Υγιεινή η διατροφή με πολλά φυτικά λιπαρά και πρωτεΐνες
Ουάσινγκτον: Η διατροφή με πολλά λιπαρά δεν είναι ανθυγιεινή αν τα λιπαρά αυτά είναι φυτικής προέλευσης, δείχνει μεγάλη μελέτη στις ΗΠΑ που φαίνεται να καταρρίπτει τα δεδομένα.
Ουάσινγκτον: Η διατροφή με πολλά λιπαρά δεν είναι ανθυγιεινή αν τα λιπαρά αυτά είναι φυτικής προέλευσης, δείχνει μεγάλη μελέτη στις ΗΠΑ που φαίνεται να καταρρίπτει τα δεδομένα.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ παρακολούθησαν για 20 χρόνια 82.802 νοσοκόμες για να εντοπίσουν συσχετίσεις ανάμεσα στις διατροφικές τους συνήθειες και τον κίνδυνο καρδιοπάθειας. Οι εθελόντριες δεν ακολοθούσαν δίαιτα για μείωση του σωματικού βάρους και μάλιστα ήταν κατά μέσο όρο λίγο υπέρβαρες.
Το αναμενόμενο από τη μελέτη θα ήταν ο κίνδυνος καρδιοπάθειας να αυξάνεται περισσότερο σε όσους καταναλώνουν τους λιγότερους υδατάνθρακες και τα λιγότερα λίπη. «Αυτό δεν συνέβη, κάτι που μας εξέπληξε» δηλώνει ο Τόμας Χάλτον, κύριος συγγραφέας της δημοσίευσης στο New England Journal of Medicine.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος καταγράφηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, στα άτομα που κατανάλωναν τα περισσότερα ζωϊκά λιπαρά. Οι εθελόντριες που κατανάλωναν πολλούς απλούς υδατάνθρακες (άσπρο ψωμί, ζάχαρη, ζυμαρικά κλπ) αντιμετώπιζαν 20% μικρότερο κίνδυνο.
Ο μικρότερος κίνδυνος καρδιοπάθειας καταγράφηκε, περιέργως, στις δίαιτες που περιλαμβάνουν σχετικά λίγους υδατάνθρακες και αρκετές πρωτεΐνες και λίπη, φυτικής όμως προέλευσης.
Οι εθελόντριες αυτής της ομάδας «είχαν 30% μείωση στο ρίσκο καρδιοπάθειας σε διάστημα 20 ετών, κάτι που μου φαίνεται σοκαριστικό» σχολιάζει ο Χάλτον. «Μπορεί κανείς να έχει τα θετικά τις δίαιτας χαμηλών λιπαρών και της δίαιτας λίγων υδατανθράκων, χωρίς κανένα από τα μειονεκτήματα» συνεχίζει.
Όπως εξηγεί ο ίδιος, οι απλοί υδατάνθρακες «υψηλού γλυκαιμικού δείκτη», που βρίσκονται κυρίως στα επεξεργασμένα τρόφιμα, αυξάνουν απότομα τη γλυκόζη του αίματος, σε σχέση με τις πρωτεΐνες και τα λίπη φυτικής προέλευσης.
Σύμφωνα πάντως με τους ερευνητές, η αμφιλεγόμενη δίαιτα Ατκινς, που επιτρέπει απεριόριστες ποσότητες πρωτεΐνης και λίπους αλλά απαγορεύει τους υδατάνθρακες, παρουσιάζει το μειονέκτημα ότι περιλαμβάνει συνήθως πολλά ζωικά λίπη.