Η απώλεια βάρους σημαντικότερη για τους διαβητικούς από τον τύπο της δίαιτας
Νέα Υόρκη: Για τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου ΙΙ, ίσως δεν έχει σημασία αν μειώσουν τα λιπαρά ή τους υδατάνθρακες, αρκεί να χάσουν βάρος, σύμφωνα με μικρή μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Diabetes Care.
Νέα Υόρκη: Για τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου ΙΙ, ίσως δεν έχει σημασία αν μειώσουν τα λιπαρά ή τους υδατάνθρακες, αρκεί να χάσουν βάρος, σύμφωνα με μικρή μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Diabetes Care.
Δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές ως προς την απώλεια βάρους, το σάκχαρο του αίματος ή τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων μεταξύ των διαβητικών τύπου ΙΙ μετά από 16 εβδομάδες δίαιτα με χαμηλά λιπαρά ή χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.
Παλαιότερη μελέτη είχε δείξει ότι οι δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικές με τις δίαιτες με λίγα λιπαρά στο να βοηθούν τους διαβητικούς να χάσουν βάρος, να μειώσουν τα τριγλυκερίδια και να ενισχύσουν τα επίπεδα της HDL («καλής») χοληστερόλης.
Η Δρ Τρέισι Μακ Λαουγκχλιν του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια θέλησε να δει αν ο τύπος της δίαιτας επηρεάζει την αποτελεσματικότητα στα άτομα με διαβήτη τύπου ΙΙ. Επιλέχθηκαν με τυχαία σειρά 29 υπέρβαροι διαβητικοί τύπου ΙΙ σε διατροφή με 60% υδατάνθρακες, 25% λιπαρά και 15% πρωτεΐνες ή ένα διατροφικό σχήμα που περιλάμβανε 40% υδατάνθρακες, 45% λιπαρά και 15% πρωτεΐνες.
Τέσσερις μήνες αργότερα, άνδρες και γυναίκες της ομάδας με της διατροφή λίγων λιπαρών είχαν χάσει 7 κιλά συγκριτικά με 5,9 κιλά στην άλλη ομάδα, διαφορά ασήμαντη στατιστικά. Και οι δυο ομάδες παρουσίασαν παρόμοιες μειώσεις σε αρκετές μετρήσεις του σακχάρου του αίματος, των τριγλυκεριδίων και της ινσουλίνης.
Παλαιότερη μελέτη είχε διαπιστώσει ότι τα άτομα με αντίσταση ινσουλίνης αλλά όχι με πλήρως εκδηλούμενο διαβήτη τα καταφέρνουν καλύτερα στη διατροφή με λίγους υδατάνθρακες, και έχουν περισσότερη μείωση της LDL («κακής») χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων και της ινσουλίνης.
Ωστόσο η παρούσα μελέτη δείχνει ότι η ποικιλία στα επίπεδα των υδατανθράκων, των λιπαρών και των πρωτεϊνών είναι λιγότερο σχετικά από τα οφέλη της απώλειας βάρους στα άτομα με διαβήτη τύπου ΙΙ.
Τα συστατικά του χυμού παντζαριού υποστηρίζουν την καρδιά και την κυκλοφορία του αίματος, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στη φυσική ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.