Πρόβλημα με την εγγραφή πέντε τσιγγανόπουλων στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Καλοχωρίου
Πρόβλημα παρουσιάστηκε με την εγγραφή πέντε τσιγγανόπουλων στην Α τάξη του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καλοχωρίου, στη Θεσσαλονίκη, καθώς το τμήμα, που αριθμούσε ήδη 28 μαθητές, κρίθηκε υπεράριθμο· διαβεβαιώσεις ότι τα παιδιά θα απορροφηθούν σε άλλα σχολεία.
Πρόβλημα παρουσιάστηκε με την εγγραφή πέντε τσιγγανόπουλων στην Α τάξη του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καλοχωρίου, στη Θεσσαλονίκη, καθώς το τμήμα, που αριθμούσε ήδη 28 μαθητές, κρίθηκε υπεράριθμο.
Όπως κατήγγειλε ο εκπρόσωπος των τσιγγάνων που διαμένουν στον οικισμό «Αγία Σοφία», Παναγιώτης Σαμπάνης, πέντε παιδάκια του οικισμού, που πήγαν με τους γονείς τους να εγγραφούν στο σχολείο, δεν έγιναν αποδεκτά, με την αιτιολογία ότι το τμήμα ήταν ήδη συμπληρωμένο με 28 μαθητές.
«Οριακά υψηλό» χαρακτήρισε τον αριθμό των μαθητών στην Α Δημοτικού του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καλοχωρίου ο προϊστάμενος του 3ου γραφείου της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης δυτικής Θεσσαλονίκης, Βαγγέλης Κολωνιάρης, ο οποίος εξήγησε ότι έχει συμφωνηθεί οι μαθητές από τον τσιγγάνικο καταυλισμό να διαμοιράζονται σε όλα τα σχολεία του Δήμου Εχεδώρου.
«Λεωφορεία της νομαρχίας τα παραλαμβάνουν από τον οικισμό και μπορούν να τα μεταφέρουν και στα οκτώ δημοτικά σχολεία του Δήμου Εχεδώρου. Στην προκειμένη όμως περίπτωση, το σχολείο του Καλοχωρίου είχε δεχθεί τσιγγανόπουλα, συμπληρώθηκε το τμήμα και δεν μπορούσαν να δεχθούν άλλα παιδιά» τόνισε ο κ. Κολωνιάρης, προσθέτοντας ότι τα παιδιά μπορούν να εγγραφούν στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Ιωνίας, όπου υπάρχουν κενές θέσεις.
Αναφερόμενος πάντως στην εκπαίδευση γενικότερα των τσιγγάνων, ο κ. Κολωνιάρης σημείωσε ότι ελάχιστα παιδιά τελειώνουν όλες τις τάξεις του δημοτικού σχολείου και τα περισσότερα σταματάνε τη φοίτηση μετά από λίγους μήνες.
Τη διαβεβαίωση ότι τα τσιγγανόπουλα θα απορροφηθούν σε άλλα σχολεία έδωσε και ο δήμαρχος Εχεδώρου, Γιώργος Αρβανιτίδης, υπογραμμίζοντας ότι κυρίαρχος στόχος είναι να μην δημιουργηθούν γκέτο σε τάξεις με μαθητές μόνο τσιγγάνους.
«Δεν τίθεται θέμα ρατσιστικής αντιμετώπισης των τσιγγανόπουλων στο Δήμο Εχεδώρου» τόνισε επίσης, επισημαίνοντας ότι «ο Δήμος Εχεδώρου συστηματικά τα τελευταία χρόνια φιλοξενεί στα δημοτικά του σχολεία 60 παιδιά από τον τσιγγάνικο οικισμό Αγία Σοφία στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου».
Η παράσταση «φαινόμενο» για την ζωή του Ρούντολφ Νουρέγιεφ, με πάνω από ένα εκατομμύριο θεατές σε όλο τον κόσμο, έρχεται στις 25 και 26 Απριλίου στο Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη.