Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Σωστές οι επισημάνσεις Ecofin για το Πρόγραμμα Σταθερότητας, δήλωσε ο Γ.Αλογοσκούφης

Σωστές οι επισημάνσεις Ecofin για το Πρόγραμμα Σταθερότητας, δήλωσε ο Γ.Αλογοσκούφης

Σύμφωνη βρίσκουν την ελληνική πλευρά τα συμπεράσματα που υιοθετήθηκανγια το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ελλάδας, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφης από τις Βρυξέλλες, μετά το τέλος του Ecofin. Τι είπε για ανάπτυξη, ΟΤΕ και Παπαντωνίου.

93

Σύμφωνη βρίσκουν την ελληνική πλευρά τα συμπεράσματα που υιοθετήθηκαν – με τις επισημάνσεις που γίνονται και τις κατευθύνσεις που δίνονται- για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ελλάδας, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφης από τις Βρυξέλλες, μετά το τέλος του Ecofin.

Εκτός από την αξιολόγηση των Προγραμμάτων Σταθερότητας οχτώ χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, σημαντικά θέματα του Συμβουλίου υπουργών Οικονομίας της ΕΕ (Ecofin) αποτέλεσαν ακόμη η προετοιμασία της εαρινής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ με έμφαση στη Στρατηγική της Λισαβόνας και η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια.

Ο υπουργός Οικονομίας σημείωσε ότι τα τέσσερα τελευταία χρόνια η ελληνική οικονομία έχει παρουσιάσει πολύ μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή, «πρωτόγνωρη ίσως για τα ιστορικά της ευρωζώνης», καθώς το έλλειμμα έχει μειωθεί, από το 7,3% του ΑΕΠ το 2004, σε επίπεδα κάτω από το 3% το 2007.

Ανέφερε επίσης, ότι με το συγκεκριμένο Πρόγραμμα Σταθερότητας ολοκληρώνεται η δεύτερη φάση της δημοσιονομικής προσαρμογής και τόνισε ότι η προσαρμογή που προβλέπεται για φέτος, είναι 1,2 εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ και 0,8% και 0,7% αντίστοιχα για τα επόμενα δύο χρόνια, περισσότερο δηλαδή από το 0,5% που προβλέπει το αναθεωρημένο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Ο κ. Αλογοσκούφης είπε ακόμη ότι μέσα από τα συμπεράσματα του Συμβουλίου αναγνωρίζεται η πολύ μεγάλη προσπάθεια που γίνεται από την Ελλάδα, η οποία δεν βασίζεται μόνο στα έσοδα, αλλά και στη βελτίωση του συστήματος ελέγχου των δημοσίων δαπανών.

Είπε ακόμα πως αναγνωρίζεται επίσης το γεγονός ότι η προσαρμογή αυτή στο παρελθόν επετεύχθη με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και το ίδιο προβλέπεται να γίνει και τα επόμενα χρόνια

Ο κ. Αλογοσκούφης συμπλήρωσε ακόμη ότι, όπως αναφέρεται και στα συμπεράσματα του Συμβουλίου, σε περίπτωση που υπάρξουν καλύτερα δημοσιονομικά αποτελέσματα σε σχέση με αυτά που προβλέπονται στο πρόγραμμα για την εκπλήρωση του λεγόμενου μεσοπρόθεσμου στόχου (μηδενισμός του ελλείμματος το 2010, αλλά και μηδενισμός του διαρθρωτικού ελλείμματος το 2011), θα χρησιμοποιηθούν για να επισπευθεί η επίτευξη αυτού του στόχου.

Σε ό,τι αφορά τη Στρατηγική της Λισαβόνας, ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε ότι ξεκινά ο νέος τριετής κύκλος και επεσήμανε ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, αλλά και για την τόνωση της απασχόλησης.

Προστασία κρίσιμων τομέων

Οσον αφορά τη συζήτηση που έγινε στο Συμβούλιο επί της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια, ο κ. Αλογοσκούφης σημείωσε ότι το σχετικό κείμενο που θα έρθει προς συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου, είναι πολύ κοντά στις απόψεις που έχει εκφράσει η Ελλάδα με στόχο να διασφαλιστεί η ελκυστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας ως τόπου προορισμού επενδύσεων.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι σκοπός δεν είναι να δημιουργήσουμε μια Ευρώπη φρούριο, ούτε να περιορίσουμε την εισροή κεφαλαίων στην Ευρώπη και επεσήμανε ότι θα πρέπει να εισαχθούν κάποιοι κανόνες που θα διασφαλίζουν σε ορισμένες περιπτώσεις και το δημόσιο συμφέρον και τα συμφέροντα της εθνικής ασφάλειας από τις συμπεριφορές είτε των κρατικών επενδυτικών κεφαλαίων, είτε άλλων μορφών κεφαλαίων.

Σημείωσε επίσης ότι η εμπειρία που έχουμε μέχρι τώρα στην Ευρώπη από τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια, είναι θετική, καθώς λειτουργούν με βάση τους κανόνες της αγοράς. Πολλές χώρες όμως, σημείωσε, έχουν εκφράσει κάποιες ανησυχίες ζητώντας να εισαχθούν κανόνες, με την προτίμηση να επικεντρώνεται στην εισαγωγή ευρωπαϊκών κανόνων.

Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα του ΟΤΕ, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι δεν υπάρχει ακόμη καμία απάντηση στα θέματα που έχουν τεθεί στις αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες, τονίζοντας ότι η ελληνική πλευρά έχει υποβάλει έναν ολοκληρωμένο φάκελο, ο οποίος είναι ένα νομικό κείμενο με βάση τη Συνθήκη.

Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει την υποψηφιότητα του Γιάννου Παπαντωνίου για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, ο υπουργός Οικονομίας είπε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η συζήτηση, αλλά από τις προκαταρκτικές συζητήσεις που έχουν ήδη γίνει, διαφαίνεται «μεγάλο ρεύμα υπέρ του Γερμανού υποψηφίου».

Σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει στηρίξει την υποψηφιότητα του κ. Παπαντωνίου, υποψηφιότητα για την οποία έχουν εκφραστεί θετικά και άλλοι συνάδελφοι με πολυετή εμπειρία στο Συμβούλιο Ecofin, οι οποίοι γνωρίζουν και προσωπικά τον κ. Παπαντωνίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο