Προβληματισμός για τα «γκρίζα» σημεία της επιστολής Νίμιτς
Το ΥΠΕΞ «ουδεμία αντίρρηση θα είχε να επιδώσει την γραπτή πρόταση Νίμιτς στους αρχηγούς των κομμάτων» δήλωσε ο Γ.Κουμουτσάκος, απαντώντας στο αίτημα της αντιπολίτευσης να ενημερωθεί για την «πραγματική πρόταση» του ΟΗΕ. Ερωτηματικά για τα «γκρίζα» σημεία.
Το υπουργείο Εξωτερικών «ουδεμία αντίρρηση θα είχε να επιδώσει την γραπτή πρόταση Νίμιτς στους αρχηγούς των κομμάτων, δεδομένης της εμπιστευτικότητας» δήλωσε ο Γ.Κουμουτσάκος, απαντώντας στο αίτημα του ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ να ενημερωθούν για την «πραγματική πρόταση» του ΟΗΕ.
Τα κόμματα ζητούν να τους δοθεί από την κυβέρνηση το πλήρες περιεχόμενο της πρότασης Νίμιτς, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε την περασμένη Παρασκευή μόνο για το όνομα και όχι για τα «γκρίζα σημεία» της πρότασης , τα οποία διέρρευσαν στον Τύπο. Σύμφωνα με πληροφορίες, από την επίμαχο παράγραφο προκύπτει ότι «καμία χώρα ή περιοχή», συνεπώς και η Ελλάδα, «δεν θα μπορεί στο εξής να χρησιμοποιεί διεθνώς τον όρο Macedonia ή Makedonija».
Η αναφορά αυτή προκάλεσε αντιδράσεις, κυρίως επειδή δεν είχαν ενημερωθεί οι πολιτικοί αρχηγοί στις συναντήσεις τους με τον υπουργός Εξωτερικών, την περασμένη εβδομάδα. Ο Γ.Κουμουτσάκος αρνήθηκε ότι υπήρξε απόκρυψη στοιχείων του εγγράφου, καθώς «η ενημέρωση αφορούσε τις θέσεις της κυβέρνησης στον πυρήνα της πρότασης Νίμιτς».
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών επισήμανε ότι με πρωτοβουλία του ο Π.Μολυβιάτης ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς επί της βασικής θέσης της ελληνικής κυβέρνησης στον πυρήνα μιας πρότασης -δηλαδή στο θέμα του ονόματος- στο πλαίσιο μιας ευρύτερης πολιτικής φιλοσοφίας που είναι η εθνική συναίνεση. Επανέλαβε, δε, ότι η κυβέρνηση θεωρεί την πρόταση Νίμιτς «ως βάση διαπραγμάτευσης, αλλά στην πρόταση υπάρχουν πολλά σημεία που χρήζουν διευκρινίσεων και τροποποιήσεων».
Τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ πρόκειται να παρουσιάσει επισήμως τη θέση της κυβέρνησής του στον κ. Νίμιτς και τόνισε ότι «βρισκόμαστε στην εκκίνηση μιας διαπραγμάτευσης».
Απαντώντας, επίσης, σε ερώτημα περί της ελληνικής κυβερνητικής θέσης στο πλαίσιο της ΕΕ, όταν συζητηθεί το αίτημα ένταξης της ΠΓΔΜ, ο κ. Κουμουτσάκος παρατήρησε: «Η παράταση της εκκρεμότητας κατόπιν μιας πιθανής άρνησης της μιας πλευράς να διαπραγματευθεί, διαμορφώνει κάποιες συγκεκριμένες συνθήκες και μια συγκεκριμένη πολιτική πραγματικότητα. Θα είναι αδύνατον οποιοδήποτε ελληνικό Κοινοβούλιο να κυρώσει διεθνή κείμενα, που θα εμπεριέχουν όνομα σαν αυτό που δεν δεχόμαστε».
Ένταση κατά την ενημέρωση
Νωρίτερα, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος είχε τονίσει σχετικά: «Ο υπουργός Εξωτερικών Π.Μολυβιάτης ενημέρωσε με δική του πρωτοβουλία τα πολιτικά κόμματα για τη βασική θέση της κυβέρνησης επί της ουσίας της προτάσεως Νίμιτς -που αποτελεί βάση διαπραγμάτευσης προς τις δύο πλευρές- για την επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα του ονόματος».
Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, επικράτησε ένταση στην αίθουσα, όταν ο κ. Αντώναρος αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις των πολιτικών συντακτών και κατόπιν λογομαχίας μαζί τους αποχώρησε από το βήμα και παρέπεμψε για περαιτέρω ενημέρωση στον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ.
Εξερχόμενη του μεγάρου Μαξίμου, όπου είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε: «Αυτό το οποίο πιστεύω είναι ότι είναι προς όφελος της Ελλάδας και των συμφερόντων της στην ευρύτερη περιοχή, ένα παλαιό αγκάθι να φύγει από τη μέση στην εξωτερική μας πολιτική. Αυτή τη στιγμή παρουσιάζεται μια κινητικότητα και θέλω να ελπίζω ότι θα οδηγήσει τουλάχιστον σε μια λύση η οποία θα είναι τελικά προς όφελος όλων».
Τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, εν όψει της απάντησης της γειτονικής χώρας, εξέτασαν εξάλλου το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.
ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ ζητούν πλήρη ενημέρωση
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου στη διάρκεια ομιλίας του σε φοιτητές του Πανεπιστημίου Πειραιώς ζήτησε την κατάθεση από την κυβέρνηση της «πραγματικής πρότασης» του κ. Νίμιτς για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρχει συναίνεση, «την οποία εμείς είμαστε πρόθυμοι να δώσουμε στα εθνικά θέματα», όταν ακόμα και στην ενημέρωση υπάρχει λειψή ενημέρωση, διότι «τώρα πληροφορούμαστε ότι υπάρχει κρίσιμο σημείο στην πρόταση για το θέμα της ονομασίας, που δεν το είχαμε πληροφορηθεί ούτε εμείς ούτε τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης».
Μετά την ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου, ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών και Αμυνας του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής, επικοινώνησε με τον υπουργό Εξωτερικών, Πέτρο Μολυβιάτη και παρέλαβε την επιστολή Νίμιτς, με δέσμευση εμπιστευτικότητας.
Επιπλέον, ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλ.Αλαβάνος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών σχετικά με το έγγραφο Νίμιτς και ζήτησε να δοθεί στη δημοσιότητα για να ενημερωθεί η κοινή γνώμη. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αναφορά που γίνεται στην επιστολή ότι δεν μπορεί να γίνεται χρήση του όρου Macedonia ή Makedonija από καμμία άλλη χώρα ή περιοχή στις διεθνείς σχέσεις ο κ. Αλαβάνος είπε ότι διαφωνεί με μιά τέτοια αναφορά και κατέληξε, λέγοντας ότι «εμείς επιδιώκουμε μία αμοιβαία αποδεκτή σύνθετη ονομασία για τη γειτονική χώρα, χωρίς όμως τέτοιες απαράδεκτες προϋποθέσεις
Επίσης, ο υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του ΚΚΕ Μ.Μαΐλης δήλωσε ότι «η πρόταση του ΚΚΕ εδώ και 13 χρόνια είναι σταθερά ίδια και δικαιωμένη. Το κύριο δεν είναι το όνομα της ΠΓΔΜ, αλλά τα σχέδια αποσταθεροποίησης των ΗΠΑ και της ΕΕ μέσω της αλλαγής των συνόρων. Για το ΚΚΕ ο όρος Μακεδονία ή Μακεδονικός στο όνομα της γειτονικής χώρας πρέπει να έχει μόνο γεωγραφικό προσδιορισμό και δεν έχει σχέση με την αποδοχή του σχεδίου Νίμιτς που το ακριβές του περιεχόμενο δεν γνωρίζουμε. Αν και εφόσον υπάρξει τελικά συμφωνία, πρέπει να είναι ξεκάθαρα όλα τα σημεία της και να μην επιδέχονται διαφορετικές ερμηνείες».
Νέα ενθάρρυνση των ΗΠΑ
Διά του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν εκ νέου τις δύο πλευρές να προσεγγίσουν την πρόταση του ειδικού μεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, με «εποικοδομητικό τρόπο».
Κληθείς να σχολιάσει την απόρριψη της πρότασης από τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε ότι δεν έχει κάτι να προσθέσει σε αυτό που είπε κατά την ενημέρωση της Παρασκευής και επανέλαβε ότι αποτελεί θέση των ΗΠΑ πως «είναι σημαντικό και για τις δύο πλευρές να προσεγγίσουν αυτές τις διαπραγματεύσεις με εποικοδομητικό τρόπο».
Επιμένει η ΠΓΔΜ
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Βλάντο Μπουτσκόφσκι επανέλαβε τη Δευτέρα τη θέση του για εξεύρεση λύσης στην εκκρεμότητα της ονομασίας στη βάση της διπλής ονομασίας, ενώ σημείωσε ότι η πρόταση Νίμιτς μπορεί να αποτελέσει βάση για διαπραγματεύσεις, όσον αφορά αποκλειστικά τη διμερή επικοινωνία με την Ελλάδα.
Ανέφερε ότι τα Σκόπια αναμένουν να λάβουν την επίσημη πρόταση Νίμιτς κατά την αποψινή συνάντηση του ειδικού μεσολαβητή με τον εκπρόσωπο της ΠΓΔΜ Ν.Ντιμιτρόφ στις 02:30 (ώρα Ελλάδας). Ακολούθως αναμένεται η επίσημη αντίδραση της ΠΓΔΜ για την πρόταση Νίμιτς.
Αναρωτιέσαι γιατί κάποιοι άνθρωποι αποκτούν τεράστια επιρροή και followers στα social media, ενώ άλλοι μένουν στην αφάνεια; Η ψυχολογία έχει την απάντηση.
Kάθε Κυριακή στις 11:30 π.μ, σε μια παράσταση για όλη την οικογένεια που υμνεί τη φιλία, την ελευθερία και το μεγάλο ταξίδι της ζωής από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση.
Την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου, η Κρινιώ Νικολάου ανεβαίνει στη σκηνή του Stage 7, μαζί με τον Θάνο Πανουργιά, για την μουσικοθεατρική παράσταση Κόντρα ρόλος.
Η παράσταση «φαινόμενο» για την ζωή του Ρούντολφ Νουρέγιεφ, με πάνω από ένα εκατομμύριο θεατές σε όλο τον κόσμο, έρχεται στις 25 και 26 Απριλίου στο Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας