Ραντεβού τον Οκτώβριο δίνει ο Χ.Αλμούνια για την επάρκεια των μέτρων
Ξεκάθαρο μήνυμα ότι πρέπει να επιβληθούν «φιλόδοξα και κυρίως αξιόπιστα μέτρα» στέλνει ο επίτροπος Χ.Αλμούνια και προσθέτει ότι ο κ. Γ.Παπαθανασίου τον έχει ήδη ενημερώσει για τα μέτρα που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση. «Έχετε κάνει λάθη τα τελευταία τέσσερα χρόνια και πρέπει να διδαχθείτε από αυτά» προσθέτει.
Ξεκάθαρο μήνυμα ότι πρέπει να επιβληθούν σκληρά, μόνιμα και κυρίως αξιόπιστα μέτρα στέλνει ο επίτροπος Χοακίν Αλμούνια και προσθέτει ότι ο κ. Γιάννης Παπαθανασίου τον έχει ήδη ενημερώσει για τα μέτρα που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση και τα οποία «δεν διαφέρουν από αυτά που έχουν ήδη διαρρεύσει στον ελληνικό τύπο».
«Ο υπουργός Οικονομίας με ενημέρωσε ότι θα ανακοινώσει σύντομα μέτρα ώστε το έλλειμμα να μην ξεπεράσει φέτος το 3,7%. Το 2010 πρέπει να το μειώσετε στο 3%» δηλώνει στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία ο κ. Αλμούνια. «Ήδη τα μέτρα για τα οποία με ενημέρωσε ο κ. Παπαθανασίου έχουν διαρρεύσει στον Τύπο. Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να τα εξηγήσει στους έλληνες πολίτες», προσθέτει.
«Θέλω να δω να εφαρμόζονται φιλόδοξα και προπαντός αξιόπιστα μέτρα -το τονίζω αυτό- στην αρχή, ώστε να υποχωρήσει το έλλειμμα κάτω από το 3% μέχρι τέλη του 2010. Από εκεί και πέρα, η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί ώστε να ισορροπήσει ο προϋπολογισμός σε διαρθρωτικό επίπεδο. Το διαρθρωτικό έλλειμμα στην Ελλάδα το 2008 ήταν στο 6,1% και φέτος εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 4%» τονίζει ο επίτροπος.
Ο ίδιος, σε αυστηρό τόνο, κάνει λόγο για «λάθη τα τελευταία τέσσερα χρόνια και πρέπει να διδαχθείτε από αυτά. Τώρα πρέπει να τα διορθώσετε σταδιακά και μόνιμα». «Προς το παρόν τηρούμε στάση αναμονής, όμως στις 27 Οκτωβρίου η αναμονή θα τελειώσει. Επίσης περιμένουμε να αξιολογήσουμε τα μέτρα ώστε να έχουμε και τις ανάλογες εκτιμήσεις, καθώς η πρόβλεψη για έλλειμμα 5% φέτος έγινε βάσει των κοινοτικών προβλέψεων για ύφεση -1%» προσθέτει.
«Δεν θα σταματήσω να επαναλαμβάνω ότι η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να υιοθετήσει σκληρά και αυστηρά μέτρα ώστε να σταματήσει ο συστηματικός εκτροχιασμός των προϋπολογισμών της. Είχατε πολύ ισχυρή ανάπτυξη 4%, τα τελευταία χρόνια. Παρ όλα αυτά, το ετήσιο έλλειμμα ήταν πάντα πάνω από το όριο του 3%. Πώς, λοιπόν, να έχετε αξιοπιστία; Λέω ξεκάθαρα ότι υπήρξαν αδυναμίες, πρώτα απ όλα στον έλεγχο των δημόσιων δαπανών. Αυτό, επιτέλους, πρέπει να σταματήσει μια και καλή.»
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.