να ξεδιπλώσει το καλλιτεχνικό του ταλέντο με μοναδική τεχνική -από τη νεκρή φύση πάνω αριστερά, μέχρι τον τρόπο που το φως των κεριών παιχνιδίζει απαλά στις σκιές και τα ολοζώντανα λουλούδια που είναι διασκορπισμένα στο πάτωμα.
Η σκηνή, όπως αναφέρει η αυθεντική πλακέτα από το Παρισινό Σαλόνι που βρίσκεται στην κορνίζα του, διαδραματίζεται στα Μέγαρα Αττικής και αποτελεί, όπως πολλές από τις εκκλησιαστικές σκηνές του Ράλλη, ένα φόρο τιμής στη ζωή της ελληνικής επαρχίας.
Η επιλογή σκηνών από την καθημερινότητα της Εκκλησίας ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής ανάμεσα στους καλλιτέχνες της εποχής, καθώς γεφύρωνε το χάσμα μεταξύ της καθιερωμένης προτίμησης που έδειχνε η καλλιτεχνική κοινότητα για ακαδημαϊκά ιστορικά και θρησκευτικά έργα, των νέων ρευμάτων στην τέχνη, που πρέσβευαν πως ένα έργο πρέπει να αντανακλά το πνεύμα της εποχής του, και της ζήτησης από τους συλλέκτες για πίνακες διακοσμητικού χαρακτήρα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Η Χαμάς είναι έτοιμη να παραδώσει τα όπλα της σε μια παλαιστινιακή αρχή, «αν σταματήσει η κατοχή»
- Οι ΗΠΑ θέτουν προς πώληση 250 τεθωρακισμένα στην Πολωνία για… 1 δολάριο!
- Η Ιαπωνία προς μια νέα πυρηνική εποχή
- Αθλέτικ Μπιλμπάο – Ατλέτικο Μαδρίτης 1-0: Σπουδαία νίκη για τους Βάσκους του Βαλβέρδε
- Τραγωδία στη Γαλλία: Τέσσερις νεαροί Πορτογάλοι σκοτώθηκαν σε τροχαίο κοντά στα σύνορα με την Ελβετία
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 07.12.2025]
- Ίντερ Μαϊάμι – Βανκούβερ Γουάιτκαπς 3-1: Πρωταθλητής MLS ο Λιονέλ Μέσι (pic)
- «Βόμβες» από Σαλάχ για Σλοτ και διοίκηση της Λίβερπουλ: «Το κλαμπ με… πετάει στις ρόδες του λεωφορείου»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 07.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/milky-way-4006343_1920-1-315x220.jpg)
























































![Επιθέσεις σε σιδηροδρομικό σταθμό και άλλες υποδομές στην Ουκρανία [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/photo_5305686788993126405_x-315x220.jpg)



















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442