Aγνοια του κινδύνου που διατρέχουν χαρακτηρίζει πολλούς καρδιοπαθείς
Νέα Υόρκη: Σχεδόν οι μισοί άνθρωποι με κλινικά διαγνωσμένη καρδιακή νόσο, γνωρίζουν ελάχιστα πράγματα για τα συμπτώματα του εμφράγματος και δεν αντιλαμβάνονται ότι διατρέχουν κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Archives of Internal Medicine.
Νέα Υόρκη: Σχεδόν οι μισοί άνθρωποι με κλινικά διαγνωσμένη καρδιακή νόσο, γνωρίζουν ελάχιστα πράγματα για τα συμπτώματα του εμφράγματος και δεν αντιλαμβάνονται ότι διατρέχουν κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Archives of Internal Medicine.
Τα παραπάνω συμπεράσματα προέρχονται από έρευνα στην οποία οι επιστήμονες ρώτησαν 3.522 ηλικιωμένους ενήλικες (κατά μέσο όρο 67 ετών) να αναγνωρίσουν πιθανά συμπτώματα εμφράγματος και να απαντήσουν «σωστό ή λάθος» σε ερωτήσεις για την καρδιακή νόσο. Όλοι διέτρεχαν κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα καθώς ήδη είχαν υποστεί ένα ή είχαν υποβληθεί σε διαδικασία διάνοιξη αποφραγμένων στεφανιαίων αρτηριών.
Η Δρ Καθλίν Ντρακαπ από τη Νοσηλευτική Σχολή του Σαν Φρανσίσκο στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια εξηγεί ότι τα ευρήματα προκάλεσαν έκπληξη στους ερευνητές. Για παράδειγμα, το 46% αυτών που συνεντευξιάστηκαν είχε κακή γνώση για την καρδιακή νόσο, με λιγότερο από το 70% να απαντά σωστά στις ερωτήσεις.
Τα άτομα που είχαν ήδη υποστεί έμφραγμα ή είχαν υποβληθεί σε καρδιολογική επέμβαση δεν είχαν περισσότερες γνώσεις για τη φύση των καρδιακών συμπτωμάτων συγκριτικά με τα άτομα που δεν είχαν τέτοιο ιστορικό. Αυτό βοηθά να εξηγήσουν οι επιστήμονες ένα συχνό εύρημα πολλών μελετών, δηλαδή ότι οι ασθενείς με ιστορικό εμφράγματος δεν αναζητούν θεραπεία γρηγορότερα από τους ασθενείς που δεν έχουν υποστεί έμφραγμα.
Τα αποτελέσματα δείχνουν επίσης ότι ένα σημαντικό 43% αυτών που ερωτήθηκαν δεν συνειδητοποιούσε ότι η καρδιακή νόσος τους έθετε σε κίνδυνο μελλοντικού εμφράγματος συγκριτικά με τους συνομηλίκους τους. Το γεγονός ότι τα άτομα με καρδιακό bypass άνηκαν στην ομάδα αυτή, δείχνει ότι επικρατεί μια λανθασμένη εντύπωση ότι η επέμβαση θεραπεύει όταν μάλιστα η καρδιακή νόσος είναι χρόνιο νόσημα χωρίς ίαση.
Οι άνδρες είχαν χαμηλότερο σκορ από τις γυναίκες για τα συμπτώματα του εμφράγματος, ωστόσο ήταν πιο σίγουροι από τις γυναίκες ότι θα αναγνώριζαν τα συμπτώματα μόνοι τους. Αυτό δείχνει ότι η γνώση και η σιγουριά δεν σχετίζονται πάντα.
Αν το άτομο δεν γνωρίζει τα συμπτώματα του εμφράγματος μπορεί να αναζητήσει καθυστερημένα βοήθεια. Και όσο ταχύτερα αναζητήσει κανείς βοήθεια τόσο πιθανότερο είναι να λάβει την κατάλληλη θεραπεία, που θα αποβεί σωτήρια για την καρδιά του.
Στα συμπτώματα του εμφράγματος και άλλων οξέων στεφανιαίων συνδρόμων περιλαμβάνονται η ναυτία και ο πόνο στην κάτω γνάθο, το στήθος ή το αριστερό χέρι.