
ΡΑΕ : Προτάσεις για την χρηματοδότηση των ΑΠΕ και μείωση του ελλείμματος του ΔΕΣΜΗΕ
Τις προτάσεις για τη μείωση του ελλείμματος του ΔΕΣΜΗΕ και την ενίσχυση του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ, δημοσιοποίησε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Η ενεργοποίηση του νόμου Μπιρμπίλη για την χρηματοδότηση των ΑΠΕ μέσω του τέλους της ΕΡΤ, η μικρότερη αύξηση του τέλους ΑΠΕ από αυτή που προτείνει ο ΔΕΣΜΗΕ και η θέσπιση τέλους εξόρυξης λιγνίτη περιλαμβάνονται σε αυτά που προτείνει. Υπενθυμίζεται ότι το ΥΠΕΚΑ πριν από λίγες μέρες απηύθυνε κάλεσμα προς όλους τους ενδιαφερόμενους να καταθέσουν τις προτάσεις για την αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης των ΑΠΕ.
Τις προτάσεις για τη μείωση του ελλείμματος του ΔΕΣΜΗΕ και την ενίσχυση του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ, δημοσιοποίησε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).Η ενεργοποίηση του νόμου Μπιρμπίλη για την χρηματοδότηση των ΑΠΕ μέσω του τέλους της ΕΡΤ, η μικρότερη αύξηση του τέλους ΑΠΕ από αυτή που προτείνει ο ΔΕΣΜΗΕ και η θέσπιση τέλους εξόρυξης λιγνίτη περιλαμβάνονται σε αυτά που προτείνει. Υπενθυμίζεται ότι το ΥΠΕΚΑ πριν από λίγες μέρες απηύθυνε κάλεσμα προς όλους τους ενδιαφερόμενους να καταθέσουν τις προτάσεις για την αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης των ΑΠΕ.
Η ΡΑΕ χωρίζει τις προτάσεις της σε 3 σκέλη, εκ των οποίων τα δύο πρώτα αφορούν τη ενίσχυση των εσόδων του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ που διατηρεί ο ΔΕΣΜΗΕ και το τελευταίο τις δαπάνες.
Στο πρώτο σκέλος περιλαμβάνονται μέτρα βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα για την περίοδο από τον Οκτώβριο του 2011 έως και το τέλος του 2012, με στόχο τη μείωση του ελλείμματος μέχρι να μηδενιστεί. Τα μέτρα αυτά αφορούν την επιτάχυνση των δημοπρασιών δικαιωμάτων ρύπων αλλά και την επιστροφή του οφειλόμενου ΦΠΑ στο ΔΕΣΜΗΕ, με υπολογιζόμενα έσοδα περίπου 40 και 20 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Την ενεργοποίηση του νόμου για απόδοση πόρων από την εισφορά υπέρ της ΕΡΤ (η ΕΡΤ εισπράττει περίπου 300 εκατ. ετησίως).Την θέσπιση των πιστοποιητικών Εγγυήσεων Προέλευσης (Ε.Π.) για το σύνολο των ηλεκτροπαραγωγών είτε είναι ΑΠΕ είτε είναι θερμικοί, καθώς και την επιβολή τέλους στη δευτερογενή αγορά αδειών ΑΠΕ, δηλαδή στη μεταβίβαση τους. Προτείνει δε αύξηση στο Ειδικό Τέλος ΑΠΕ, αυτό που πληρώνουν οι καταναλωτές στο λογαριασμό ρεύματος, σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά που προτείνει ο ΔΕΣΜΗΕ και αφορούν μεσοσταθμική αύξηση της τάξης του5,6 ευρώ ανά MWh η οποία θα περιλαμβάνει σταθερή ποσοστιαία χρέωση, που θα καθορίζεται επί της συνολικής χρέωσης, για όλους τους χρήστες, χωρίς πλαφόν.
Τα μακροπρόθεσμα μέτρα, αφορούν νέες σταθερές πηγές χρηματοδότησης για τον Ειδικό Λογαριασμό, που αφορούν την περίοδο 2013 – 2020, τα οποία θα συνδυαστούν με τη δομική αναδιάρθρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Το πρώτο μέτρο αφορά ετήσια έσοδα της τάξης των 500 εκατ. ευρώ, που μπορούν να προκύψουν εφόσον το 50% των εσόδων από την δημοπρατήσεων ρύπων ενισχύσει τον Ειδικό Λογαριασμό. Το δεύτερο αφορά τη θέσπιση τέλους δικαιώματος εξόρυξης/χρήσης λιγνίτη, που θα ενσωματωθεί μαζί με το κόστος δικαιώματος εκπομπών (CO2) από 1/1/2013 και θα αυξήσει το κόστος της λιγνιτικής παραγωγής. Επιπλέον, θα εκπονήσει μελέτη αν θα πρέπει οι τεχνολογίες ΑΠΕ να πιστώνονται με πιστοποιητικά Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ).
Τέλος, στο θέμα των εγγυημένων τιμών των ΑΠΕ επισημαίνει ότι θα πρέπει να συνυπολογιστεί το γεγονός ότι το κόστος εγκατάστασης ορισμένων τεχνολογιών ΑΠΕ, όπως είναι τα φωτοβολταϊκά μειώνεται,ενώ το κόστος χρήματος και δανεισμού αυξάνεται. Σε αυτό το θέμα η ΡΑΕ θα καταθέσει σύντομα τις προτάσεις της.
in.gr
- Ασταμάτητος ο Ολυμπιακός – Ο Στρεφέτσα έκανε το 3-0 για τους πρωταθλητές (vids)
- «Είναι σαν να μας σκοτώνουν τα παιδιά» – Αγρότης λύγισε αποχαιρετώντας τα 450 πρόβατά του λόγω ευλογιάς
- Μαινόμενος Μασκ μετά το πρόστιμο 120 εκατ. ευρώ στο X: Καταργήστε την Ευρωπαϊκή Ένωση
- «Αιμορραγία» στελεχών στην Apple – Μένει πίσω στην AI επανάσταση;
- Πλήρης κυριαρχία του Ολυμπιακού στο πρώτο ημίχρονο με τον ΟΦΗ: 2 γκολ και 18-0 τελικές (pic, vids)
- Παράνομο πορνό, χάπια στύσης, κίνδυνος απέλασης: Μπόνι Μπλου και 17 άνδρες συνελήφθησαν στο Μπαλί
- Παραμένουν τα προβλήματα στον σιδηρόδρομο από την κακοκαιρία – Με λεωφορεία το Λειανοκλάδι – Λάρισα – Λειανοκλάδι
- Τα μπλόκα χωρίζουν τη Νέα Δημοκρατία στα δύο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 06.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-eser-tokas-54876734-25854069-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442