Αρνητικές επιπτώσεις στην ενήλικη ζωή έχει η εφηβική κατάχρηση ουσιών
Νέα Υόρκη: Τα παιδιά που καταναλώνουν αλκοόλ ή κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών πριν την ηλικία των 15 ετών είναι πιθανότερο από τους συνομηλίκους τους να εκδηλώσουν μια ποικιλία προβλημάτων κατά την ενηλικίωση, όπως η εξάρτηση.
Νέα Υόρκη: Τα παιδιά που καταναλώνουν αλκοόλ ή κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών πριν την ηλικία των 15 ετών είναι πιθανότερο από τους συνομηλίκους τους να εκδηλώσουν μια ποικιλία προβλημάτων κατά την ενηλικίωση, όπως η εξάρτηση.
Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό έντυπο Psychological Science, η Δρ Κάντις Ονττζερς και οι συνεργάτες της στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Ιρβάιν έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 1.037 Νεοζηλανδούς για 30 χρόνια, ξεκινώντας από την ηλικία των τριών ετών. Σε ηλικία 13 και 15 ετών, οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν για το αν είχαν δοκιμάσει αλκοόλ ή ναρκωτικά.
Συνολικά, το 11% των 13χρονων είχε κάνει χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών πολλές φορές. Οι μισοί εξ αυτών, δεν είχαν ιστορικό σοβαρών προβλημάτων συμπεριφοράς ή οικογενειακών παραγόντων που θα τους έθεταν σε υψηλότερο κίνδυνο κατάχρησης ουσιών.
Αντιμετώπιζαν όμως αυξημένο κίνδυνο σημαντικών προβλημάτων στην ενήλικη ζωή. Είχαν διπλάσιες ή τριπλάσιες πιθανότητες να εξαρτηθούν από το αλκοόλ ή τα ναρκωτικά, να κολλήσουν σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα ή τα κορίτσια να έχουν πρώιμη εγκυμοσύνη, δηλαδή πριν την ηλικία των 21 ετών. Επίσης, είχαν τετραπλάσιες πιθανότητες να έχουν καταδίκη για εγκληματική συμπεριφορά.
Οι γονείς συχνά είναι μπερδεμένοι καθώς απ’ την μια ακούνε ότι η πρώιμη χρήση ουσιών είναι κακή για το παιδί, κι απ’ την άλλη ότι το παιδί μπορεί να πειραματιστεί με το αλκοόλ ή άλλες ουσίες, χωρίς απαραιτήτως να κινδυνεύει να εξαρτηθεί ή να καταστρέψει τη ζωή του.
Το σημαντικό μήνυμα της παρούσας έρευνας είναι ότι οι έφηβοι που κάνουν χρήση ουσιών πριν την συμπλήρωση του 15ου έτους διατρέχουν υψηλό κίνδυνο αρνητικών αποτελεσμάτων υγείας.
health.in.gr
- Στον πάγκο της Εθνικής Αγγλίας ως το 2028 ο Τούχελ (pics)
- Βίλατζ Λιμπερταδόρες: Πρώτο σφύριγμα στη Δαμάστα Ηρακλείου – Απόψε στο MEGA
- Μεγάλη Εικόνα: Έρχεται στις 16 Φεβρουαρίου με τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Ντόρα Μπακογιάννη
- Βρυξέλλες: Έφοδος της αστυνομίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Εν εξελίξει έρευνα για υπόθεση πώλησης ακινήτων
- Αποθέωση για τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο (pics, vid)
- 28ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Τα 5 ντοκιμαντέρ για το περιβάλλον από τη Γροιλανδία στον Καναδά
- Κραν Μοντανά: «Σκοτώσατε τον γιο μου, θα πληρώσετε» – Προπηλάκισαν τους ιδιοκτήτες του μοιραίου μπαρ
- Η Αυστραλία στους 50 βαθμούς – Ρεκόρ ζέστης και πυρκαγιές σημαδεύουν το καλοκαίρι στο νότιο ημισφαίριο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 12.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/bernard-WQChxc_ZPE4-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442