Γενετική ορμόνη προδιαθέτει στην εκδήλωση ορθοκολικού καρκίνου
Σικάγο: Ένα γονίδιο που σχετίζεται με μια ορμόνη που εκκρίνεται από τα λιποκύτταρα του οργανισμού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορθοκολικού καρκίνου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Medical Association.
Σικάγο: Ένα γονίδιο που σχετίζεται με μια ορμόνη που εκκρίνεται από τα λιποκύτταρα του οργανισμού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορθοκολικού καρκίνου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Medical Association.
Η γενετική μετάλλαξη που ήταν κοινή μεταξύ του μισού πληθυσμού του δείγματος της μελέτης, ίσως βοηθά στον έλεγχο του πόση αδιπονεκτίνη εκκρίνουν τα λιποκύτταρα. Τα άτομα με περίσσεια αδινοπεκτίνης στο αίμα είναι γνωστό ότι έχουν χαμηλότερο κίνδυνο ορθοκολικού καρκίνου, αλλά ο μηχανισμός ελέγχου της έκκρισης αδιπονεκτίνης από τα κύτταρα δεν είναι γνωστός.
Η αδιπονεκτίνη καταστέλλει την φλεγμονή στα αιμοφόρα αγγεία, μπορεί να αυξήσει τον μεταβολικό ρυθμό του οργανισμού και είναι γνωστό ότι μειώνει τον κίνδυνο ορθοκολικού και καρκίνου του μαστού.
Οι παχύσαρκοι άνθρωποι που έχουν γενικά αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, τείνουν να έχουν λιγότερη αδιπονεκτίνη ενώ τα άτομα με περίσσεια της ορμόνης έχουν μικρότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου και διαβήτη.
Ο Δρ Μπορις Πας από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, όταν ήταν ακόμη στο Πανεπιστήμιο Northwestern του Σικάγο αποφάσισε να θέσει υπό ιατρική παρακολούθηση 1.500 άτομα που είχαν χωριστεί σε δύο ομάδες.
Οι Νεοϋορκέζοι εβραίοι Ασκενάζει που ήταν φορείς του γονιδίου είχαν 28% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με ορθοκολικό καρκίνο. Η νόσος ήταν συχνότερη μεταξύ των εβραίων Ασκενάζι, ευρωπαϊκής καταγωγής, παρά στον γενικό πληθυσμό.
Η άλλη ομάδα, από το Σικάγο, ήταν πολυεθνική και όσοι είχαν το γονίδιο είχαν 52% χαμηλότερο κίνδυνο.
Η έρευνα λοιπόν φέρνει στο φως μια γονιδιακή περιοχή που σχετίζεται με τον ορθοκολικό καρκίνο και την απαρχή του.
Παγκοσμίως, 1,2 εκατομμύρια άτομα διαγνώσκονται ετησίως με τη νόσο και τελικά 630.000 καταλήγουν να αποβιώσουν εξαιτίας της. Το οικογενειακό ιστορικό αναλογεί στο ένα τρίτο των περιπτώσεων και αρκετά γονίδια έχει παρατηρηθεί ότι σχετίζονται με τον ορθοκολικό καρκίνο, αν και το γενετικό συστατικό δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητό.
Aλλοι παράγοντες κινδύνου είναι η διατροφή με αυξημένα λιπαρά και θερμίδες και λίγες φυτικές ίνες, η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή και η κατάχρηση καπνού και ποτού.
Τα συστατικά του χυμού παντζαριού υποστηρίζουν την καρδιά και την κυκλοφορία του αίματος, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στη φυσική ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.