Το μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ
Η πρόταση του ΟΗΕ για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου βρίσκεται στο επίκεντρο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων τη Δευτέρα. Οι «27» αναμένεται να στηρίξουν το σχέδιο Αχτισάαρι, και η γερμανική προεδρία εκτιμά πως δεν θα υπάρξει αντιπαράθεση με τη Ρωσία.
92
Η πρόταση του ΟΗΕ για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου βρίσκεται στο επίκεντρο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ τη Δευτέρα.
Σχετικά με το Κόσοβο οι ΥΠΕΞ των «27» αναμένεται να εκφράσουν την πλήρη στήριξή τους στις προτάσεις του ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών Μάρτι Αχτισάαρι.
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ, ο οποίος και προεδρεύει της συνόδου, εκτίμησε πως δεν θα υπάρξει αντιπαράθεση με τη Ρωσία στο θέμα.
«Τώρα που έχουμε την πρόταση Αχτισάαρι, θα πρέπει να συνεχίσουμε προσεκτικά τη συζήτηση με τη Ρωσία και να αναζητήσουμε μια λύση που θα ενισχύσει τη σταθεροποίηση της κατάστασης στα Δυτικά Βαλκάνια» επισήμανε.
Στην ατζέντα βρίσκεται επίσης και το θέμα της διεθνούς ειρηνευτικής παρουσίας στο Κόσοβο, που θα αναλάβει τον έλεγχο της επαρχίας μετά την αποχώρηση της αποστολής του ΟΗΕ, που διοικεί την περιοχή από το 1999.
Ταυτόχρονα οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, λέγεται, ότι θα επαναλάβουν την πρόθεσή τους να υποστηρίξουν την «ευρωπαϊκή προοπτική» της Σερβίας, θα ζητήσουν τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης του Βελιγραδίου αλλά, θα θέσουν τους όρους για επανάληψη των συνομιλιών με τους Σέρβους προκειμένου οι δύο πλευρές να συσφίξουν τις σχέσεις τους.
Υπενθυμίζεται ότι οι τελικές συνομιλίες για το καθεστώς του Κοσόβου θα ξεκινήσουν στη Βιέννη στις 21 Φεβρουαρίου.
Οι Ισπανοί, οι Ούγγροι και οι Σλοβένοι, αναμένεται να υποστηρίξουν ότι η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις στη Σερβία καθώς και να δώσει κίνητρα για περαιτέρω συνεργασία στο θέμα του Κοσόβου.
Συνδέουν, όμως, τις πολιτικές και οικονομικές σχέσεις με τη Σερβία με την παράδοση του στρατηγού των Σέρβων της Βοσνίας, Ράτκο Μλάντιτς, που καταζητείται από το διεθνές δικαστήριο της Χάγης, ενώ ορισμένοι άλλοι Ευρωπαίοι θέτουν ως προϋπόθεση την παράδοση του Μλάντιτς για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων με το Βελιγράδι.
Από την άλλη πλευρά, ο αρμόδιος για την διεύρυνση Ευρωπαίος επίτροπος, Όλι Ρεν, υποστηρίζει ότι μία σαφής δέσμευση της νέας σερβικής κυβέρνησης ότι θα συνεργαστεί πλήρως με το δικαστήριο της Χάγης θα είναι αρκετή για την επανάληψη των συνομιλιών με το Βελιγράδι.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ΚΕΠΠΑ Χαβιέρ Σολάνα κάλεσε την ΕΕ να στείλει «θετικό μήνυμα» στη Σερβία όταν θα συγκροτηθεί η νέα κυβέρνηση του Βελιγραδίου.
Έρευνες για το θάνατο δύο διαδηλωτών
Έρευνες για να εξακριβωθούν τα αίτια θανάτου δύο διαδηλωτών κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ αστυνομικών και υποστηρικτών του κινήματος «Αυτοδιάθεση» στην Πρίστινα που σημειώθηκαν το Σάββατο, διεξάγει η διεθνής αστυνομική δύναμη στο Κόσοβο.
Οι συγκρούσεις ξέσπασαν όταν οι διαδηλωτές επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό στην πλατεία Σκεντέρμπεγκ της Πρίστινα ενώ η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα, αντλίες νερού και πλαστικές σφαίρες για να τους απωθήσει.
Ογδόντα άνθρωποι τραυματίστηκαν και δεκατρείς συνελήφθησαν μεταξύ των οποίων και ο Αλμπίν Κούρτι, επικεφαλής του Κινήματος των Αλβανών του Κοσόβου «Αυτοδιάθεση», που διοργάνωσε τη διαδήλωση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το σχέδιο του ειδικού απεσταλμένου του του ΟΗΕ.
Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου τόνισε ότι ο θάνατος δύο διαδηλωτών ενδέχεται να οφείλεται στην υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Οικοτροφείο ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης: Πόρισμα κόλαφος – Πλημμελής φροντίδα ασθενών και «χέρι» στις συντάξεις τους
- Μια πρώτη ματιά στο ντοκιμαντέρ για τη ζωή της Κάιλι Μινόγκ
- Μάης του ’68: Οι τοίχοι έχουν αυτιά, έχουν και φωνή
- Ο Σιμεόνε παραδέχθηκε την Άρσεναλ: «Άξιζε να προκριθεί, δεν αποκλειστήκαμε λόγω διαιτησίας»
- Συνελήφθη 23χρονος που έτρεχε με 72 χλμ. με πατίνι στη Συγγρού – Δείτε βίντεο
- Τα φωτοβολταϊκά ακτίδα φωτός στην ενεργειακή κρίση – Έκθεση προβλέπει φθηνότερο ρεύμα
- Ινστιτούτο Τσίπρα: Ελλάδα και Βουλγαρία στις πρώτες θέσεις ενεργειακής φτώχειας στην ΕΕ
- ΠΑΣΟΚ: Επίσημη πρώτη για το Πολιτικό Συμβούλιο- Τα «μέτωπα» με Μαξίμου και… Καστανίδη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 06.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-kathrinepnw-12506594-1-315x220.jpg)





























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442