Το κόκκινο κρέας ίσως αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού
Ουάσινγκτον: Οι γυναίκες που καταναλώνουν κόκκινο κρέας κάθε μέρα διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν μια συνήθη μορφή καρκίνου του μαστού, σε σχέση με τις γυναίκες που περιορίζονται σε τρεις ή λιγότερες μερίδες την εβδομάδα.
Ουάσινγκτον: Οι γυναίκες που καταναλώνουν κόκκινο κρέας κάθε μέρα διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν μια συνήθη μορφή καρκίνου του μαστού, σε σχέση με τις γυναίκες που περιορίζονται σε τρεις ή λιγότερες μερίδες την εβδομάδα.
Το μαγειρεμένο κόκκινο κρέας είναι γνωστό ότι περιέχει καρκινογόνες ουσίες, ενώ στις ΗΠΑ οι εκτροφείς χορηγούν στα ζώα ορμόνες, υπολείμματα των οποίων ίσως επηρεάζουν τον ανθρώπινο οργανισμό, εκτιμούν ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ.
Η χορήγηση ορμονών στα εκτρεφόμενα ζώα απαγορεύεται στην Ευρώπη.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν από το 1989 έως το 2003 συνολικά 90.000 Αμερικανίδες νοσοκόμες που δεν είχαν περάσει την εμμηνόπαυση, ζητώντας τους να συμπληρώνουν ανά τέσσερα χρόνια ερωτηματολόγια για τις διατροφικές τους συνήθειες.
Η υψηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος διαπιστώθηκε ότι αυξάνει το ρίσκο για τις μορφές καρκίνου του μαστού οι οποίες επιδεινώνονται από τις ορμόνες οιστρογόνο και προγεστερόνη -η συνηθέστερη μορφή της νόσου. Αντίθετα, δεν επηρεάζει την πιθανότητα εμφάνισης όγκων που μεγαλώνουν ανεξάρτητα από αυτές τις ορμόνες.
Οι γυναίκες που κατανάλωναν 1,5 μερίδα κόκκινου κρέατος παρουσίαζαν διπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού στη διάρκεια της μελέτης, σε σχέση με τις γυναίκες που δεν κατανάλωναν πάνω από τρεις μερίδες την εβδομάδα, αναφέρουν οι ερευνητές στο Archives of Internal Medicine.
Οι γυναίκες που έτρωγαν πολύ κόκκινο κρέας ήταν γενικά πιθανότερο να καπνίζουν και να είναι παχύσαρκες, όμως η συσχέτιση με τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου παρέμεινε ακόμα και όταν αυτοί παράγοντες ελήφθησαν υπόψη.
Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνο του μαστού και ότι το κόκκινο κρέας αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.