Πέμπτη 16 Απριλίου 2026
weather-icon 21o
Δώρο στον Ολυμπιακό από Παναθηναϊκό και ΑΕΚ με τη… βοήθεια του Ζιλμπέρτο Σίλβα

Δώρο στον Ολυμπιακό από Παναθηναϊκό και ΑΕΚ με τη… βοήθεια του Ζιλμπέρτο Σίλβα

Η «λευκή» ισοπαλία στο ΟΑΚΑ ήταν το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα για Παναθηναϊκό και ΑΕΚ, καθώς έδωσαν την ευκαιρία στον Ολυμπιακό να ξεφύγει στη βαθμολογία με διαφορά 9 βαθμών από τους «πράσινους» και 14 από την «Ένωση». Μοιραίος παίκτης για το «τριφύλλι» ήταν ο Ζιλμπέρτο Σίλβα, ο οποίος έχασε δύο κλασικές ευκαιρίες για να σκοράρει.

89

Η «λευκή» ισοπαλία στο ΟΑΚΑ ήταν το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα για Παναθηναϊκό και ΑΕΚ, καθώς έδωσαν την ευκαιρία στον Ολυμπιακό να ξεφύγει στη βαθμολογία με διαφορά 9 βαθμών από τους «πράσινους» και 14 από την «Ένωση». Ο Παναθηναϊκός είχε τον έλεγχο στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα, δεν κατάφερε όμως να ξεκλειδώσει την άμυνα της ΑΕΚ. Μοιραίος παίκτης για το «τριφύλλι» ήταν ο Ζιλμπέρτο Σίλβα, ο οποίος έχασε δύο κλασικές ευκαιρίες για να σκοράρει.

Ο Χένκ Τεν Κάτε επέλεξε τον Γκαλίνοβιτς κάτω από τα δοκάρια, τους Βύντρα και Σπυρόπουλο στα δύο άκρα της άμυνας, Σαριέγκι και Γκούμα στο κέντρο της άμυνας, Ζιλμπέρτο Σίλβα, Σιμάο και Γκάμπριελ στη μεσαία γραμμή, τον Καραγκούνη ως ελεύθερο πίσω από τους Σαλπιγγίδη και Μάντζιο.

Από την μεριά του ο Ντούσαν Μπάγεβιτς χρησιμοποίησε τον Σάχα κάτω από τα δοκάρια, τους Μαϊστόροβιτς και Κυργιάκο στο κέντρο της άμυνας, Χουανφράν, Πλιάτσικα στα άκρα της άμυνας, την τριάδα των αμυντικών χαφ αποτελούσαν οι Καφές, Ενσαλίβα, Μπασινάς, ο Σκόκο αγωνίστηκε σε ελεύθερο ρόλο, ενώ οι Τζιμπούρ και Μπλάνκο απάρτισαν το δίδυμο της επίθεσης. Οι «πράσινοι» προσπάθησαν από το ξεκίνημα του αγώνα να κυριαρχήσουν στον νευραλγικό χώρο της μεσαίας γραμμής.

Στην αντίπερα όχθη, η ΑΕΚ δεν μπορούσε να αναπτυχθεί όπως θα ήθελε ο Μπάγεβιτς και τουλάχιστον μέχρι το πρώτο δεκαπεντάλεπτο η μοναδική πηγή (επιθετικών) εμπνεύσεων ήταν ο Σκόκο, ο οποίος προσπαθούσε να νοικοκυρέψει το παιχνίδι των φιλοξενούμενων.

Στο 9 ο Ζιλμπέρτο Σίλβα «σημάδεψε» τον Σαλπιγγίδη ο οποίος εκμεταλλεύτηκε την ταχύτητά του και ξέφυγε από την επιτήρηση των αμυντικών της Ενωσης, αλλά το συρτό σουτ που επιχείρησε απέκρουσε ο Σάχα.

Στο 15 ο Τζιμπούρ προσπάθησε να εκμεταλλευτεί έναν… πανικό που δημιουργήθηκε στην άμυνα του Παναθηναϊκού, αλλά τελικά αποκάμρυνε τον κίνδυνο ο Ζιλμπέρτο Σίλβα. Στο 19 ο Μπασινάς εκτελεί φάουλ από δεξιά, ο Κυργιάκος κερδίζει στον αέρα τους αντιπάλους του αλλά η κεφαλιά του δεν ανησύχησε τον Γκαλίνοβιτς.

Η ΑΕΚ μετά την ολοκλήρωση του πρώτου εικοσάλεπτου άρχισε να πατάει καλύτερα στο γήπεδο, ενώ ο Τεν Κάτε χρειάστηκε από νωρίς να αναπροσαρμόσει τα σχέδιά του. Ο Γκούμας στο 22 σε μια προσπάθειά του να ανακόψει τον Μπλάνκο τραυματίζεται με αποτέλεσμα να περάσει στη θέση του ο Μελίσσης. Ο Ολλανδός τεχνικός έδωσε εντολή στον Βύντρα να περάσει στο κέντρο της άμυνας, δίπλα στον Σαριέγκι, ενώ το δεξί άκρο κάλυψε ο Μελλίσης.

Η αποχώρηση του Γκούμα εξασθένησε την… αεροπορία των «πρασίνων» και αυτό φάνηκε στο 31, όταν ο Κυργιάκος ύστερα από εκτέλεση κόρνερ… απογειώθηκε και έπιασε την κεφαλιά η οποία κατέληξε στο αριστερό δοκάρι του Γκαλίνοβιτς. Οι γηπεδούχοι απάντησαν στην ευκαιρία του Κυργιάκου ένα λεπτό αργότερα, όταν ο Σαλπιγγίδης από δεξιά, ύστερα από ωραία πάσα του Μάντζιου, πιάνει… κοιμόμενη την άμυνα της «Ένωσης», αλλά ο Ζιλμπέρτο Σίλβα έχασε… απίστευτη ευκαιρία να στείλει την μπάλα στα δίχτυα του Σαχά από εξαιρετικά πλεονεκτική θέση.

Στα τελευταία δέκα λεπτά το παιχνίδι είχε γίνει απρόβλεπτο, καθώς και οι δύο άμυνες ήταν επιρρεπείς στα λάθη. Στο 43 ο Μπλάνκο… χόρεψε τον Βύντρα (αντιμετώπισε πολλά προβλήματα ως κεντρικός αμυντικός), αλλά το τελικό σουτ που επιχείρησε ο… Ζορό της ΑΕΚ έφυγε άουτ.

Όσο περνούσε η ώρα ήταν εμφανές ότι η Ενωση είχε ως στόχο να χτυπήσει τα μετόπισθεν του Παναθηναϊκού από τον… αέρα. Και αυτό έγινε αντιληπτό στο 47 όταν ύστερα από εκτέλεση φάουλ του Μπασινά ο Κυργιάκος έπιασε ανενόχλητος την κεφαλιά, η οποία κατέληξε πάνω από τα δοκάρια του Γκαλίνοβιτς.

Στο δεύτερο σαρανταπεντάλεπτο ο Παναθηναϊκός δεν είχε την… όρεξη του πρώτου δεκαπενταλέπτου, με την ομάδα του Μπάγεβιτς να αρχίζει να ελέγχει το ρυθμό του αγώνα. Αυτό το αντιλήφθηκε και το Τεν Κάτε, ο οποίος θέλοντας να δώσει μια επιθετική… πινελιά στην ομάδα του έριξε στον αγώνα τον Ρουκάβινα στη θέση του Γκάμπριελ, ο οποίος δε έκανε αισθητή την παρουσία του.

Ο Ζιλμπέρτο Σίλβα (63) συνέχισε το… βιολί του στο δεύτερο ημίχρονο, καθώς ύστερα από μπαλιά και πάλι από τον (δραστήριο) Σαλπιγγίδη, ο Βραζιλιάνος μέσος σημάδεψε τα… περιστέρια.

Όσο περνούσε η ώρα το «τριφύλλι» ανέβαζε στροφές και προσπαθούσε να βρει τρόπους να ξεκλειδώσει την άμυνα της «Ένωσης». Τα σουτ του Καραγκούνη (67, 70) δεν βρήκαν στόχο και οι κούρσες του Σαλπιγγίδη έμεναν αναξιοποίητες από τους συμπαίκτες του.

Ο Μπάγεβιτς πέρασε στο παιχνίδι τον Ενσαλίβα στη θέση του Μαντούκα στη θέση του Ενσαλίβα, καθώς έβλεπε ότι οι παίκτες του έμειναν… βιδωμένοι στην άμυνα από την πίεση του Παναθηναϊκού.

Οι «πράσινοι» δύο λεπτά πριν τη λήξη (88) ζήτησαν πέναλτι σε ανατροπή του Ρουκάβινα από τον Γεωργέα, αλλά ο Βασάρας έδειξε να συνεχιστεί ο αγώνας. Ο Παναθηναϊκός προσπάθησε μέχρι το τελικό σφύριγμα του Βασάρα να πάρει το τρίποντο, χωρίς όμως να καταφέρει να παραβιάσει την εστία του Σαχά.

ΤΟ ΦΙΛΜ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

9 Μεγάλη ευκαιρία για τον Παναθηναϊκό. Ο Σαλπιγγίδης έπιασε το δυνατό διαγώνιο σουτ, ο Σάχα απέκρουσε με αστάθεια αλλά οι αμυντικοί της ΑΕΚ πρόλαβαν τον Μάντζιο, ο οποίος ερχόταν να πάρει το ριμπάουντ.

18 Ο Μπασινάς εκτέλεσε το φάουλ, ο Κυργιάκος έπιασε την κεφαλιά, αλλά ο Γκαλίνοβιτς μπλόκαρε με διπλή προσπάθεια.

31 Δοκάρι για την ΑΕΚ. Ο Μπασινάς εκτελεί το κόρνερ, ο Κυργιάκος πιάνει την κεφαλιά όμως η μπάλα σταματά στο αριστερό δοκάρι του Γκαλίνοβιτς πριν οι αμυντικοί του ΠΑΟ απομακρύνουν.

33 Ο Σαλπιγγίδης έκανε την χαμηλή σέντρα από δεξιά, η μπάλα πέρασε από αρκετά πόδια και έφτασε στον Τζιλμπέρτο Σίλβα, ο οποίος σε άδειο τέρμα… κατάφερε να αστοχήσει!

41 Ο Γκάμπριελ εκτελεί κόρνερ, η μπάλα περνάει από όλους, με τον Ζιλμπέρτο Σίλβα να γίνεται κάτοχος της μπάλας και να σουτάρει, τον Σάχα όμως να μπλοκάρει έστω και με δυσκολία.

42 Εξαιρετική ντρίμπλα του Μπλάνκο στον Βύντρα, ο Αργεντίνος μπαίνει στην περιοχή και σουτάρει δυνατά, όμως η μπάλα φεύγει ελάχιστα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.

45 Σέντρα από δεξιά του Μελίσση, ο Μάντζιος έπιασε την (αδύναμη) κεφαλιά αλλά μπλόκαρε ο Σάχα.

60 Βαθιά μπαλιά από τον Βύντρα, ο Σαλπιγγίδης από πλάγια αριστερά γύρισε προς το πέναλτι αλλά ο Μαϊστόροβιτς πρόλαβε και έδιωξε σε κόρνερ προ του Μάντζιου.

63 Ρουκάβινα και Σαλπιγγίδης συνεργάζονται από δεξιά, ο τελευταίος γυρίζει στο ύψος του πέναλτι όπου ο Τζιλμπέρτο Σίλβα με το τέρμα απέναντί του αστόχησε και πάλι.

68 Ωραία ενέργεια του Καραγκούνη έξω από την περιοχή και δυνατό σουτ το οποίο κατέληξε στην αγκαλία του Σάχα.

70 Νέο καλό σουτ του Καραγκούνη έξω από την περιοχή, η μπάλα πέρασε λίγο πάνω από τα δοκάρια.

87 Πέναλτι που δεν δόθηκε στο κόψιμο του Γεωργέα στον Ρουκάβινα. Ο Κροάτης μπήκε στην περιοχή, ο Γεωργέας βρήκε την μπάλα αλλά στη συνέχεια με το πόδι του να παραμένει υψωμένο δεν άφησε τον Ρουκάβινα να συνεχίσει την προσπάθειά του και φάνηκε να τον ανατρέπει.

Διαιτητής: Κ. Βασσάρας (Θεσσαλονίκης)

Κίτρινες: Σπυρόπουλος, Μελίσσης, Καραγκούνης – Μπασινάς, Καφές, Μαϊστόροβιτς, Σάχα, Εντίνιο, Σκόκο

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Χενκ Τεν Κάτε): Γκαλίνοβιτς, Σαριέγκι, Γκούμας (24 Μελίσσης), Σαλπιγγίδης, Ζιλμπέρτο Σίλβα, Γκάμπριελ (57 Ρουκάβινα), Καραγκούνης, Σιμάο, Βύντρα, Μάντζιος (81 Πετρόπουλος), Σπυρόπουλος.

ΑΕΚ (Ντούσαν Μπάγεβιτς): Σάχα, Καφές, Μαϊστόροβιτς, Χουανφράν, Ενσαλίβα (75 Μαντούκα), Τζιμπούρ (89 Εντίνιο), Μπασινάς, Πλιάτσικας (81 Γεωργέας), Μπλάνκο, Κυργιάκος, Σκόκο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,www.sport.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 16 Απριλίου 2026
Cookies