Ασυμφωνία των Ευρωπαίων υπουργών για την αύξηση των κεφαλαίων του μηχανισμού βοήθειας
Στις «τεχνικές λεπτομέρειες» κόλλησε η κεφαλαιακή ενίσχυση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης (EFSF), καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν κατάφεραν την Δευτέρα, στις Βρυξέλλες, να καταλήξουν σε συμφωνία για τον τρόπο που θα αυξηθούν τα κεφάλαια από 250 δισ. ευρώ στα 440 δισ. ευρώ, όπως συμφωνήθηκε κατά τη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης Παρασκευής.
Μαργιόλης Κωνσταντίνος
Στις «τεχνικές λεπτομέρειες» κόλλησε η κεφαλαιακή ενίσχυση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης (EFSF), καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν κατάφεραν την Δευτέρα, στις Βρυξέλλες, να καταλήξουν σε συμφωνία για τον τρόπο που θα αυξηθούν τα κεφάλαια από 250 δισ. ευρώ στα 440 δισ. ευρώ, όπως συμφωνήθηκε κατά τη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης Παρασκευής.
«Εξετάσαμε διαφορετικές τεχνικές δυνατότητες για την αύξηση των κεφαλαίων δανεισμού, μία εκ των οποίων ήταν η αύξηση των εγγυήσεων», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εξερχόμενος της συνεδρίασης.
Ο ίδιος πάντως υποβάθμισε τη σημασία της ασυμφωνίας που προέκυψε, διευκρινίζοντας ότι «υπάρχει τεράστιο πλήθος τεχνικών λεπτομερειών που πρέπει να εξεταστεί αλλά το ζήτημα δεν πρόκειται να πάρει δραματική τροπή».
Κατά τον κ. Γιούνκερ, το πιθανότερο είναι ότι κάθε χώρα θα αυξήσει τη συμμετοχή της στην παροχή εγγυήσεων προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της ενίσχυσης του μηχανισμού.
Στις «κρίσιμες λεπτομέρειες» εντόπισε και η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ την πηγή της διχογνωμίας στους κόλπους του ευρώ.
«Δεν καταφέραμε να καταλήξουμε σε τελική συμφωνία επειδή δεν έχουμε στα χέρια μας όλες τις λεπτομέρειες», είπε.
Συμφωνία επιτεύχθηκε σε άλλες πτυχές του μηχανισμού βοήθειας των αδύναμων κρατών όπως η επιβολή κυρώσεων.
Αυστηρότερες κυρώσεις προβλέπονται για τις χώρες που δεν καταφέρνουν να μειώσουν το χρέος τους στους ρυθμούς που προβλέπει η προκαταρκτική συμφωνία των ηγετών της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με αυτή, οι χώρες με δημόσιο χρέος υψηλότερο από τον πήχη του Μάαστριχτ (60% του ΑΕΠ) θα πρέπει να συμμορφώνονται στους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας σε διάστημα 20 ετών μειώνοντας το χρέος κατά 1/20 ετησίως.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, αυτό σημαίνει ότι το κρατικό χρέος θα πρέπει να μειώνεται κατά 10 δισ. ευρώ περίπου ετησίως.
Αντιστοίχως αυστηρές ποινές δημοσιονομικού χαρακτήρα συμφωνήθηκαν και για τις χώρες που δεν καταφέρνουν να περιορίσουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα.
Πάντως, όπως δήλωσαν οι συμμετέχοντες στη σύνοδο, «τα περισσότερα ζητήματα θα έχουν λυθεί μέχρι την 25η Μαρτίου» (στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ).
Η επόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι στις 21 Μαρτίου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ισραήλ: «Βαθιά ανησυχία» από Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία και Ιταλία για σχέδιο διεύρυνσης της θανατική ποινής
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Σχέδιο για Αγιο Φως κανονικά το Πάσχα
- Λάρισα: 78χρονος απείλησε οδηγό λεωφορείου με οπλισμένο ψαροντούφεκο
- Γιορτή σήμερα 30 Μαρτίου – Ποιοι γιορτάζουν | Εορτολόγιο
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 30.03.2026]
- Περισσότερους από 1.200 νεκρούς θρηνεί ο Λίβανος – Το Ισραήλ κινείται για την κατοχή του νοτίου μέρους της χώρας
- Σφοδρές αντιδράσεις για την απαγόρευση πρόσβασης στον Πανάγιο Τάφο
- Το Ιράν «στέκεται» στον πόλεμο με όπλο την «οικονομία της αντίστασης»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 30.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/paul-pastourmatzis-36plOdZK_uY-unsplash-315x220.jpg)



![Μέση Ανατολή: Πώς ο πόλεμος μπορεί να πυροδοτήσει παγκόσμια επισιτιστική κρίση [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/06/ot_sithra34-2-300x300.png)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442