Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Εντείνονται οι έλεγχοι στον Έβρο για τη γρίπη των πτηνών

Εντείνονται οι έλεγχοι στον Έβρο για τη γρίπη των πτηνών

Θεσσαλονίκη: Στο Κτηνιατρικό Εργαστήρι Θεσσαλονίκης για έλεγχο έχουν σταλεί τρία νεκρά πουλιά που βρέθηκαν από κατοίκους στην περιοχή της Ορεστιάδας και στην περιοχή του Σουφλίου. Εξάλλου στον Έβρο εντείνονται οι δειγματοληψίες των αποδημητικών πουλιών μετά και τα κρούσματα σε Ρουμανία και Τουρκία.

Θεσσαλονίκη: Στο Κτηνιατρικό Εργαστήρι Θεσσαλονίκης για έλεγχο έχουν σταλεί τρία νεκρά πουλιά που βρέθηκαν από κατοίκους στην περιοχή της Ορεστιάδας και στην περιοχή του Σουφλίου. Εξάλλου στον Έβρο εντείνονται οι δειγματοληψίες των αποδημητικών πουλιών μετά και τα κρούσματα σε Ρουμανία και Τουρκία.

Το Σαββατοκύριακο η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Νομαρχίας Έβρου σε συνεργασία με τον Κυνηγητικό Σύλλογο Αλεξανδρούπολης συγκέντρωσαν άλλα 20 δείγματα αποδημητικών πουλιών τα οποία θα στείλουν τη Δευτέρα για έλεγχο στο Κτηνιατρικό Εργαστήρι της Θεσσαλονίκης.

Εντός της εβδομάδας θα ανακοινωθούν και τα αποτελέσματα από τα πρώτα 40 δείγματα αποδημητικών που στάλθηκαν πριν από πέντε ημέρες.

Στο μεταξύ, εξαντλούνται τα αντιγριπικά εμβόλια από τα ελληνικά φαρμακεία, καθώς χιλιάδες πολίτες κάθε ηλικίας συρρέουν καθημερινά προκειμένου να εμβολιαστούν.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Υγείας Ν.Κακλαμάνη στο Μega, η Ελλάδα διέθετε για τη φετινή χρονιά 1.450.000 δόσεις του «κλασικού» αντιγριπικού εμβολίου, ποσότητα αυξημένη σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Ο κ. Κακλαμάνης διευκρίνισε μάλιστα ότι παρά την υπερκατανάλωση, έχουν δεσμευτεί αρκετές χιλιάδες δόσεις.

Ωστόσο, οι διεθνείς συστάσεις για εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού φέρνουν την Ελλάδα μπροστά σε νέα δεδομένα. Χαρακτηριστικό είναι ότι πάνω από 1,8 εκατομμύρια είναι μόνο οι πολίτες άνω των 65 ετών.

Στην αρχή του 2006 θα φτάσει στη χώρα μας η «εθνική παραγγελία» των 250.000 κουτιών του αντιιικού φαρμάκου Tamiflu που έχει χρησιμοποιηθεί και κατά της γρίπης των πτηνών. Αυτή τη στιγμή, υπάρχει απόθεμα κάποιων δεκάδων χιλιάδων κουτιών, τα οποία είναι αρκετά για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης έκτακτης κατάστασης.

Σε κατάσταση ετοιμότητας βρίσκονται τα νοσοκομεία όλης της χώρας για ενδεχόμενη εμφάνιση της γρίπης των πτηνών, αλλά προς το παρόν δεν έχουν ληφθεί συγκεκριμένα έκτακτα μέτρα, όπως είπε στα Νέα ο αντιπρόεδρος του Συντονιστικού Oργάνου Τομέα Υγείας (ΣOΤΥ) Πάνος Ευσταθίου.

Για το θέμα της γρίπης των πτηνών, συνεδριάζουν την Τρίτη στο Λουξεμβούργο οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, ενώ έχουν εγκριθεί τα μέτρα για την απαγόρευση εισαγωγών όλων των πουλερικών και προϊόντων τους από τη Ρουμανία, όπου συνεχίζεται η σφαγή των πτηνών για να αποτραπεί η επέκταση της νόσου.

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο