Προειδοποίηση για νέα επίθεση στις ΗΠΑ από τον Οσάμα μπιν Λάντεν
Με νέο μήνυμα που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη, ο Οσάμα μπιν Λάντεν προειδοποίησε ότι γίνονται προετοιμασίες για νέα επίθεση στις ΗΠΑ, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για υπό όρους εκεχειρία με τους Αμερικανούς. Δεν διαπραγματευόμαστε με τρομοκράτες, απαντά η Ουάσινγκτον.
Με νέο μήνυμα που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη, ο ηγέτης της Αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν προειδοποίησε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη προετοιμασίες για νέα επίθεση στις ΗΠΑ, ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για υπό όρους εκεχειρία με τους Αμερικανούς.
Στο μήνυμα, που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα και φαίνεται ότι έχει ηχογραφηθεί το Δεκέμβριο, επισημαίνεται: «Οι επιχειρήσεις προετοιμάζονται και θα τις δείτε μέσα στα σπίτια σας, μόλις ολοκληρωθούν, Θεού θέλοντος».
Λίγο αργότερα, αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι το μήνυμα είναι αυθεντικό και πως πρόκειται πράγματι για τη φωνή του Οσάμα μπιν Λάντεν.
Ο Μπιν Λάντεν σημείωσε ότι τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνει η Δύση δεν μπορούν να αποτρέψουν τις επιθέσεις και επικαλέσθηκε την βομβιστική επίθεση στο Λονδίνο.
«Η απόδειξη για αυτό είναι οι εκρήξεις που έχετε δει στις πρωτεύουσες των ευρωπαϊκών εθνών. Η καθυστέρηση στο να πραγματοποιηθεί ανάλογη επιχείρηση στην Αμερική δεν οφείλεται στην αδυναμία να σπάσουμε τα μέτρα ασφαλείας. Οι επιχειρήσεις προετοιμάζονται» υπογράμμισε.
Ωστόσο, ο Οσάμα μπιν Λάντεν τόνισε ότι η Αλ Κάιντα είναι πρόθυμη να ανταποκριθεί στη φωνή της κοινής γνώμης των ΗΠΑ, που ζητά την επιστροφή των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ.
«Δεν έχουμε αντίρρηση να ανταποκριθούμε σε αυτό με μια μακράς διαρκείας εκεχειρία, βασιζόμενη σε όρους» υπογράμμισε ο ηγέτης της Αλ Κάιντα.
Ο Λάντεν δεν αναφέρει συγκεκριμένους όρους για την εκεχειρία, ωστόσο σημειώνει: «Είμαστε ένα έθνος, στο οποίο ο Θεός έχει απαγορεύσει τα ψέματα και την εξαπάτηση. Έτσι και οι δύο πλευρές μπορούν να απολαύσουν την ασφάλεια και σταθερότητα υπό αυτήν την εκεχειρία, ούτως ώστε να μπορέσουμε να ανοικοδομήσουμε το Ιράκ και το Αφγανιστάν, που καταστράφηκαν σε αυτόν τον πόλεμο».
«Δεν είναι ντροπή αυτή η λύση, που εμποδίζει να χάνονται δισ. δολάρια, τα οποία πηγαίνουν σε αυτούς που έχουν επιρροή και στους εμπόρους του πολέμου στις ΗΠΑ» σημείωσε.
Παράλληλα, επέκρινε τον Αμερικανό πρόεδρο για τον τρόπο αντιμετώπισης του αιτήματος της κοινής γνώμης των ΗΠΑ για απόσυρση από το Ιράκ.
«Ο Μπους διαφώνησε με την επιθυμία αυτή και δήλωσε ότι η απόσυρση των στρατευμάτων θα δώσει λανθασμένο μήνυμα στον εχθρό και είπε ότι είναι καλύτερα να πολεμάμε τον εχθρό στο δικό του έδαφος, παρά στο δικό μας. Η πραγματικότητα δείχνει ότι ο πόλεμος κατά των ΗΠΑ και των συμμάχων τους δεν περιορίζεται στο Ιράκ, όπως υποστηρίζει, αλλά το Ιράκ έχει μετατραπεί σε σημείο προσέλκυσης και στρατολόγησης μουτζαχεντίν» παρατήρησε.
Πρόκειται για το πρώτο μήνυμα του ηγέτη της Αλ Κάιντα σε διάστημα ενός χρόνου.
Δεν διαπραγματευόμαστε με τρομοκράτες, το σχόλιο του Λευκού Οίκου
Οι ΗΠΑ δεν διαπραγματεύονται με τρομοκράτες, ήταν το σχόλιο του Λευκού Οίκου αναφορικά με το περιεχόμενο του μηνύματος του Οσάμα μπιν Λάντεν, με το οποίο ο αρχηγός της Αλ Κάιντα φέρεται να προσφέρει υπό όρους εκεχειρία στους Αμερικανούς.
«Οι ηγέτες της Αλ Κάιντα κάνουν προσπάθεια να αποφύγουν τη σύλληψή τους, μαζί και με άλλους τρομοκράτες, επομένως υφίστανται πολύ μεγάλη πίεση. Εμείς δεν διαπραγματευόμαστε με τους τρομοκράτες, τους εξουδετερώνουμε. Είναι αυτοί που ξεκίνησαν έναν πόλεμο και ο πρόεδρος μας έχει καταστήσει σαφές, ότι ο πόλεμος θα λήξει σε μελλοντικό χρόνο και τόπο της επιλογής των ΗΠΑ. Συνεχίζουν δε οι ΗΠΑ να καταδιώκουν, όποιους δεν θέλουν το καλό του αμερικανικού λαού» είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακ Κλέλαν.
Ο ίδιος τόνισε ότι οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ ερευνούν για την αυθεντικότητα του ηχογραφημένου μηνύματος και, όταν γίνει αυτό, θα ερευνηθεί τι είδους χρήσιμες πληροφορίες για τις αμερικανικές Αρχές περιέχονται στο νέο μήνυμα.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντικ Τσένι δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπους «δεν θα υποκύψει» έναντι της Αλ Κάιντα που παραμένει μια «θανατηφόρα» απειλή, ακόμα και αν η οργάνωση αυτή «έχει αποδυναμωθεί».
«Αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποκύψει» τόνισε ο Τσένι από το Ινστιτούτο Μανχάταν στη Νέα Υόρκη, χωρίς πάντως να κάνει σαφή αναφορά στο νέο μήνυμα του Οσάμα Μπιν Λάντεν.
«Ο εχθρός που μας χτύπησε στις 11 Σεπτεμβρίου έχει αποδυναμωθεί και έχει διαχωριστεί, αλλά εξακολουθεί να παραμένει μια θανάσιμη απειλή» ανέφερε επίσης στην ομιλία του, που είχε στόχο να δικαιολογήσει τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την πάταξη της τρομοκρατίας μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 και ολοένα ενισχύονται.
«Κανείς δεν μπορεί να μας εγγυηθεί ότι δεν θα κτυπηθούμε εκ νέου» τόνισε, προσθέτοντας ότι «δεν είναι τυχαίο πως δεν δεχτήκαμε κανένα κτύπημα εδώ και τέσσερα χρόνια», υπερασπιζόμενος τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την πάταξη της τρομοκρατίας όπως την ενίσχυση των εξουσιών των δυνάμεων ασφαλείας ή την πρακτική των υποκλοπών χωρίς την εντολή της Δικαιοσύνης.
Την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου, η Κρινιώ Νικολάου ανεβαίνει στη σκηνή του Stage 7, μαζί με τον Θάνο Πανουργιά, για την μουσικοθεατρική παράσταση Κόντρα ρόλος.
Η παράσταση «φαινόμενο» για την ζωή του Ρούντολφ Νουρέγιεφ, με πάνω από ένα εκατομμύριο θεατές σε όλο τον κόσμο, έρχεται στις 25 και 26 Απριλίου στο Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη.