Σάββατο 07 Φεβρουαρίου 2026
weather-icon 21o
Τη βούληση Ελλάδας-Τουρκίας για επίλυση των διμερών προβλημάτων, επανέλαβε ο Γκιουλ

Τη βούληση Ελλάδας-Τουρκίας για επίλυση των διμερών προβλημάτων, επανέλαβε ο Γκιουλ

«Ελλάδα και Τουρκία καταβάλλουν προσπάθεια για την ειρηνική επίλυση των μεταξύ τους προβλημάτων» επανέλαβε ο Αμπντουλάχ Γκιουλ, ερωτηθείς για τη θέση της Αγκυρας να θεωρεί casus belli την ενδεχόμενη επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο.

43

«Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι χώρες που έχουν τη βούληση και καταβάλλουν προσπάθεια για την ειρηνική επίλυση των μεταξύ τους προβλημάτων» επανέλαβε το Σάββατο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ, ερωτηθείς για τη θέση της Αγκυρας να θεωρεί casus belli (αιτία πολέμου) την ενδεχόμενη επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την πτήση του προς την Αλγερία, ο κ. Γκιουλ αναφέρθηκε στα περί χωρικών υδάτων και αφού έκανε λόγο για «ειρηνική επίλυση» τόνισε ότι «πρέπει να δείξουμε τη δυναμικότητά μας που θα φέρει τη λύση και ήδη γίνονται βήματα προς αυτή την κατεύθυνση».

Ο Τούρκος υπουργός επισήμανε ότι τα ζητήματα αυτά «πρέπει να εξετάζονται στο πλαίσιο της σκέψης» δηλαδή «πώς μπορούμε να συμβάλουμε στην επίλυση των προβλημάτων στην περιοχή και πώς η συνεργασία μπορεί να γίνει σύμβολο της ειρήνης».

Η Αγκυρα είχε χαρακτηρίσει «απαράδεκτη» την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων, για πρώτη φορά, το 1975, διά στόματος του τότε υπουργού Εξωτερικών Ιχσάν Σαμπρί Τσαγλαγιάνγκιλ. Το 1982, μετά την υπερψήφιση της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, η Αγκυρα δήλωσε πως θεωρεί casus belli την εν λόγω επέκταση. Έκτοτε, παραμένει θέση της Αγκυρας που έχει υπογραμμιστεί και σε αποφάσεις του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Η όλη συζήτηση που έχει ξεκινήσει γύρω από την περίφημη «αιτία πολέμου», επικεντρώνεται στην απόφαση που είχε λάβει στις 8 Ιουνίου 1995 η τουρκική Εθνοσυνέλευση για εξουσιοδότηση της τότε τουρκικής κυβέρνησης να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών, για την περίπτωση επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Ο πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μπουλέντ Αρίντς στις προχτεσινές του δηλώσεις είχε υπογραμμίσει ότι δεν τίθεται θέμα απόφασης, αλλά ψηφίσματος. Με τη δήλωση αυτή, ο κ. Αρίντς επιχείρησε να αμφισβητήσει την ισχύ της εν λόγω απόφασης, λέγοντας ότι η τελευταία δεν είχε καν τεθεί σε ψηφοφορία, αλλά εγκρίθηκε διά χειροκροτημάτων.

Ωστόσο, η εν λόγω απόφαση έτσι κι αλλιώς δεν είχε χαρακτήρα εξουσιοδότησης για κήρυξη πολέμου, πράγμα το οποίο προϋποθέτει συγκεκριμένη απόφαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης. Η απόφαση ήταν απλώς επανάληψη της πάγιας τουρκικής θέσης περί «αιτίας πολέμου» διά της κοινοβουλευτικής οδού.

Εξάλλου, η όποια «εξουσιοδότηση» ήταν του τότε σώματος της Εθνοσυνέλευσης, προς την τότε κυβέρνηση, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχει ισχύ από τότε που σχηματίστηκε στην Τουρκία άλλη κυβέρνηση και πολύ περισσότερο, μετά τις επόμενες εκλογές -του 1999- οπότε και σχηματίστηκε νέο σώμα στην τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Με άλλα λόγια, η εν λόγω απόφαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και η οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με την ισχύ της σήμερα, δεν έχει καμία σχέση με την ισχύουσα θέση της Αγκυρας να θεωρεί αιτία πολέμου την επέκταση.

Ο αρχηγός της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Ντενίζ Μπαϊκάλ αναφερόμενος, την Παρασκευή, στο θέμα είπε ότι «η Τουρκία έχει δηλώσει ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να επιχειρήσει κάτι τέτοιο το οποίο θα θεωρήσουμε αιτία πολέμου».

«Η στάση μας αυτή, έχει εμποδίσει μέχρι σήμερα κάποιο τετελεσμένο από ελληνικής πλευράς» προσέθεσε, υπογραμμίζοντας ότι «εάν στη φάση αυτή, δημιουργείται μια νέα ισορροπία, αυτό πρέπει να γίνει όχι με μονομερείς δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων στον τύπο, αλλά μέσω συνομιλιών. Κανείς δεν υπήρξε μέχρι σήμερα μάρτυρας της δήλωσης της Ελλάδας ότι δεν θα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα δώδεκα μίλια».

Ο πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης Μπουλέντ Αρίντς, σε δηλώσεις που είχε κάνει χτες μετά το θόρυβο που ξέσπασε εξαιτίας των δηλώσεών του στον τουρκικό τύπο σχετικά με τα χωρικά ύδατα, είχε κάνει λόγο για «αμοιβαίες ανακοινώσεις».

ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 07 Φεβρουαρίου 2026
Απόρρητο