Τη δική τους εξέγερση συνεχίζουν στο Ουισκόνσιν των ΗΠΑ δημόσιοι υπάλληλοι και συνδικάτα
Κλιμακώνονται οι διαδηλώσεις στην πολιτεία Ουισκόνσιν, ενώ συνεχίζεται σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους η πολιτική διένεξη για τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα. Η ένταση αναμένεται να κορυφωθεί το Σαββατοκύριακο. Το θέμα πλέον ξεπέρασε τα σύνορα της συγκεκριμένης πολιτείας και εξελίσσεται σε μείζον πολιτικό ζήτημα.
Κλιμακώνονται οι διαδηλώσεις στην πολιτεία Ουισκόνσιν, ενώ συνεχίζεται σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους η πολιτική διένεξη για τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα. Η ένταση αναμένεται να κορυφωθεί το Σαββατοκύριακο.
Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν την Παρασκευή στην πρωτεύουσα Μάντισον για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην πρωτοβουλία των Ρεπουμπλικάνων, οι οποίοι πλειοψηφούν στο τοπικό Κογκρέσο, και προβλέπει το δραστικό περιορισμό της δυνατότητας των περισσότερων εργαζομένων στον δημόσιο τομέα να διαπραγματεύονται συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
Οι Δημοκρατικοί πολιτικοί στο Ουισκόνσιν, που μειοψηφούν στην τοπική Βουλή, κυριολεκτικά απέδρασαν για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο να τεθεί το νομοσχέδιο των Ρεπουμπλικάνων σε ψηφοφορία.
Οι 14 Δημοκρατικοί κρύβονται στο γειτονικό Ιλινόι ώστε να αποφύγουν το να τους συλλάβουν αστυνομικοί του Ουισκόνσιν.
Το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο έχει τη στήριξη του νέου Ρεπουμπλικάνου κυβερνήτη Σκοτ Ουόκερ κι εντάσσεται στο πλαίσιο ενός σχεδίου για την μείωση του τεράστιου πολιτειακού δημοσιονομικού ελλείμματος.
Η αδυναμία της οικονομίας των ΗΠΑ προκαλεί οικονομικά προβλήματα στο Ουισκόνσιν και αρκετές ακόμα πολιτείες.
Υπενθυμίζεται ότι οι Ρεπουμπλικάνοι κέρδισαν πολλές εκλογικές αναμετρήσεις σε πολιτειακό και ομοσπονδιακό επίπεδο τον περασμένο Νοέμβριο με σημαία το σύνθημα ότι οι κρατικές δαπάνες είναι «εκτός ελέγχου».
Όμως πολέμιοι του νομοσχεδίου τονίζουν ότι καταργεί βασικά εργατικά δικαιώματα. Στους δημόσιους υπαλλήλους θα απαγορευθεί αυστηρά να διαπραγματεύονται συλλογικά για αυξήσεις μισθών υψηλότερες του πληθωρισμού.
Στη διαμάχη παρενέβη και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, δηλώνοντας ότι το νομοσχέδιο ισοδυναμεί με «επίθεση στα συνδικάτα» σε πολιτειακό τηλεοπτικό δίκτυο.
Συνδικαλιστές από όλη τη χώρα έχουν ταξιδέψει στην πολιτεία για να λάβουν μέρος στις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Η Ίντερ σε μεταβατική σεζόν: Τα πέντε «καυτά» συμβόλαια και το σχέδιο του Κίβου
- Κορινθία: Δύο νεκροί σε τροχαίο – Αυτοκίνητο καρφώθηκε σε σπίτι
- Καταγγελία ΠΑΣΟΚ: Η ΔΕΗ απαγορεύει την επίσκεψη Ανδρουλάκη στις εγκαταστάσεις της Πτολεμαΐδας
- Οι ΗΠΑ μόνη χώρα του κόσμου εκτός της Συνθήκης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή
- Μπαρτζώκας: «Πολύ αξιόλογο το ρόστερ μας, αλλά οι τίτλοι θέλουν δουλειά»
- Νταϊάν Κίτον: Η συγκινητική αφιέρωση – τατουάζ που έκανε η φίλη της Σάρα Πόλσον για εκείνη
- Κατρίνης: Θεσπίζεται δαιδαλώδες και αδιαφανές σύστημα κρίσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις
- MEGA Γεγονότα: Ρεκόρ σεζόν την Τετάρτη 7 Ιανουαρίου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 08.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/bent-hertema-HuhBWIfw4Kg-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442