Οι γιατροί οφείλουν να ενημερώνουν τους πολίτες ότι κινητό τηλέφωνο και οδήγηση δεν συνδυάζονται
Βοστόνη: Οι γιατροί οφείλουν να ενημερώνουν τους ασθενείς να μην στέλνουν γραπτά μηνύματα ή να μιλάνε στο κινητό τους ενώ οδηγούν, με τον ίδιο τρόπο που τους συμβουλεύουν να μην καπνίζουν ή να φοράνε τη ζώνη ασφαλείας, σύμφωνα δηλώσεις ειδικού που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine.
Βοστόνη: Οι γιατροί οφείλουν να ενημερώνουν τους ασθενείς να μην στέλνουν γραπτά μηνύματα ή να μιλάνε στο κινητό τους ενώ οδηγούν, με τον ίδιο τρόπο που τους συμβουλεύουν να μην καπνίζουν ή να φοράνε τη ζώνη ασφαλείας, σύμφωνα δηλώσεις ειδικού που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine.
«Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε στους ασθενείς για την οδήγηση και τη διάσπαση της προσοχής», λέει η Δρ Εϊμι Σιπ του Ιατρικού Κέντρου Beth Israel Deaconess και της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ.
Λίγες μόνο ώρες πριν από την κυκλοφορία του εντύπου, η Επιτροπή Εμπορίου, Επιστήμης και Μεταφορών της αμερικανικής Γερουσίας ενέκρινε το νομοσχέδιο για την Πρόληψη της Οδήγησης με Διάσπαση Προσοχής, που θα προσφέρει κίνητρα στις πολιτείες όπου ισχύουν περιορισμοί κατά της απρόσεχτης οδήγησης.
«Είναι αποδεδειγμένο το γεγονός ότι η απρόσεχτη οδήγηση προκαλεί χιλιάδες θανάτους και τραυματισμούς κάθε χρόνο», είπε ο γερουσιαστής του Νιού Τζέρζι, Φρανκ Λότενμπεργκ.
Ο νόμος θα παρέχει ομοσπονδιακή χρηματοδότηση στις πολιτείες όπου ισχύουν απαγορεύσεις για τη χρήση κινητών και για την αποστολή γραπτών μηνυμάτων και θα απαιτεί από τον υπουργό Μεταφορών να θεσπίζει κανόνες για τη χρήση των ασύρματων συσκευών από τους οδηγούς εμπορικών οχημάτων.
Σύμφωνα με την Δρ Σιπ το να μην χρησιμοποιούν οι οδηγοί το κινητό στο αυτοκίνητο είναι ένα πολύ σημαντικό μέτρο ασφάλειας της υγείας.
«Το να μην τους το ζητάμε και να μην ενημερώνουμε τους ασθενείς μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο είναι σαν να εκθέτουμε σε κίνδυνο εκείνους που ελπίζουμε να γιατρέψουμε», έγραψε η Δρ Σιπ.
Η ίδια επικαλέστηκε τις όλο και περισσότερες ενδείξεις για τον κίνδυνο από τη χρήση κινητών στο δρόμο.
Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας εκτιμά ότι το 28% των τροχαίων στις ΗΠΑ -δηλαδή 1,6 εκατομμύριο- προκαλούνται από τη χρήση του κινητού. Το πιο προφανές πρόβλημα είναι η αποστολή μηνυμάτων ή email.
Μελέτη του 2009 αποφάνθηκε ότι η αποστολή μηνυμάτων την ώρα της οδήγησης αυξάνει τον κίνδυνο ατυχήματος κατά 23 φορές. Τουλάχιστον 28 αμερικανικές πολιτείες έχουν απαγορεύσει την αποστολή γραπτών μηνυμάτων την ώρα της οδήγησης.
Ωστόσο η Δρ Σιπ καλεί τους γιατρούς να λένε στους ασθενείς τους να μην μιλάνε στο κινητό την ώρα που οδηγούν και για να αντισταθούν στον πειρασμό να τα χρησιμοποιήσουν, στην ανάγκη μάλιστα, να τα κλειδώνουν στο πορτ μπαγκάζ.
Όπως είπε, μία έρευνα του 2006 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όταν μιλάει κάποιος στο κινητό την ώρα που οδηγεί, ακόμη κι αν χρησιμοποιεί hands-free, είναι εξίσου επικίνδυνο με το να οδηγεί μεθυσμένος.
«Στο 98% των ανθρώπων ο χρόνος αντίδρασης μειώνεται δραματικά», τονίζει η ερευνήτρια σε τηλεφωνική συνέντευξη αφού προηγουμένως βεβαιώθηκε ότι ο δημοσιογράφος δεν οδηγεί την ώρα που της μιλάει. Η Δρ Σιπ είπε ότι το να μιλάει κάποιος με hands-free είναι πιο επικίνδυνο από το να συνομιλεί με κάποιον μέσα στο αυτοκίνητο.
Το να ακούς ραδιόφωνο ή μουσική δεν συνιστά τον ίδιο περισπασμό. «Δεν μπορούμε να χαμηλώσουμε την ένταση σε κάποιον στο τηλέφωνο όπως μπορούμε να κάνουμε στο ραδιόφωνο. (Επίσης) δεν χρειάζεται να απαντάς στο ραδιόφωνο», εξηγεί η Δρ Σιπ.
Και συμπληρώνει ότι οι γιατροί μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των ατυχημάτων που συνδέονται με τη χρήση κινητού, όπως ένας ασθενής είναι πιο εύκολο να κόψει το κάπνισμα, αν ο γιατρός του αφιερώσει τρία λεπτά για να του εξηγήσει τους κινδύνους από τη χρήση του καπνού.
«Παρότι υπάρχουν πολλοί περισπασμοί για τους οδηγούς, περισσότεροι από 275 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν κινητό και το 81% αυτών το χρησιμοποιεί την ώρα που οδηγεί», καταλήγει η Δρ Σιπ.
ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
health.in.gr
- Ιράν: Πάνω από 100.000 πολιτικά κτίρια έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές από τις επιδρομές ΗΠΑ και Ισραήλ
- Γάζα: 9 νεκροί σε πλήγματα του Ισραήλ – «Κοριτσάκι» ανάμεσα στους σκοτωμένους
- Λίβανος: Κυανόκρανος σκοτώθηκε από έκρηξη βλήματος – Ενα ακόμη μέλος της UNIFIL σε κρίσιμη κατάσταση
- Πετρέλαιο: Πάνω από τα 100 δολάρια το WTI και τα 115 το Brent στις ασιατικές αγορές
- Ισραήλ: Καλείται από το Συμβούλιο της Ευρώπης να εγκαταλείψει το νομοσχέδιο για τη θανατική ποινή
- 3 άμαχοι νεκροί στην Ουκρανία, ανάμεσά τους 13χρονος, και ένας στη νοτιοανατολική Ρωσία
- Ισραήλ: «Βαθιά ανησυχία» από Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία και Ιταλία για σχέδιο διεύρυνσης της θανατική ποινής
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Σχέδιο για Αγιο Φως κανονικά το Πάσχα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 30.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/paul-pastourmatzis-36plOdZK_uY-unsplash-315x220.jpg)



![Μέση Ανατολή: Πώς ο πόλεμος μπορεί να πυροδοτήσει παγκόσμια επισιτιστική κρίση [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/06/ot_sithra34-2-300x300.png)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442