Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σε Πτολεμαΐδα και Κοζάνη οι πιο ρυπογόνοι σταθμοί ενέργειας στην Ευρώπη

Σε Πτολεμαΐδα και Κοζάνη οι πιο ρυπογόνοι σταθμοί ενέργειας στην Ευρώπη

Οι σταθμοί της ΔΕΗ στον Αγιο Δημήτριο Πτολεμαΐδας και την Καρδιά Κοζάνης καταλαμβάνουν την πρώτη και δεύτερη θέση αντίστοιχα στην καταστροφή του κλίματος με αέρια του θερμοκηπίου, σύμφωνα με έκθεση της WWF για τις 30 πιο ρυπογόνες μονάδες ηλεκτρισμού στην Ευρώπη το 2006.

92

Οι σταθμοί της ΔΕΗ στον Αγιο Δημήτριο Πτολεμαΐδα και την Καρδιά Κοζάνης καταλαμβάνουν την πρώτη και δεύτερη θέση αντίστοιχα στην καταστροφή του κλίματος με αέρια του θερμοκηπίου, σύμφωνα με τη νέα έκθεση της WWF για τις 30 πιο ρυπογόνες μονάδες ηλεκτρισμού στην Ευρώπη το 2006.

Συγκεκριμένα, ο ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου καταλαμβάνει την πρώτη θέση στη λίστα των 30 «βρώμικων» μονάδων παραγωγής ενέργειας, με εκπομπές που φτάνουν τα 1.350 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά παραγόμενη κιλοβατώρα και 12,4 εκατομμύρια τόνους CO2 ετησίως.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο ΑΗΣ Καρδιάς με 1.250 γραμμάρια CO2 ανά κιλοβατώρα και 8,8 εκατομμύρια τόνους CO2 ετησίως.

Σύμφωνα με υπολογισμούς της WWF, οι ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα από τον σταθμό του Αγίου Δημητρίου ισοδυναμούν με τις ετήσιες εκπομπές 3.000.000 αυτοκινήτων, ενώ για την περίπτωση του ΑΗΣ Καρδιάς η αντιστοιχία ανέρχεται στα 2.100.000 αυτοκίνητα!

Σημειώνεται ότι οι σταθμοί της ΔΕΗ στην Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα προκαλούν ρύπανση της ατμόσφαιρας με μικροσωματίδια και αιωρούμενη τέφρα με αποτέλεσμα πολλοί κάτοικοι της περιοχής να υποφέρουν από προβλήματα υγείας, όπως αναφέρουν Τα Νέα της Δευτέρας.

Στην Ακρινή Κοζάνης, των χιλίων κατοίκων, που βρίσκεται δίπλα από τον σταθμό Αγίου Δημητρίου, η θνησιμότητα από καρκίνο είναι τετραπλάσια σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Ακόμα μία περίπτωση είναι αυτή του Κλείτου, του χωριού της Κοζάνης που βρίσκεται ανάμεσα στους δύο πιο ρυπογόνους σταθμούς της Ευρώπης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024