Νέος γύρος συνομιλιών για την ονομασία της ΠΓΔΜ τη Δευτέρα στη Βιέννη
Τη Δευτέρα στη Βιέννη θα διεξαχθεί νέος γύρος συνομιλιών για την ονομασία της ΠΓΔΜ, μεταξύ της Αθήνας και των Σκοπίων υπό την αιγίδα του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς. Η Ντόρα Μπακογιάννη συναντήθηκε την Πέμπτη με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ν.Γκρουέφσκι, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με την κατάρρευση της κυβέρνησής του.
Τη Δευτέρα στη Βιέννη θα διεξαχθεί νέος γύρος συνομιλιών για την ονομασία της ΠΓΔΜ, μεταξύ της Αθήνας και των Σκοπίων υπό την αιγίδα του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.
Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη ανακοίνωσε ότι θα συναντηθούν ο κ. Νίμιτς με τον Έλληνα διαπραγματευτή, πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη και τον διαπραγματευτή της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ για το ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας.
Πληροφορίες που μετέδωσε το Mega αναφέρουν ότι ο κ. Νίμιτς ζήτησε η συνάντηση να γίνει σε υψηλότερο επίπεδο, ωστόσο το αίτημα αυτό απορρίφθηκε.
Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη συναντήθηκε στο περιθώριο της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, με τον Ν.Γκρούεφσκι, μετά από πρωτοβουλία της μόνιμης αντιπροσώπου των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ Βικτόριας Ντούλαν. Όπως είπε η υπουργός Εξωτερικών, η πρωτοβουλία αυτή είναι το αποτέλεσμα της επιθυμίας της αμερικανικής πλευράς να βρεθεί λύση στο θέμα, ενώ τη χαρακτήρισε υποβοηθητική των διαβουλεύσεων που γίνονται στο επίπεδο του ΟΗΕ.
Όσον αφορά στη συνάντηση καθεαυτή, η Ντ.Μπακογιάννη δήλωσε ότι με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ αντάλλαξαν απόψεις σε μία «ειλικρινή και ανοικτή συζήτηση» κατά την οποία η ίδια εξέφρασε τις ελληνικές θέσεις και ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας τις δικές του, χωρίς όμως κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δήλωσε ότι οι δύο πλευρές παραμένουν στις θέσεις τους και δεν διέκρινε «καμία απόκλιση, ούτε ελαστικότητα από την ελληνική πλευρά», ωστόσο σημείωσε πως και μόνον το γεγονός της συνάντησης αυτής, αποτελεί πρόοδο στη σχετική διαδικασία για την επίλυση του ζητήματος.
Υποψήφιο για 8 Όσκαρ είναι το ρομαντικό δράμα της Κλόι Ζάο, με τίτλο Άμνετ που κλέβει τις εντυπώσεις στις σκοτεινές αίθουσες. Αυτές είναι οι νέες ταινίες της εβδομάδας.