Στο 2,7% αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο
Στο 2,7% αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή και τροφοδοτούν τις προβλέψεις για νέες αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ εντός του 2011.
Κωστούλας Γεώργιος
Στο 2,7% αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο, έναντι 2,6% που έκανε λόγο η προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat, σύμφωνα με τα νεώτερα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή.
Σημειώνεται ότι ο στόχος της ΕΚΤ είναι το 2%. Το Φεβρουάριο, ο τιμάριθμος ήταν 2,4% και τον Ιανουάριο του 2010 1,6%. Στην ΕΕ, υξήθηκε από 2,9% σε 3,1%.
Εντυπωσιακή είναι η μηνιαία αύξηση του τιμάριθμου. Οι τιμές προϊόντων και υπηρεσιών ανατιμήθηκαν κατά 1,3% σε σχέση με τον Φεβρουάριο, ποσοστό το οποίο είναι το υψηλότερο από τον Αύγουστο του 2009.
Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό τροφοδοτούν τις προβλέψεις για νέες αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ εντός του 2011.
Το πιθανότερο σενάριο είναι δύο ακόμα αυξήσεις, με την πρώτη να αναμένεται μέχρι τον Ιούνιο.
Όμως, εκτός από τα δυσάρεστα νέα από το «μέτωπο» του πληθωρισμού η Eurostat επεφύλασσε και καλά νέα για τις χώρες της ευρωζώνης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία για τις εμπορευματικές συναλλαγές του Φεβρουαρίου, περιορίστηκε σημαντικά το εμπορικό έλλειμμα λόγω της αύξησης των εξαγωγών. Το εμπορικό έλλειμμα διαμορφώθηκε στο 1,5 δισ. ευρώ από τα 15,6 δισ. ευρώ τον περασμένο Ιανουάριο.
Ο όγκος των εξαγωγών της ευρωζώνης αυξήθηκε από τα 124 δισ. (τον Ιανουάριο) στα 135 δισ. ευρώ το Φεβρουάριο καταγράφοντας άνοδο 1,6%.
Μικρότερη άνοδο σημείωσαν οι ευρωπαϊκές εισαγωγές κατά 1%.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η οριακή βελτίωση των εμπορικών συναλλαγών της ευρωζώνης θα απορροφηθεί σε περίπτωση νέας αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ, που θα προκαλέσει με τη σειρά της ανατίμηση του ευρωπαϊκού νομίσματος.
Αύξηση από 4,2% σε 4,3%, σημείωσε ο -εναρμονισμένος- πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο σε σχέση με τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Δίκη Predator: Στις 11 Δεκεμβρίου ορίστηκε η έφεση των Ντίλιαν, Χάμου, Μπίτζιου, Λαβράνου
- Το Artemis II πλησιάζει την πιο κρίσιμη ώρα – Μετεωρική επιστροφή με 40.000 χλμ/ώρα
- NN Hellas: Ισχυρές επιδόσεις το 2025 με επίκεντρο τον ψηφιακό της μετασχηματισμό προς όφελος των πελατών και των ανθρώπων της, αλλά και ουσιαστική στήριξη της κοινωνίας
- Πασχαλινή έξοδος: Καθυστερήσεις σε Αττική Οδό, Κηφισό, Λεωφόρο Αθηνών και Πειραιά
- Προπονητής στην Τσεχία φωτογράφιζε παίκτριες, καταδικάστηκε, όμως συνέχισε να δουλεύει!
- Μόρνος: Τριπλασιάστηκαν τα αποθέματα νερού – Βυθίστηκε ξανά το χωριό Κάλλιο
- Σύσκεψη του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων με την Όλγα Κεφαλογιάννη-Στο επίκεντρο η τουριστική περίοδος
- Αντιπολιτευτικά πυρά για ακρίβεια και σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ – «Είμαστε στον βυθό της αγοραστικής δύναμης»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 09.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/evgeni-tcherkasski-6AcF6hcRU8A-unsplash-1-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442