Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για τη Συρία
Έκτακτη συνεδρίαση με θέμα τη βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη Συρία αποφάσισε το Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (UNHRC) για την Παρασκευή. Όλα τα πιθανά διπλωματικά μέσα εξετάζει η ΕΕ ενώ το Βερολίνο ζητά την επιβολή κυρώσεων στη Συρία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Συνεχίζονται οι αναφορές για στρατιωτικές δυνάμεις που παίρνουν θέσεις γύρω από συριακές πόλεις, ενώ ο αριθμός των νεκρών τις τελευταίες έξι εβδομάδες έχει ξεπεράσει τους 450.
Έκτακτη συνεδρίαση με θέμα τη βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη Συρία αποφάσισε το Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (UNHRC) για την Παρασκευή. Την ίδια ημέρα, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα εξετάσουν την επιβολή κυρώσεων στη Δαμασκό, κίνηση που υποστηρίζει ένθερμα η Γερμανία.
Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε την Τετάρτη πως δέχθηκε αίτημα που υπέβαλαν οι ΗΠΑ για έκτακτη σύγκληση του UNHRC, το οποίο υποστήριξαν 16 μέλη του οργάνου (ανάμεσά τους και η Βρετανία και η Γαλλία).
Καμία αραβική χώρα από τα 47 μέλη του οργάνου δεν υποστήριξε το αίτημα για συνεδρίαση, που απαιτεί συμμετοχή τουλάχιστον του ενός τρίτου των μελών του.
Η ίδια η Συρία, πάντως, παραμένει υποψήφια για ένταξη στο UNHRC -την οποία θα εξασφαλίσει ως μία από τους τέσσερις υποψηφίους για ισάριθμες θέσεις, εκτός εάν εμφανιστεί άλλος υποψήφιος ή δεν κερδίσει την πλειοψηφία στην σχετική ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης στις 20 Μαΐου.
Παράλληλα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να συζητήσει την Τετάρτη και κείμενο που έχουν ετοιμάζει η ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στην παρούσα σύνθεσή του (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Πορτογαλία) που καταδικάζει την αιματηρή καταστολή στη Συρία. Διπλωματικές πιέσεις και από την Ευρώπη
Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνει ότι εξετάζει όλα τα πιθανά διπλωματικά μέσα για να απαντήσει στην στάση της Δαμασκού. Την Παρασκευή, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα συζητήσουν το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην κυβέρνηση της χώρας.
«Η συνάντηση θα γίνει την Παρασκευή, και όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι» ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μάικλ Μαν.
Το Βερολίνο τάχθηκε ανοικτά υπέρ της επιβολής κυρώσεων στη Συρία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης να αναφέρει η Γερμανία είναι θετική στην υιοθέτηση κυρώσεων στη Δαμασκό από την ΕΕ.
«Θα εξεταστεί η πιθανότητα επιβολής κυρώσεων από την ΕΕ σε βάρος της κυβέρνησης της Συρίας, και εμείς θα στηρίξουμε ένθερμα τέτοιου είδους μέτρα» δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Την ίδια στιγμή, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε την πρεσβευτή της Συρίας στο Παρίσι για να της εκφράσει την «έντονη καταδίκη της Γαλλίας για την κλιμάκωση της καταπίεσης των αρχών της Συρίας εναντίον του πληθυσμού».
Η κίνηση αυτή έγινε σε συνενόηση με τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία, που προχώρησαν σε αντίστοιχες κινήσεις με τους υπόλοιπους Σύρους πρέσβεις.
To Βέλγιο τάχθηκε επίσης υπέρ της επιβολής κυρώσεων, με τον Βέλγο ΥΠΕΞ Στίβεν Βανάκερε να δηλώνει η κατάσταση στη Συρία έχει φτάσει «σε σημείο χωρίς επιστροφή».