Ορθές προθέσεις, αλλά και ανησυχίες από τον ΣΕΒ για το προσχέδιο του προϋπολογισμού
Ορθές προθέσεις βλέπει ο ΣΕΒ πίσω από το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2008, εκφράζοντας όμως και την άποψη ότι το τεράστιο δημοσιονομικό χρέος αποτελεί τροχοπέδη για την άσκηση της επιθυμητής κοινωνικής πολιτικής.
Ορθές προθέσεις βλέπει ο ΣΕΒ πίσω από το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2008, εκφράζοντας όμως και την άποψη ότι το τεράστιο δημοσιονομικό χρέος αποτελεί τροχοπέδη για την άσκηση της επιθυμητής κοινωνικής πολιτικής. Παράλληλα, κρούει το καμπανάκι του κινδύνου για το θέμα των νέων φόρων.
«Οι προθέσεις είναι ορθές. Οι γενικές κατευθύνσεις που χαράσσονται, είναι απαραίτητες με βάση τις δεσμεύσεις απέναντι στην ΕΕ και την πολιτική ευθύνη για μία βιώσιμη, μεσοπρόθεσμα, πορεία της οικονομίας» σημειώνει.
Το προσχέδιο αναδεικνύει ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, τα εξαιρετικά στενά περιθώρια μέσα στα οποία μπορεί πλέον να κινηθεί η δημοσιονομική διαχείριση της χώρας μας.
«Το τεράστιο βάρος του δημόσιου χρέους αποτελεί ουσιαστική τροχοπέδη στην άσκηση της επιθυμητής κοινωνικής πολιτικής, αφού δεν φαίνεται εφικτό να εκπληρωθεί η νομοθετημένη δέσμευση για χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος».
Στην ίδια ανακοίνωση ο ΣΕΒ επισημαίνει ότι το κράτος σχεδιάζει να αντλήσει πρόσθετα έσοδα ύψους 6 δισ. ευρώ. «Τόσο φιλόδοξος στόχος δεν έχει τεθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Η δημοσιονομική διαχείριση μπορεί να είναι ελαστική. Τα εισοδήματα των εργαζομένων, όμως, δεν είναι. Τα έσοδα αυτά δεν πρέπει να προέλθουν από νέες φορολογικές επιβαρύνσεις.»
Ο ΣΕΒ σημειώνει ότι η δαπάνη για τις δημόσιες επενδύσεις παραμένει και πάλι σταθερή- ως ποσοστό του ΑΕΠ.
«Η ταχεία και σταθερή ανάπτυξη, στην οποία ήδη πρωταγωνιστεί ο ιδιωτικός τομέας, μπορεί να προσφέρει έξοδο από πολλά από τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουμε ως οικονομία και κοινωνία. Αυτός οφείλει να είναι ο πρωταρχικός στόχος της δημοσιονομικής διαχείρισης και αυτό ζητά η κοινωνία.»
Τέλος, τονίζει ότι οι δαπάνες για την Παιδεία παραμένουν σταθερές στο 3,4% του ΑΕΠ. «Η Παιδεία είναι το όχημα ανάπτυξης και η εγγύηση για το μέλλον. Η αναβάθμιση της παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της, δεν μπορεί παρά να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την κοινωνία μας» καταλήγει.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.