Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Με ενθουσιασμό έγινε δεκτή στην Πρίστινα η Χίλαρι Κλίντον

Με ενθουσιασμό έγινε δεκτή στην Πρίστινα η Χίλαρι Κλίντον

Με πλακάτ που έγραφαν «ευχαριστούμε τις ΗΠΑ, ευχαριστούμε την οικογένεια Κλίντον» και την αμερικανική σημαία ανά χείρας υποδέχθηκαν κάτοικοι του Κοσόβου την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, η οποία έφθασε την Τετάρτη στην Πρίστινα, τελευταίο σταθμό της περιοδείας της στα Δυτικά Βαλκάνια. Η Χίλαρι Κλίντον επανέλαβε κατά την επίσκεψή της την ανάγκη άμεσης έναρξης διαλόγου μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου.

Με πλακάτ που έγραφαν «ευχαριστούμε τις ΗΠΑ, ευχαριστούμε την οικογένεια Κλίντον» και την αμερικανική σημαία ανά χείρας υποδέχθηκαν πολίτες του Κοσόβου την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, η οποία έφθασε την Τετάρτη στην Πρίστινα, τελευταίο σταθμό της περιοδείας της στα Δυτικά Βαλκάνια.

Η Χίλαρι Κλίντον επανέλαβε κατά την επίσκεψή της την ανάγκη άμεσης έναρξης διαλόγου μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στο αεροδρόμιο προκειμένου να καλωσορίσει την επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, όπως μετέδωσε από την περιοχή δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP).

Η επίσημη πομπή σταμάτησε μπροστά στο άγαλμα του Μπιλ Κλίντον, πρώην προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών και συζύγου της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, στο κέντρο της Πρίστινας, στη λεωφόρο που φέρει το όνομά του.

Η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στάθηκε για λίγο μπροστά στο άγαλμα και στη συνέχεια περπάτησε λίγο παρακάτω και μπήκε για λίγα λεπτά μέσα σ’ ένα κατάστημα ρούχων, που φέρει το όνομα «Χίλαρι».

Στη συνέχεια, επέστρεψε στο αυτοκίνητο και μετέβη στο Κοινοβούλιο για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι.

Κινούμενη στο ίδιο πλαίσιο δηλώσεων, όπως και την Τρίτη από το Βελιγράδι, η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να επικεντρωθούν σε καθημερινά ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες του Κοσόβου αντί του ζητήματος της ανεξαρτησίας και της άρνησης της Σερβίας να την αποδεχθεί.

Η Χίλαρι Κλίντον, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA, δήλωσε ενθαρρυμένη από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι ότι η Πρίστινα είναι έτοιμη για συνομιλίες με το Βελιγράδι, αλλά και από παρόμοιες δηλώσεις του προέδρου της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς.

«Οι ΗΠΑ ενθαρρύνονται από το διάλογο που θα διεξαχθεί για την υπερκέραση των προβλημάτων» είπε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου.

Μετά την ολοκλήρωση των επαφών της στην Πρίστινα, που περιλαμβάνουν και συναντήσεις με εκπροσώπους των Σέρβων του Κοσόβου, η Χίλαρι Κλίντον θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες για επαφές με την ηγεσία του ΝΑΤΟ. Εκεί, όπως είπε, θα αρχίσει να εργάζεται από κοινού με τους ομολόγους της από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την κατάρτιση αυτού του διαλόγου.

«Υπάρχουν μια σειρά ζητημάτων που πρέπει να απαντηθούν σχετικά με τη διαδικασία, τα οποία θα αρχίσουμε να εξετάζουμε με τους συναδέλφους μας, με την ΕΕ και τους Σέρβους» υπογράμμισε η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ.

Προς το παρόν, πάντως, δεν έχει οριστεί ούτε η ημερομηνία ούτε ο τόπος διεξαγωγής του διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας, ο οποίος αναμένεται να επικεντρωθεί σε ζητήματα, όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, οι υποδομές, η εκπαίδευση και η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο