Ενδείξεις εμφυσήματος εκδηλώνονται νωρίτερα στους χρήστες ινδικής κάνναβης
Νέα Υόρκη: Οι χρήστες ινδικής κάνναβης μπορεί να εμφανίσουν παθολογικές αλλαγές στους πνεύμονές τους δεκαετίες νωρίτερα απ' ότι θα συνέβαιναν αυτές οι αλλαγές σε καπνιστές τσιγάρων, σύμφωνα με μικρή μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Respirology.
Νέα Υόρκη: Οι χρήστες ινδικής κάνναβης μπορεί να εμφανίσουν παθολογικές αλλαγές στους πνεύμονές τους δεκαετίες νωρίτερα απ’ ότι θα συνέβαιναν αυτές οι αλλαγές σε καπνιστές τσιγάρων, σύμφωνα με μικρή μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Respirology.
Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Monash της Βικτώρια στην Αυστραλία εξηγεί ότι η μέση ηλικία των δέκα ασθενών ήταν 41 ετών και είχαν αναφέρει ότι κάπνιζαν ινδική κάνναβη τακτικά για τουλάχιστον έναν χρόνο. Το κύριο χαρακτηριστικό σε όλους ήταν οι πομφόλυγες, μικρές θήκες αέρα στους πνεύμονες, που τυπικά εντοπίζονται σε άτομα με εμφύσημα που εκδηλώνεται μετά από πολλά χρόνια καπνίσματος τσιγάρων.
Περίπου του 15% των καπνιστών θα εκδηλώσουν εμφύσημα μέχρι την ηλικία των 65 ετών, αλλά λιγότερα στοιχεία είναι γνωστά για την επίπτωση της ινδικής κάνναβης στους πνεύμονες. Επειδή οι καπνιστές χασίς εισπνέουν τον καυτό καπνό βιαίως και τον κρατάνε στους πνεύμονες όσο το δυνατόν περισσότερο, είναι πιθανόν να κάνουν περισσότερη βλάβη στους πνεύμονες τους.
Οι Αυστραλοί επιστήμονες εκτίμησαν τους δέκα χρήστες ινδικής κάνναβης που είχαν αναζητήσει θεραπεία για αναπνευστικά προβλήματα. Τέσσερις είχαν δυσκολίες στην αναπνοή, τέσσερις είχαν πνευμονική κατάρρευση και δύο είχαν πνευμονικές λοιμώξεις.
Οι ακτινογραφίες εντόπισαν τους πομφόλυγες σε όλους τους ασθενείς, με εννέα να έχουν σοβαρή πομφολυγώδη νόσο. Επτά ασθενείς ήταν ενδονοσοκομειακοί ασθενείς με οξείες αναπνευστικές διαταραχές και ένας ασθενής είχε μακρύ ιστορικό άσθματος.
Ωστόσο, πέντε ασθενείς είχαν φυσιολογική πνευμονική λειτουργία και οι άλλοι τέσσερις είχαν μόνο ήπια μειωμένη πνευμονική λειτουργία. Οι ακτινογραφίες θώρακος ήταν φυσιολογικές σε τέσσερις ασθενείς.
health.in.gr
- ΣτΕ: «Φρένο» σε οικοδομικές άδειες χωρίς έγκριση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας
- Ρήξη Τσίπρα – ΣΥΡΙΖΑ λόγω «Αυγής» – Nεύρα και τάσεις φυγής στην Κουμουνδούρου
- Η τέχνη της απόλαυσης: Πώς να ζήσεις σαν bon vivant
- Δίπλα στους αγρότες Σωματεία και Ομοσπονδίες – Συγκέντρωση το απόγευμα στο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης
- Ακίνητα: Στον πάγο οι αντικειμενικές αξίες μέχρι το 2027
- Συνταγή: Σουφλέ ζυμαρικών με μπρόκολο και κοτόπουλο
- Η παράλληλη επανεμφάνιση Καραμανλή και Σαμαρά εντείνει την πίεση του Μαξίμου
- Παρέμβαση Τραμπ για την εξαγορά της Warner Bros – «Πρόβλημα το μερίδιο της Netflix, θα εμπλακώ στην απόφαση»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις




![Έκρηξη σε παγιδευμένο αυτοκίνητο έξω από αστυνομικό τμήμα στο Μεξικό [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/car-bomb-michoacan-150x74.jpg)

![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 08.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-igor-cibulsky-75306089-8637937-315x220.jpg)










































![«Ο Ζελένσκι δεν έχει διαβάσει» την ειρηνευτική πρόταση ισχυρίζεται ο Τραμπ [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/2025-12-08T001426Z_1049272535_RC2ZBIA2EIWE_RTRMADP_5_USA-TRUMP-KENNEDY-CENTER-315x220.jpg)


![Κολομβία: Πτώματα που βρέθηκαν στη θάλασσα «ίσως» ανήκαν σε θύματα πλήγματος των ΗΠΑ [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/gustavopetro-315x220.jpg)
![Ουκρανία: Oι ειρηνευτικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ είναι εποικοδομητικές, αλλά όχι εύκολες, λέει o Ζελένσκι [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/2025-12-02T142339Z_520774740_RC2E8IAEKN5M_RTRMADP_5_UKRAINE-CRISIS-IRELAND-315x220.jpg)
![Έκρηξη σε παγιδευμένο αυτοκίνητο έξω από αστυνομικό τμήμα στο Μεξικό [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/car-bomb-michoacan-315x220.jpg)



![Όταν ο προτεινόμενος ως νέος αρχηγός της Μοσάντ τραυματίζονταν βαριά την 7η Οκτωβρίου [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/WhatsApp-Image-2025-12-04-at-14.19.42-315x220.jpeg)










Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442