Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου αποστέλλονται τα εκκαθαριστικά για τον φόρο κατοχής ακινήτων
Φόρο που μπορεί να ξεπερνά ακόμη και τα 800 ευρώ για ένα διαμέρισμα θα κληθούν να πληρώνουν οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους περισσότερες από μια κατοικίες, επαγγελματικό ακίνητο ή οικόπεδο. Στα τέλη Σεπτεμβρίου τα εκκαθαριστικά του ΕΤΑΚ.
Φόρο που μπορεί να ξεπερνά ακόμη και τα 800 ευρώ για ένα διαμέρισμα θα κληθούν να πληρώνουν οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους περισσότερες από μια κατοικίες, επαγγελματικό ακίνητο ή οικόπεδο εντός σχεδίου πόλης.
Τα εκκαθαριστικά σημειώματα του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ) θα αρχίζουν να ταχυδρομούνται μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Τον φόρο θα κληθούν να πληρώσουν περίπου 3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες.
Όσοι ιδιοκτήτες λάβουν το σημείωμα έως τα τέλη του μήνα θα μπορούν να πληρώσουν τον φόρο (αν είναι πάνω από 250 ευρώ) σε δύο δόσεις, στα τέλη Οκτωβρίου και στα τέλη Δεκεμβρίου αντίστοιχα.
Οι περισσότεροι, όμως, αναμένεται να λάβουν τα ειδοποιητήρια της Εφορίας μετά τον Οκτώβριο, οπότε θα κληθούν να πληρώσουν τον φόρο εφάπαξ.
Ο φόρος καθορίζεται από την αντικειμενική τιμή ζώνης στην οποία βρίσκονται τα ακίνητα και υπολογίζεται με συντελεστή 0,1% της αντικειμενικής αξίας, αφού ληφθούν υπόψη χαρακτηριστικά του ακινήτου όπως είναι η επιφάνεια, η παλαιότητα και ο όροφος.
Σημειώνεται ότι ο συντελεστής 0,1% μπορεί να αυξηθεί στο μέλλον, εάν η κυβέρνηση κρίνει ότι η φορολογική επιβάρυνση του ακινήτου είναι μικρή ή αν αναζητά επειγόντως έσοδα για τα κρατικά ταμεία.
Παράλληλα, προκειμένου να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε ότι το ΕΤΑΚ δεν μπορεί να είναι λιγότερο από 1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
ΕΤΑΚ θα πληρώσουν ακόμα και οι μικροϊδιοκτήτες που έχουν για παράδειγμα στην κατοχή τους δύο γκαρσονιέρες.
Τέλος, ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο να κληθούν να καταβάλουν φόρο ακινήτων και χιλιάδες νοικοκυριά που έχουν στην κατοχή τους μόνο μία κατοικία, η οποία αποτελεί συγκυριότητα μεταξύ των συζύγων, καθώς δεν έχει ακόμα εκδοθεί διευκρινιστική εγκύκλιος από το υπουργείο Οικονομικών.
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.