Η εξαφάνιση των αρπακτικών «ό,τι χειρότερο για το περιβάλλον»
Η παγκόσμια παρακμή των μεγάλων θηρευτών, όπως ο λύκος, οι καρχαρίες και τα αιλουροειδή, ανατρέπει τις οικολογικές ισορροπίες με απρόβλεπτους τρόπους και τελικά πλήττει και τον άνθρωπο, προειδοποιεί μεγάλη μελέτη στο περιοδικό Science.
Η παγκόσμια παρακμή των μεγάλων θηρευτών, όπως ο λύκος, οι καρχαρίες και τα αιλουροειδή, ανατρέπει τις οικολογικές ισορροπίες με απρόβλεπτους τρόπους και τελικά πλήττει και τον άνθρωπο, προειδοποιεί μεγάλη μελέτη στο περιοδικό Science.
Η ερευνητική ομάδα, αποτελούμενη από επιστήμονες 22 ιδρυμάτων σε έξι χώρες, εκτιμά μάλιστα ότι «η απώλεια των κορυφαίων θηρευτών είναι η ανθρώπινη επίδραση με τις μεγαλύτερες επιπτώσεις στον φυσικό κόσμο».
Επικεφαλής της μελέτης ήταν ο Τζέιμς Έστες, καθηγητής Οικολογίας και Εξέλιξης στο Πανεπιστήμιο της Σάντα Κρους. Ο ερευνητής σχολίασε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι μέχρι σήμερα οι οικολογικές έρευνες έδιναν έμφαση στη βάση του τροφικού πλέγματος, αγνοώντας τα αρπακτικά στην κορυφή:
«Εξετάζοντας τα οικοσυστήματα από τη βάση προς την κορυφή, οι επιστήμονες και όσοι διαχειρίζονται τους φυσικούς πόρους εστιάζονταν μόνο στο μισό μιας πολύ περίπλοκης εξίσωσης».
»Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι οι καταναλωτές στην κορυφή του τροφικού πλέγματος έχουν τεράστια επίδραση στη δομή, τη λειτουργία και τη βιοποικιλότητα των περισσότερων φυσικών οικοσυστημάτων» δήλωσε.
Η μελέτη παραθέτει μια σειρά παραδειγμάτων:
- Στην αμερικανική πολιτεία της Γιούτα, η μείωση των πούμα οδήγησε σε εκρηκτική αύξηση του πληθυσμού των ελαφιών. τα οποία βοσκούν τώρα περισσότερη βλάστηση, αλλάζοντας τη φυσική ροή των ποταμών και μειώνοντας τη βιοποικιλότητα.
- Στην Αφρική, η απώλεια των λιονταριών και των λεοπαρδάλεων λόγω της λαθροθηρίας προκαλεί αύξηση των μπαμπουίνων, οι οποίοι μεταδίδουν παράσιτα του πεπτικού στους γειτονικούς ανθρώπινους πληθυσμούς.
- Στους ωκεανούς, η εντατική αλιεία αφήνει λιγότερα ψάρια και κριλ για τις όρκες, αναγκάζοντάς τες να κυνηγούν περισσότερες φώκιες και θαλάσσια λιοντάρια.
- Η μελέτη εκτιμά ακόμα ότι η απώλεια μεγάλων θηρευτών ήταν πιθανότατα σημαντικός παράγοντας στη εκδήλωση πανδημιών και τη μεταβολή των ισορροπιών σε φυσικά οικοσυστήματα.
Οι ερευνητές δηλώνουν ακόμα ότι συμφωνούν με την εκτίμηση ότι η Γη βρίσκεται σήμερα στο μέσο της έκτης μαζικής εξαφάνισης ειδών, η οποία σίγουρα οφείλεται αποκλειστικά στην ανθρώπινη δραστηριότητα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Συνταγές: Δύο σούπες για το κρύο του χειμώνα
- Αλκοτέστ στο κέντρο της Αθήνας – Εντοπίστηκε γυναίκα με ηλεκτρικό πατίνι υπό την επήρεια αλκοόλ
- Τουρκία: Επτά αστυνομικοί τραυματίες σε μάχη με τζιχαντιστές του ΙΚ
- Η επιστήμη μίλησε: Η κοτόσουπα είναι το old time classic «φάρμακο»
- Καιρός: Τοπικές βροχές τη Δευτέρα – Έρχονται καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας την παραμονή Πρωτοχρονιάς
- Με τη μεγάλη εξουσία έρχεται η μεγάλη ανασφάλεια – Γιατί τα ισχυρότερα κράτη φοβούνται περισσότερο;
- Horses: 50 χρόνια μετά την κυκλοφορία του το άλμπουμ της Πάτι Σμιθ ακούγεται ακόμα «επικίνδυνα ζωντανό»
- Ερωτικά σε κρίση; Οι δύο συνήθειες που μπαίνουν εμπόδιο στις σχέσεις
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 29.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/ken-cheung-yHST1WmTqzI-unsplash-315x220.jpg)














































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442