Οφθαλμολογική εξέταση στη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ
Λονδίνο: Η πρώιμη άνοια μπορεί να διαγνωστεί με μια απλή οφθαλμολογική εξέταση, όμοια με αυτή που διενεργείται για την υπέρταση και τον διαβήτη, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συνέδριο για την Νόσο Αλτσχάιμερ και τις Σχετικές Διαταραχές.
Λονδίνο: Η πρώιμη άνοια μπορεί να διαγνωστεί με μια απλή οφθαλμολογική εξέταση, όμοια με αυτή που διενεργείται για την υπέρταση και τον διαβήτη, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συνέδριο για την Νόσο Αλτσχάιμερ και τις Σχετικές Διαταραχές.
Ερευνητική ομάδα του Νοσοκομείου Brigham and Women της Βοστόνης με επικεφαλής τον Δρ Λι Γκολντστάιν χρησιμοποίησε ένα μη επεμβατικό λέιζερ για την εξέταση των φακών του ματιού. Συγκεκριμένα έλεγξε τις εναποθέσεις β-αμυλοειδούς, της πρωτεΐνης που εντοπίζεται στους εγκεφάλους των πασχόντων από νόσο Αλτσχάιμερ.
Η διαδικασία ήταν αποτελεσματική σε ζωική μελέτη.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης, μια σύντομη παλμική υπέρυθρη δέσμη φωτός διοχετεύθηκε στα μάτια τεσσάρων ποντικιών με νόσο Αλτσχάιμερ και τεσσάρων που δεν είχε καθοριστεί με ακρίβεια ποια νοσούσαν.
Ο Δρ Γκολντστάιν οραματίζεται ότι το τεστ θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί στην διάγνωση της νόσου στα πρώιμα στάδια καθώς και στην καταγραφή της προόδου της και την παρακολούθηση του πως ανταποκρίνονται οι πάσχοντες στις θεραπείες.
Η τεχνολογία, quasi-elastic light scattering, μπορεί να ανιχνεύσει τα πολύ πρώιμα στάδια των εναποθέσεων β-αμυλοειδούς στους φακούς, ακόμα και όταν δεν είναι ορατές δια γυμνού οφθαλμού.
Οι αμυλοειδείς εναποθέσεις παρουσιάζονται ως ασυνήθεις καταρράκτες, διαφορετικοί από τους καταρράκτες που σχετίζονται με την ηλικία. Απαιτείται βέβαια περαιτέρω έρευνα πριν η διαγνωστική αυτή τεχνική καταστεί ευρέως διαθέσιμη.