Το μαρινάρισμα των τροφών αναιρεί τον σχηματισμό των προϊόντων οξείδωσης της χοληστερόλης
Νέα Υόρκη: Μαρινάροντας το κρέας πριν το ψήσετε μπορείτε να μειώσετε τα ανθυγιεινά συστατικά της χοληστερόλης που σχηματίζονται κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, υποστηρίζουν Ταϊβανέζοι ερευνητές σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Journal of Agricultural and Food Chemistry.
Νέα Υόρκη: Μαρινάροντας το κρέας πριν το ψήσετε μπορείτε να μειώσετε τα ανθυγιεινά συστατικά της χοληστερόλης που σχηματίζονται κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, υποστηρίζουν Ταϊβανέζοι ερευνητές σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Journal of Agricultural and Food Chemistry.
Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Φου Τζεν της Ταϊπέι με επικεφαλής τον Δρ Μπινγκ-Χουέι Τσεν διαπίστωσε ότι η μαρινάτα από σόγια ή ζάχαρη αναστέλλει τον σχηματισμό των προϊόντων οξείδωσης της χοληστερόλης στο χοιρινό κρέας και τα αβγά.
Τα προϊόντα οξείδωσης της χοληστερόλης δημιουργούνται όταν τρόφιμα πλούσια σε χοληστερόλη επεξεργάζονται ή θερμαίνονται και η έρευνα έχει δείξει ότι σε περίσσεια, τα συστατικά αυτά κάνουν κακό στα κύτταρα του οργανισμού και συντελούν στην εκδήλωσης ασθενειών όπως η καρδιακή νόσος ή ο καρκίνος.
Οι ερευνητές διερεύνησαν το ζήτημα, μαρινάροντας χοιρινό κρέας και βραστά αβγά σε μείγμα σάλτσας σόγιας ή ζάχαρης με νερό.
Γενικά, παρατήρησαν ότι οι μαρινάτες μείωσαν τον σχηματισμό των προϊόντων της οξείδωσης της χοληστερόλης κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, με τη ζάχαρη να αποδεικνύεται ιδιαιτέρως αποτελεσματική.
Ο Δρ Τσεν εξηγεί ότι το μαρινάρισμα των τροφίμων έχει θετική επίδραση διότι συντελεί στην παραγωγή των προϊόντων αντίδρασης στο σοτάρισμα. Οι ουσίες αυτές πιστεύεται ότι λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά, τα οποία ουδετεροποιούν τα προϊόντα της οξείδωσης της χοληστερόλης και τα παρόμοια μόρια που κάνουν κακό στα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού.
Επίσης είναι πιθανόν, οι ισοφλαβόνες που εμπεριέχονται στην σόγια να συντελούν στην αναίρεση του σχηματισμού των προϊόντων της οξείδωσης της χοληστερόλης.
Κατά πόσο άλλες μαρινάτες έχουν όμοιες ιδιότητες παραμένει αδιευκρίνιστο. Πάντως, η μαρινάτα που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη περιείχε μόλις 1% σάλτσας σόγιας και 10% ζάχαρη, επομένως γίνεται αντιληπτό ότι προσθέτει λίγες επιπλέον θερμίδες και στο γεύμα.