Επεκτείνεται η έρευνα των διεθνών αρχών στο «φορολογικό παράδεισο» του Λιχτενστάιν
Οι Γερμανοί εισαγγελείς επεκτείνουν την έρευνα τους σε ένα από τα μεγαλύτερα στην ιστορία της χώρας σκάνδαλα φοροδιαφυγής, θέτοντας στο στόχαστρο και δεύτερη τράπεζα από τον «φορολογικό παράδεισο» του Λιχτενστάιν. Αντίστοιχες έρευνες γίνονται και σε άλλες χώρες.
Οι Γερμανοί εισαγγελείς επεκτείνουν την έρευνα τους σε ένα από τα μεγαλύτερα στην ιστορία της χώρας σκάνδαλα φοροδιαφυγής, θέτοντας στο στόχαστρο και δεύτερη τράπεζα από τον «φορολογικό παράδεισο» του Λιχτενστάιν.
Οι εισαγγελείς έχουν κάνει «φύλλο και φτερό» τα φορολογικά στοιχεία 120 ατόμων περίπου, αποκαλύπτοντας ότι πολλοί πλούσιοι Γερμανοί είχαν «παρκάρει» τα λεφτά τους στο Λιχτενστάιν, μακριά από τα «ενοχλητικά» βλέμματα των γερμανικών εποπτικών αρχών.
Ο σχετικός κατάλογος, ο οποίος βρέθηκε στα χέρια των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών έναντι ποσού 4,2 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει πάνω από 600 Γερμανούς πολίτες, αλλά και πολίτες από άλλες χώρες.
Το πρώτο «θύμα» αυτών των ερευνών είναι μία από τις πλέον γνωστές προσωπικότητες της επιχειρηματικής Γερμανίας, ο -τέως πλέον- διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Post Κλάους Τσουμβίνκελ.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, η LGT φαίνεται πως ήταν η πρώτη τράπεζα που έλεγξαν οι αρχές της πόλης του Μπόχουμ, οι εισαγγελείς της οποίας φημίζονται για τις επιτυχίες στην αποκάλυψη οικονομικών εγκλημάτων των λεγόμενων «λευκών κολλάρων».
Οι φήμες εμπλέκουν στο σκάνδαλο και τη μονάδα ελβετικής τράπεζας στο Λιχτενστάιν (Vontobel).
Οι Financial Times γράφουν την Τρίτη ότι η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε διατεθειμένη να δώσει τα σχετικά στοιχεία από τις έρευνες στο πριγκηπάτο σε όποια κυβέρνηση θέλει.
Ενδιαφέρον για τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες (BND) φέρονται να έχουν εκδηλώσει η Φινλανδία, η Σουηδία και η Νορβηγία.
Ήδη, οι βρετανικές αρχές έχουν εξασφαλίσει έναν κατάλογο ο οποίος περιλαμβάνει τα ονόματα 100 περίπου Βρετανών πολιτών, οι οποίοι επίσης χρησιμοποίησαν το Λιχτενστάιν για να γλιτώσουν φόρους ύψους 133 εκατ. ευρώ.
Το πριγκηπάτο, πάντως, φέρεται να έχει ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τον πληροφοριοδότη που κατηγορείται ότι έκλεψε τα στοιχεία από την LGT και στη συνέχεια τα έδωσε στις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες.
Έρευνες σε όλο τον κόσμο
Οι αμερικανικές φορολογικές αρχές διεξάγουν έρευνες που αφορούν σε «περισσότερους από 100 φορολογούμενους», ύποπτους φοροδιαφυγής στις Ηνωμένες Πολιτείες, μέσω της συστηματικής «μετανάστευσης» σημαντικών κεφαλαίων και τοποθέτησής τους στο Λιχτενστάιν.
«Οι αμερικανικές φορολογικές αρχές ερευνούν, ήδη, για περισσότερες από 100 περιπτώσεις Αμερικανών πολιτών, που όμως όλοι διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς στο Λιχτενστάιν, για να διαπιστωθεί κατ αρχάς εάν τα εισοδήματα αυτά δηλώνονται και στη συνέχεια κατά πόσον φορολογούνται» αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε στην Ουάσινγκτον.
Διευκρινίστηκε με την ίδια ανακοίνωση ότι οι αμερικανικές έρευνες γίνονται σε συνεργασία με τις ομόλογες υπηρεσίες της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Σουηδίας.
Μάλιστα, το Σίδνει ανέφερε ήδη κινήσεις κεφαλαίων, «της κατηγορίας των 200.000 δολαρίων κατ άτομο», που παίρνουν τελικώς την άγουσα προς την Βαντούζ [την πρωτεύουσα του Λιχτενστάιν]».
Ανδρες της αυστραλιανής Εφορίας έκαναν επιδρομές σε σπίτια 20 εύπορων Αυστραλών που πιστεύεται πως έχουν φυγαδεύει παράνομα εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στον φορολογικό παράδεισο του Λιχτενστάιν.
Ο επίτροπος της Αυστραλιανής Εφορίας, Μάικλ Ντασέτζο, ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσουν έρευνες και σε άλλους και οι φοροφυγάδες θα τιμωρηθούν παραδειγματικά.
«Σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό» συνεργάζονται ήδη με τις αμερικανικές και οι σουηδικές φορολογικές αρχές, διέρρευσε στην Ουάσινγκτον.