Κρίσιμη ψηφοφορία για τον EFSF στη γερμανική βουλή την Τετάρτη
Στην ολομέλεια του γερμανικού κοινοβουλίου θα κριθεί τελικά η θέση της Γερμανίας στην Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης, αναφορικά με την ενίσχυση του EFSF, ενώ στο Βερολίνο συνέρχονται την Τρίτη για διαβουλεύσεις οι κοινοβουλευτικές ομάδες της συμπολίτευσης, αλλά και η επιτροπή της βουλής για ζητήματα προϋπολογισμού. Την ίδια ώρα, βουλευτές των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού έχουν ήδη δηλώσει ότι θα ψηφίσουν και αυτή τη φορά κατά του EFSF.
Στην ολομέλεια του γερμανικού κοινοβουλίου θα κριθεί τελικά η θέση της Γερμανίας στην Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης, αναφορικά με την ενίσχυση του EFSF, ενώ στο Βερολίνο συνέρχονται την Τρίτη για διαβουλεύσεις οι κοινοβουλευτικές ομάδες της συμπολίτευσης, αλλά και η επιτροπή της βουλής για ζητήματα προϋπολογισμού.
Είναι η δεύτερη ψηφοφορία για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που θα πραγματοποιηθεί σε λιγότερο από ένα μήνα. Πριν από περίπου τέσσερις εβδομάδες το κοινοβούλιο είχε δώσει πράσινο φως για τη διεύρυνση του EFSF και το δεύτερο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας.
Σε επιστολή του υπουργείου Οικονομικών προς την αρμόδια επιτροπή της Βουλής αναφέρεται ότι «στόχος είναι να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα, αλλά και η δυνατότητα χορήγησης πιστώσεων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας».
O αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ, είπε, σε συνέντευξή του στο Reuters, ότι το πακέτο θα περάσει με την κυβερνητική πλειοψηφία, ενώ είπε ότι αυτή την περίοδο δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο αποκλεισμού των κρατών-μελών που παραβιάζουν τους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Όπως επισημαίνει η Deutsche Welle, για την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ μια πλειοψηφία στην ψηφοφορία της Τετάρτης είναι ακόμα σημαντικότερη από εκείνη πριν από περίπου ένα μήνα, καθώς, σε αντίθεση με την πρώτη ψηφοφορία για τον EFSF στις 29 Σεπτεμβρίου, δεν μπορεί αυτή τη φορά να θεωρηθεί δεδομένη η συναίνεση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Σε περίπτωση που σύσσωμη η αντιπολίτευση ταχθεί κατά της μόχλευσης του EFSF, η κ. Μέρκελ θα χρειαστεί τη στήριξη όσων περισσότερων βουλευτών είναι δυνατόν από τα κόμματα της συμπολίτευσης.
Άλλωστε, υπάρχουν και εκείνοι μέσα από τις γραμμές των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, που έχουν ήδη δηλώσει ότι θα ψηφίσουν και αυτή τη φορά κατά του EFSF, όπως είναι ο βουλευτής και πρόεδρος της επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων του κοινοβουλίου, Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ.
Ανοιχτό άφησε το πώς θα ψηφίσουν οι Σοσιαλδημοκράτες στην ολομέλεια ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας και πρώην υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ.
Σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του πρώτου προγράμματος της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης, το βράδυ της Δευτέρας, άσκησε κριτική στην Μέρκελ, λέγοντας ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή οι βουλευτές δεν έχουν στα χέρια τους επίσημα έγγραφα, στη βάση των οποίων μπορούν να προσανατολιστούν εν όψει της αυριανής ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- ΣΥΡΙΖΑ: Οι κτηνοτρόφοι στη Λέσβο πληρώνουν την κυβερνητική ανεπάρκεια
- Η ακρίβεια καλπάζει, η κυβέρνηση… μελετά τα μέτρα που πρέπει να παρθούν
- Ο Γιώργος Κοροπούλης και οι «Αναμνήσεις από τη ζωή του Παπαδιαμάντη» ως αντίδοτο στη γενικευμένη λήθη
- Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: Για την πρόκριση οι «πράσινες», για να μείνουν στο κόλπο οι «ερυθρόλευκες»
- Θεσσαλονίκη: Aπολογείται σήμερα ο 19χρονος που ήταν παρών στη δολοφονία του Κλεομένη στη Καλαμαριά
- Αλίκη Βουγιουκλάκη: Ο μπερές της «Υπολοχαγού Νατάσσα» έγινε έκθεμα σε μουσείο
- Γιώργος Τσαγκαράκης: Κατασχέθηκαν 400 πίνακες εκ των οποίων 8 είναι πλαστοί
- Πούτιν: Η Μόσχα παραμένει φίλη και αξιόπιστος εταίρος της Τεχεράνης
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 21.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/keita-senoh-bbuXQShN3Go-unsplash-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442