Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Γαλλο-γερμανική σύγκρουση για το ευρωπαϊκό σχέδιο αντιμετώπισης της πιστωτικής κρίσης

Γαλλο-γερμανική σύγκρουση για το ευρωπαϊκό σχέδιο αντιμετώπισης της πιστωτικής κρίσης

Τις δυσκολίες συντονισμού των κυβερνήσεων στην αντιμετώπιση της πιστωτικής κρίσης που έχει λάβει πλέον διαστάσεις χιονοστιβάδας και απειλεί και την Ευρώπη, αναδεικνύει η διαφωνία Γαλλίας - Γερμανίας για μία «ευρωπαϊκή εκδοχή» του σχεδίου Πόλσον. Το Σάββατο, η συνάντηση κορυφής τεσσάρων ευρωπαϊκών κρατών, παρέμβαση Μπαρόζο.

27

Τις δυσκολίες συντονισμού των κυβερνήσεων στην αντιμετώπιση της πιστωτικής κρίσης που έχει λάβει πλέον διαστάσεις χιονοστιβάδας και απειλεί και την Ευρώπη, αναδεικνύει η διαφωνία Γαλλίας – Γερμανίας για μία «ευρωπαϊκή εκδοχή» του σχεδίου Πόλσον.

Η γαλλική κυβέρνηση πρότεινε τη δημιουργία ενός Ταμείου με κεφάλαια 300 δισ. ευρώ, ώστε η ΕΕ να μπορεί να διασώσει τράπεζες ή ασφαλιστικές εταιρείες που κινδυνεύουν από την κρίση και να περιορίσει τον συστημικό κίνδυνο.

Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, τόνισε ότι ένα ανάλογο του αμερικανικού σχέδιο διάσωσης των προβληματικών τραπεζών θα βοηθήσει τα μικρότερα ευρωπαϊκά κράτη να αντιμετωπίσουν καλύτερα το ενδεχόμενο μιας τραπεζικής χρεωκοπίας.

Η γερμανική κυβέρνηση εξέφρασε την αντίθεσή της με αυτή την πρόταση, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών να λέει ότι το Βερολίνο «δεν στηρίζει το σχέδιο» που προτείνει ο Γάλλος πρόεδρος Ν.Σαρκοζί. Η ίδια η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ είπε ότι η χώρα της «δεν μπορεί και δεν πρόκειται να εκδώσει λευκή επιταγή για όλες τις τράπεζες».

Ο κ. Σαρκοζί αναμενόταν να παρουσιάσει το συγκριμένο σχέδιο στη συνάντηση που θα έχει με τους ηγέτες της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας, του προέδρου της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ και του προέδρου του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στις 4 Οκτωβρίου.

Ωστόσο, σε δηλώσεις που έκανε την Πέμπτη, διέψευσε το ενδεχόμενο να παρουσιάσει αυτό το σχέδιο, όπως επίσης και το ύψος των κεφαλαίων που θα πρέπει να διαθέτει αυτό το Ταμείο. 

Ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Γιούνκερ υποστήριξε τη γερμανική θέση, λέγοντας ότι δεν βλέπει το λόγο σύστασης Ταμείου για τη διάσωση των τραπεζών.

Ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού είπε ότι δεν αναμένει στη συνάντηση του Σαββάτου να συζητηθεί ένα [ανευρωπαϊκό σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης.

Η σύγκρουση ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης υπονομεύει τις προσπάθειες δημιουργίας μίας κοινής ευρωπαϊκής συναίνεσης για την απάντηση στην κρίση, την ίδια ώρα που ο κίνδυνος της ύφεσης προβάλει απειλητικός πάνω από την Ευρώπη.

Παρέμβαση Μπαρόζο

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοσέ Μπαρόζο χαιρέτισε από τις Βρυξέλλες την απόφαση της ΕΚΤ να τονώσει τη ρευστότητα στην Ευρώπη, τόνισε όμως ότι αυτό που χρειάζεται τώρα είναι η τόνωση της αξιοπιστίας του τραπεζικού συστήματος στην ΕΕ.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής σημείωσε ότι η δημιουργία ενός μηχανισμού εγγύησης των καταθέσεων στην ΕΕ είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν το Σάβατο στο Παρίσι στη συνάντηση κορυφής των τεσσάρων ισχυροτέρων οικονομικά χωρών που έχει συγκαλέσει ο Νικολά Σαρκοζί.

Η αντιμετώπιση της κρίσης απαιτεί καλύτερο και αυξημένο συντονισμό των κρατών μελών και των ευρωπαϊκών οργάνων, ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής, ο οποίος σημείωσε ακόμη την αναγκη εκσυγχρονισμού και αύξησης της διαφάνειας στους λογιστικούς κανόνες των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Κομισιόν: Αναθεώρηση κανόνων για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε, την Τετάρτη, την αναθεώρηση των κανόνων της ΕΕ περί των κεφαλαιακών απαιτήσεων των τραπεζών, μια πρωτοβουλία που όπως σημειώνει στη σχετική ανακοίνωσή της αποσκοπεί στην ενίσχυση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Ευρώπη, τον περιορισμό της έκθεσης σε κινδύνους και τη βελτίωση της εποπτείας των τραπεζών που δραστηριοποιούνται σε περισσότερες από μία χώρες της ΕΕ.

Οι κυριότερες αλλαγές που προτείνονται είναι οι εξής:

– Βελτίωση της διαχείρισης των μεγάλων «ρίσκων»: οι τράπεζες θα υπόκεινται σε περιορισμούς όσον αφορά το ανώτατο όριο των δανείων που θα μπορούν να χορηγούν σε ένα δεδομένο δανειολήπτη. Κατά συνέπεια, στη διατραπεζική αγορά, οι τράπεζες δεν θα μπορούν να δανείζουν ή να τοποθετούν κεφάλαια σε άλλες τράπεζες πέραν ενός συγκεκριμένου ορίου, και κατ επέκταση οι τράπεζες που δανείζονται θα υπόκεινται σε περιορισμούς όσον αφορά το ύψος του ποσού και τον φορέα από τον οποίο μπορούν να δανειστούν.

– Βελτίωση της εποπτείας των διασυνοριακών τραπεζικών ομίλων: θα συσταθούν «εποπτικά σώματα» για τους τραπεζικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται σε πολλές χώρες της ΕΕ. Τα δικαιώματα και οι ευθύνες των αντίστοιχων εθνικών εποπτικών αρχών θα αποσαφηνιστούν και η συνεργασία τους θα καταστεί αποτελεσματικότερη.

– Βελτίωση της ποιότητας των κεφαλαίων των τραπεζών: θα υπάρχουν σαφή κριτήρια για όλη την ΕΕ που θα επιτρέπουν να προσδιοριστεί κατά πόσο τα «υβριδικά κεφάλαια», δηλαδή εκείνα που παρουσιάζουν τόσο τα χαρακτηριστικά των μετοχών όσο και των ομολόγων, θα μπορούν να συνυπολογιστούν ως μέρος των συνολικών ιδίων κεφαλαίων μιας τράπεζας, από το ύψος των οποίων εξαρτάται το ποσό των δανείων που μπορεί να χορηγήσει μια τράπεζα.

– Βελτίωση της διαχείρισης του κινδύνου ρευστότητας: για τραπεζικούς ομίλους που δραστριοποιούνται σε πολλές χώρες της ΕΕ, η διαχείριση του κινδύνου ρευστότητας -δηλαδή πως χρηματοδοτούν τις πράξεις τους σε καθημερινή βάση- θα εξετάζεται και θα συντονίζεται στο πλαίσιο του «εποπτικού σώματος».

– Βελτίωση της διαχείρισης κινδύνου για τα τιτλοποιημένα προϊόντα: θα γίνουν αυστηρότεροι οι κανόνες για τα τιτλοποιημένα χρέη- η αποπληρωμή των οποίων εξαρτάται από την απόδοση μιας καθορισμένης δέσμης δανείων. Οι εταιρείες (γνωστές ως «originators» ή δημιουργοί των δανείων) που ανασκευάζουν δάνεια σε διαπραγματεύσιμους τίτλους θα πρέπει να διατηρούν ένα μέρος του κινδύνου αυτών των τίτλων, ενώ οι επιχειρήσεις που επενδύουν σε αυτούς τους τίτλους, θα μπορούν λαμβάνουν μια τέτοια απόφαση μόνο αφού επιδείξουν διεξοδική δέουσα επιμέλεια. Εάν δεν το πράττουν, θα υπόκεινται σε αυστηρές κυρώσεις.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο