«Έφυγε» στα 74 του χρόνια ο ευπατρίδης της δημοσιογραφίας Λέων Καραπαναγιώτης
Την απώλεια ενός μεγάλου δημοσιογράφου θρηνεί από το απόγευμα του Σαββάτου ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη. Ο Λέων Καραπαναγιώτης, αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΔΟΛ και εκδότης της εφημερίδας Τα Νέα, απεβίωσε σε ηλικία 74 ετών.
71
Την απώλεια ενός μεγάλου δημοσιογράφου θρηνούν από το απόγευμα του Σαββάτου ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη και οι άνθρωποί του. Ο Λέων Καραπαναγιώτης, αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΔΟΛ και εκδότης της εφημερίδας Τα Νέα, απεβίωσε σε ηλικία 74 ετών.
Ο εκλιπών γεννήθηκε στην Αθήνα το 1931. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στη Γαλλία και την Ελβετία και εργαζόταν στο Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη από το 1956. Τα μισά και περισσότερα από τα χρόνια αυτά εργάστηκε στην εφημερίδα Το Βήμα.
Τα πρώτα του κείμενα στην εφημερίδα δεν αναφέρονταν σε πολιτικά ή στα εθνικά και κοινωνικά προβλήματα που κυριαρχούσαν στην Ελλάδα τη δεκαετία του 50. Κινηματογραφική κριτική ήταν η εισφορά του και μάλιστα ανώνυμη, καλυμμένη πίσω από τη ρουμπρίκα «Το Κουαρτέτο».
Πολύ γρήγορα ο νεαρός δημοσιογράφος πέρασε στο διπλωματικό ρεπορτάζ, είδος άγνωστο σχεδόν, εκείνη την εποχή. Διαπρέψας δε, στο είδος αυτό, πέρασε εξίσου γρήγορα στο πολιτικό ρεπορτάζ. Έφτασε μάλιστα, στα μέσα της δεκαετίας του 60, να αποτελεί κυρίαρχη φυσιογνωμία στον κλειστό -τότε- κύκλο του πολιτικού ρεπορτάζ.
Το Σεπτέμβριο του 1963, ο Λέων Καραπαναγιώτης αναλαμβάνει διευθυντής σύνταξης στο Βήμα, με διευθυντή τον Ανδρέα Δημάκο. Θέση, την οποία θα διατηρήσει έως το Φεβρουάριο του 1973, όταν και αναλαμβάνει διευθυντής της εφημερίδας. Τον Αύγουστο του 1974 γίνεται εκδότης της εφημερίδας, αναβαθμίζοντας την ποιότητα και το περιεχόμενό της.
Τον Απρίλιο του 1982 αναλαμβάνει διευθυντής στην εφημερίδα Τα Νέα, έπειτα από την υπουργοποίηση του Γιάννη Καψή. Στη θέση αυτή παρέμεινε επί 20 χρόνια, καθιερώνοντας τα Νέα στην πρώτη θέση της κυκλοφορίας των απογευματινών εφημερίδων.
Το 2002 αποσύρεται από τη διεύθυνση της εφημερίδας και αναλαμβάνει εκδότης της, ενώ εκλέγεται μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΟΛ και αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του.
Ήταν παντρεμένος με την Ελένη Βαλαωρίτου, με την οποία απέκτησε δύο κόρες.
Τα συλλυπητήρια
«Ο Λέων Καραπαναγιώτης υπηρέτησε τη δημοσιογραφία με δέσμευση και συνέπεια. Η απώλειά του θα είναι αισθητή, όχι μόνο στην εφημερίδα των Νέων, για την οποία η προσωπική του σφραγίδα υπήρξε καθοριστική, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο της έντυπης δημοσιογραφίας. Στους οικείους του εκλιπόντος και τη δημοσιογραφική οικογένεια των Νέων εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος.
«Με βαθιά λύπη πληροφορήθηκα το θάνατο του Λέοντα Καραπαναγιώτη, ενός πραγματικού ευπατρίδη της δημοσιογραφίας, την οποία υπηρέτησε υποδειγματικά πάνω από μισό αιώνα» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.
«Ήταν πάντα ένας ανήσυχος διανοούμενος, ένας άνθρωπος με βαθιά γνώση και άποψη για τα πολιτικά και τα κοινωνικά μας πράγματα, ένας συνειδητός δημοκράτης πολίτης, με τη δική του προσωπική συμβολή στους αγώνες για δημοκρατία και πρόοδο. Υπήρξε οικογενειακός μας φίλος και προσωπικός φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου. Πολλές ήταν οι στιγμές, κρίσιμες και ιστορικές, που οι συμβουλές του ήταν ανεκτίμητες» προσέθεσε.
«Στη σύζυγό του Ελένη και στην οικογένειά του, καθώς και στη δημοσιογραφική οικογένεια του ΔΟΛ, εκφράζω τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια» κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.
Σχετικά με την απώλεια του δημοσιογράφου Λ.Καραπαναγιώτη, ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος προέβη στην εξής δήλωση: «Εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήρια, προσωπικά και εκ μέρους του Συνασπισμού, προς την οικογένεια και την ευρύτερη δημοσιογραφική οικογένεια του Λέοντα Καραπαναγιώτη.
«Για δεκαετίες η δημοσιογραφία ως λειτούργημα, η δημοκρατική προσήλωση και η ανεκτίμητη προσφορά στο δημόσιο λόγο και χώρο υπήρξαν, κατά κοινή αναγνώριση, αξίες και αρχές στις οποίες ο εκλιπών έμεινε αταλάντευτα πιστός σε όλη του τη ζωή».
Η πρόεδρος της Βουλής Αννα Μπενάκη-Ψαρούδα επισήμανε: «Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων και εμού προσωπικώς εκφράζω βαθύτατη θλίψη για την απώλεια του Λέοντα Καραπαναγιώτη, που επί μισό περίπου αιώνα υπηρέτησε πιστά το λειτούργημα της ελεύθερης πληροφόρησης και ενημέρωσης των πολιτών.
»Η ευπρεπής και δημιουργική πορεία του στο χώρο του Τύπου, ο σεβασμός του στη δημοσιογραφική δεοντολογία και η πνευματική του καλλιέργεια αποτελούν σημαντική παρακαταθήκη στους σημερινούς δύσκολους καιρούς. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του».
Ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της ΝΔ Ν.Ελευθερόγλου δήλωσε για το θάνατο του Λέοντα Καραπαναγιώτη: «Ο Λέων Καραπαναγιώτης υπήρξε για τη μεταπολεμική δημοσιογραφία μια σπάνια μορφή. Ξεχώρισε για το ήθος του, την ποιότητα του και την κουλτούρα του. Αποτελεί για τις νεότερες γενιές των δημοσιογράφων φωτεινό παράδειγμα. Εκφράζω στην οικογένειά του και στη δημοσιογραφική οικογένεια των Νέων τα θερμά μου συλλυπητήρια».
«Ο Λέων Καραπαναγιώτης ήταν μία από τις μεγαλύτερες μορφές της ελληνικής δημοσιογραφίας. Ανθρωπος των γραμμάτων, αντιλαμβανόταν τη δημοσιογραφία και την ενημέρωση, στη μακρά του πορεία, ως ύψιστο λειτούργημα» δήλωσε η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη.
«Σεβόμενος τις αρχές και τις αξίες του ελεύθερου διαλόγου και της αντικειμενικής και πολυφωνικής ενημέρωσης, ως δημοσιογράφος και εκδότης άνοιξε νέους δρόμους για την έντυπη δημοσιογραφία και τις εφημερίδες στη χώρα. Εκφράζω στην οικογένεια του και στη δημοσιογραφική οικογένεια του ΔΟΛ τα θερμά μου συλλυπητήρια» συμπλήρωσε.
«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενώσεως συλλυπείται τη σύζυγό του, Ελένη Βαλαωρίτη, και τα παιδιά τους. Αποχαιρετά τον άξιο συνάδελφο, που με ευθύνη, συνέπεια και σεμνότητα υπηρέτησε την ελληνική δημοσιογραφία, ανοίγοντας δρόμους στις νέες γενιές των δημοσιογράφων που δίδαξε» αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ.
«Η δημοσιογραφία αλλά και η δημοκρατία είχαν σήμερα -Σάββατο- μια οδυνηρή απώλεια. Δεν νομίζω ότι στα επόμενα χρόνια θα συναντήσουμε δημοσιογράφο του αναστήματος του Λέοντα Καραπαναγιώτη, που με το ήθος του, τη συνέπειά του και την παρουσία του σφράγισε ανεξίτηλα μια ολόκληρη εποχή, για την υπεύθυνη ενημέρωση του πολίτη» τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, Δημήτρης Τσαλαπάτης.
«Εκφράζω, ως μαθητής και φίλος του και εκ μέρους όλων των Ενώσεων Συντακτών – μελών της ΠΟΕΣΥ, τα συλλυπητήρια μου στην οικογένεια του αγαπημένου μας Λέοντα» προσέθεσε.
«Ο Λέων Καραπαναγιώτης με το ελεύθερο και αγωνιστικό του πνεύμα, σφράγισε την πορεία και την εξέλιξη του τόπου μας. Οι εργαζόμενοι έχασαν ένα υπερ-πολύτιμο φίλο, δάσκαλο και συνεργάτη, σε όλες τις δύσκολες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας μας. Εκφράζω προς την οικογένεια του και την δημοσιογραφική οικογένεια του ΔΟΛ τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια» αναφέρει με ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος.
Η κηδεία του Λέοντα Καραπαναγιώτη θα γίνει την Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2006 στις 2:45 το μεσημέρι από την εκκλησία του Αγίου Λαζάρου, στο Α Νεκροταφείο Αθηνών.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ένας χορευτής του Μπαλέτου της Νέας Υόρκης άλλαξε μια ιστορία 100 ετών στις πουέντ
- Κίνηση στους δρόμους: Μποτιλιάρισμα στον Κηφισό – Πού αλλού υπάρχουν προβλήματα
- Συνένοχη είναι η Ευρώπη για το χάος της Δύσης
- Μεγάλα ματς στο Champions League, με… φόντο την πρόκριση στα νοκ-άουτ (pic)
- Με νέο αεροσκάφος και δύο ώρες καθυστέρηση αναχώρησε για το Νταβός ο Τραμπ
- Κακοκαιρία: Ποιες περιοχές έχουν ντυθεί στα λευκά – Πού σημειώνονται χιονοπτώσεις
- O Ολυμπιακός «εκτόξευσε» τις πιθανότητες του – Τι λένε οι αριθμοί μετά τη σπουδαία νίκη με τη Λεβερκούζεν (pics)
- Στράτος Τζώρτζογλου: «Με την Σοφία Μαριόλα χωρίσαμε, αλλά… δεν χωρίσαμε»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 21.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/daniel-joshua-Vxr9QbwI3hQ-unsplash-1-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442