Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Νέος τρόπος αναγέννησης των μαλλιών δίνει ελπίδες στους φαλακρούς

Νέος τρόπος αναγέννησης των μαλλιών δίνει ελπίδες στους φαλακρούς

Αθήνα: Νέες ελπίδες στους άνδρες που βλέπουν το τριχωτό της κεφαλής τους να μειώνεται επικίνδυνα, δίνει η ανακάλυψη για πρώτη φορά ενός τρόπου αναγέννησης των θυλάκων των τριχών, με διέγερση των δερματικών κυττάρων.

Αθήνα: Νέες ελπίδες στους άνδρες που βλέπουν το τριχωτό της κεφαλής τους να μειώνεται επικίνδυνα, δίνει η ανακάλυψη για πρώτη φορά ενός τρόπου αναγέννησης των θυλάκων των τριχών, με διέγερση των δερματικών κυττάρων.

Όπως αναφέρεται στο ένθετο για την υγεία των Νέων της Πέμπτης, το επίτευγμα έγινε έπειτα από 17 χρόνια ερευνών στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας από ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Δερματολογίας Δρα Γιώργο Κωτσαρέλη.

Oι επιστήμονες μελετούσαν σε ποντίκια τη διαδικασία της επούλωσης των πληγών, όταν παρατήρησαν ότι στις ουλές των ζώων υπήρχαν κάποιοι θύλακοι τριχών.

Ωστόσο, ο ουλώδης ιστός θεωρείται νεκρωμένος ιστός και δεν θα έπρεπε να έχει θυλάκους. Έτσι, αποφάσισαν να διερευνήσουν περαιτέρω το θέμα και η έρευνά τους απέδειξε ότι όταν επουλώνεται μια πληγή, είναι δυνατό να αναγεννηθεί το δέρμα και μαζί του οι σμηγματογόνοι αδένες και οι θύλακοι των τριχών.

Η αναγέννηση των θυλάκων διαπιστώθηκε ότι γίνεται λόγω ενεργοποίησης των επονομαζομένων πρωτεϊνών Wnt, που είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες ότι παίζουν ρόλο στην ανάπτυξή τους.

Oι επιστήμονες εισήγαγαν περισσότερες Wnt πρωτεΐνες στις πληγές των ζώων και κατόρθωσαν να διπλασιάσουν τον αριθμό των νέων θυλάκων που δημιουργήθηκαν. Όταν, αντιθέτως, μπλόκαραν τη δράση των πρωτεϊνών αυτών, η ανάπτυξη των θυλάκων διεκόπη.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες στην επιθεώρηση Nature, όπου δημοσιεύεται η έρευνά τους, η επούλωση των πληγών αποτελεί ευκαιρία για δράση των πρωτεϊνών Wnt, διότι στη διάρκειά της το δέρμα επιστρέφει σε μια εμβρυϊκή κατάσταση που το καθιστά δεκτικό στην επίδρασή τους.

Η ανακάλυψη αυτή μπορεί να έχει εφαρμογές και σε άλλες παθήσεις που σχετίζονται με τους θυλάκους των τριχών, όπως η ακμή και η υπερτρίχωση.

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο