Γιατί η θέση του υπάρχοντος αεροδρομίου δεν είναι η ενδεικνυόμενη
Γιατί η θέση του νέου αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης πρέπει να είναι κοντά στους μεγάλους οδικούς και σιδηροδρομικούς άξονες, το λιμάνι, τη βιομηχανική ζώνη. Πρέπει να είναι όσο γίνεται πιο εύκολη η πρόσβαση από τις πόλεις της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας. Η σημερινή θέση σημαίνει πως κάθε μεταφορά ανθρώπων και εμπορευμάτων από και προς το αεροδρόμιο, […]
Γιατί η θέση του νέου αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης πρέπει να είναι κοντά στους μεγάλους οδικούς και σιδηροδρομικούς άξονες, το λιμάνι, τη βιομηχανική ζώνη. Πρέπει να είναι όσο γίνεται πιο εύκολη η πρόσβαση από τις πόλεις της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας. Η σημερινή θέση σημαίνει πως κάθε μεταφορά ανθρώπων και εμπορευμάτων από και προς το αεροδρόμιο, υποχρεωτικά θα περάσει μέσα από την πόλη της Θεσσαλονίκης, επιβαρύνοντας το κυκλοφοριακό πρόβλημα και τη ρύπανση, με ανυπολόγιστη σπατάλη σε χρόνο και ενέργεια.
Γιατί το υπάρχον αεροδρόμιο βρίσκεται μέσα σε κατοικημένη περιοχή, η οποία αναπτύσσεται οικιστικά με γοργούς ρυθμούς. Οι Ευρωπαϊκές πόλεις βγάζουν τα αεροδρόμιά τους έξω από τις κατοικημένες ζώνες – ακόμα και η Αθήνα και το Ηράκλειο το έκαναν.
Γιατί ακριβώς δίπλα στο αεροδρόμιο κατασκευάζονται δύο νέα νοσοκομεία (Παιδιατρικό και Ογκολογικό), ενώ έχει ήδη δρομολογηθεί και η μεταφορά του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Γιατί σε λίγα μόνο χρόνια και αφού καταστραφεί περιβαλλοντικά ο Θερμαϊκός και οι ακτές του, η Θεσσαλονίκη θα είναι υποχρεωμένη να αναζητήσειλύση εξ αρχής.
Γιατί θέτει υπό αμφισβήτηση το μέλλον διάφορων ανθρώπινων δραστηριοτήτων στη θάλασσα και τις ακτές του Κόλπου (αλιεία, υδατοκαλλιέργειες, τουρισμό, αλιεία οστράκων, αναψυχή κλπ) – με απροσδιόριστες οικονομικές επιπτώσεις για χιλιάδες εργαζομένους και επαγγελματίες.
Γιατί ακόμα και όταν (αν) κατασκευαστεί η εξωτερική περιφερειακή, τα περισσότερα από τα προβλήματα που αναφέρθηκαν θα εξακολουθούν να υφίστανται.
Γιατί υπάρχει σοβαρό πρόβλημα καθίζησης, στον ήδη υφιστάμενο διάδρομο 10/28, καθώς οι κτιριακές υποδομές στηρίζονται σε σαθρό έδαφος. Η επιβάρυνση με τα έργα της επέκτασης πιθανόν θα οξύνει το πρόβλημα – και δεν έχουμε υπόψη μας να έχει εκπονηθεί καμιά σχετική γεωλογική μελέτη. Καμιά μελέτη δεν υπάρχει επίσης για το αν και κατά πόσο θα επηρεαστεί το ενεργό τεκτονικό ρήγμα του Ανθεμούντα, που περνάει από την περιοχή – και ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες για τις κατοικημένες περιοχές.
Γιατί ειδικά ο διάδρομος 10/28, λόγω της φοράς του, είναι εκτεθειμένος σε όλους τους επικρατούντες πλάγιους ανέμους, ενώ οι κύριοι διάδρομοι, σε όλα τα αεροδρόμια, έχουν κατεύθυνση προς τον επικρατούντα κύριο άνεμο.
Για πρώτη φορά, η ζωή του Νίκου Ξυλούρη ανεβαίνει στο θεατρικό σανίδι από τη Stages Network και τα Αθηναϊκά Θέατρα, με το έργο Ο Αρχάγγελος της Κρήτης. Έως τις 31 Ιανουαρίου στο θέατρο ΗΒΗ.
Μια από τις πιο ωραίες φωνές της γενιάς της, η Βιολέτα Ίκαρη επιστρέφει στη δισκογραφία με το EP Σύννεφα Μπαλόνια, αλλά και στον Σταυρό του Νότου στις 26 Δεκεμβρίου.
Φροίξος Φυντανίδης
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας