Σιγουριά εξέφρασε ο Αλ.Πιλάβιος για τις ενέργειες της ΕΚ στο θέμα των ομολόγων
«Αλλο προκαταρκτική εξέταση, άλλο να κατηγορείσαι. Εμείς πάντως κάναμε καλά τη δουλειά μας», σχολίασε ο Αλ.Πιλάβιος για την προκαταρκτική εξέταση σε ό,τι αφορά τις ενέργειες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ως προς τις εμπλεκόμενες στην υπόθεση ομολόγων χρηματιστηριακές.
«Αλλο να διατάσσεται προκαταρκτική εξέταση και άλλο να κατηγορείσαι […] Δεν σημαίνει τίποτε απολύτως αυτό […] Αν ασκηθεί ποινική δίωξη, τότε βλέπουμε […] Εμείς, πάντως, έχουμε κάνει καλά τη δουλειά μας» δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Αλέξης Πιλάβιος, σχετικά με τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης ως προς χρηματιστηριακές εταιρίες, που εμπλέκονται στην πώληση ομολόγων σε Ταμεία.
Την προκαταρκτική εξέταση διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Π.Πούλιος, με αφορμή ερώτηση τεσσάρων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.
Σχετικά με ενστάσεις της Τραπέζης της Ελλάδος για τον προβλεπόμενο «ενισχυμένο» ρόλο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, εν όψει της εφαρμογής της κοινοτικής οδηγίας για τα χρηματοπιστωτικά μέσα (ΜiFID), ο κ. Πιλάβιος είπε: «Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες δεν ανήκουν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αλλά στο υπουργείο. Το τι θα κάνει το υπουργείο, δεν το ξέρω».
Η οδηγία MiFID αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός των επόμενων εβδομάδων. «Ήδη, ψηφίστηκε στη Βουλή η οδηγία για τη διαφάνεια και τις οικονομικές καταστάσεις των εισηγμένων και τώρα πρέπει να ενσωματώσουμε και τη MiFID. Με αυτούς τους δύο νόμους ολοκληρώνεται το φάσμα των οδηγιών, που αφορούν την ελληνική κεφαλαιαγορά και ενοποιείται το νομοθετικό πλαίσιο για τη λειτουργία των αγορών στα κράτη-μέλη της ΕΕ», υπογράμμισε ο κ. Πιλάβιος.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ανέφερε ακόμη ότι μέχρι το τέλος του 2007 εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για τη λειτουργία της Αγοράς Υψηλού Κινδύνου (semi regulated market) του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Μάλιστα, επικαλούμενος παραδείγματα από τη λειτουργία αντίστοιχων αγορών σε Βρετανία και ΗΠΑ, ο κ. Πιλάβιος επεσήμανε ότι αυτές είναι σημαντικές για την ανάπτυξη τόσο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όσο και των ίδιων των εθνικών οικονομιών.