Συμβιβαστική φόρμουλα για την ονομασία της ΠΓΔΜ εισηγείται ο Μ.Νίμιτς
Συμβιβαστική λύση για την ονομασία της ΠΓΔΜ αναμένεται να εισηγηθεί ο ειδικός εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς. Πρόκειται για μια «διπλή ονομασία», όχι για τις σχέσεις με την Αθήνα, όπως ζητούν τα Σκόπια, αλλά για τις διεθνείς σχέσεις του κράτους.
Συμβιβαστική λύση για την ονομασία της ΠΓΔΜ αναμένεται να εισηγηθεί σύντομα ο ειδικός εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς. Πρόκειται για μια φόρμουλα «διπλής ονομασίας», όχι για τις διμερείς σχέσεις με την Αθήνα -όπως ζητούν τα Σκόπια-, αλλά για τις διεθνείς σχέσεις του κράτους.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Το Βήμα της Κυριακής, ο ειδικός εκπρόσωπος του ΓΓ του OΗΕ περιμένει την ολοκλήρωση και του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών στην ΠΓΔΜ, που διεξάγεται αυτή την Κυριακή, για να υποβάλει στα δύο μέρη τη συμβιβαστική πρόταση.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, η πρόταση αυτή συνίσταται σε μια φόρμουλα «διπλής ονομασίας», όχι όμως για τις διμερείς σχέσεις με την Αθήνα -όπως ζητεί η ΠΓΔΜ- αλλά αναφορικά με την παρουσία των Σκοπίων στα διεθνή φόρα και γενικότερα στη διεθνή σκηνή. Αυτό σημαίνει ότι η ΠΓΔΜ θα μπορεί να έχει δύο -ή και περισσότερες- διεθνείς ονομασίες, οι οποίες θα «χρησιμοποιούνται» ανάλογα με την περίσταση, διατηρώντας βεβαίως ταυτοχρόνως και τη συνταγματική ονομασία της «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Επί του παρόντος, αυτή η φόρμουλα δεν γίνεται αποδεκτή από την ελληνική πλευρά, η οποία αντιπροτείνει με τη σειρά της την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας-Σκόπια» για τις διεθνείς σχέσεις της ΠΓΔΜ. Η πρόταση αυτή, η οποία «έπεσε στο τραπέζι» όταν τα Σκόπια απέρριψαν κατηγορηματικά την προηγούμενη πρόταση «Νέα Δημοκρατία της Μακεδονίας-Σκόπια», δημιουργεί πραγματικά τις προϋποθέσεις για μια κοινώς αποδεκτή λύση, καθώς οι δύο πλευρές οδηγούνται σε αξιοπρεπή συμβιβασμό, χωρίς «νικητές και ηττημένους».
Το παράδοξο όμως είναι ότι σε αυτό ακριβώς το σημείο το «κλίμα» είναι περισσότερο ευνοϊκό για τα Σκόπια παρά για την Αθήνα, η οποία ως γνωστόν δεν περνάει «περίοδο του μέλιτος» στις σχέσεις της με τους εταίρους, Ευρωπαίους και Αμερικανούς. «Oι θέσεις μας έτσι κι αλλιώς δεν γίνονται κατανοητές, όχι μόνο σήμερα αλλά τα τελευταία 15 χρόνια. Ωστόσο, υπό άλλες συνθήκες οι εταίροι μας θα έδιναν ασφαλώς μεγαλύτερη προσοχή στον σεβασμό κάποιων εθνικών ευαισθησιών, ώστε να μην εκτίθεται σε κίνδυνο το γόητρο της χώρας» σημειώνει χαρακτηριστικά έμπειρος διπλωμάτης.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον αποφασίστηκε να μεταβεί εσπευσμένα στη Νέα Υόρκη για διαβουλεύσεις με τον Μ.Νίμιτς ο υφυπουργός Εξωτερικών Ι.Βαληνάκης. Η επίσκεψη αυτή, αλλά και οι συζητήσεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κ.Καραμανλή με τους ομολόγους του, με τους οποίους είχε διμερείς διαβουλεύσεις -όπως ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ και ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ- επιβεβαίωσαν την κόπωση της διεθνούς κοινότητας γύρω από την υπόθεση αυτή, καθώς εκείνο που διαμηνύεται στερεότυπα από Ευρωπαίους και Αμερικανούς είναι ότι «αυτή η εκκρεμότητα πρέπει επιτέλους να αρθεί».
Προκειμένου να ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση της μέσα σε ένα περιβάλλον μάλλον δυσμενές, η Αθήνα αποφάσισε να βγάλει από τη φαρέτρα της όλα τα μέσα πίεσης που διαθέτει. Έτσι, οι διμερείς σχέσεις με τα Σκόπια τείνουν να φθάσουν στο απόλυτο ναδίρ, με «πάγωμα» των εμπορικών σχέσεων αλλά και «πόλεμο νεύρων» σε θέματα όπως οι άδειες υπέρπτησης του ελληνικού εναέριου χώρου ή οι διπλωματικές πινακίδες στα αυτοκίνητα της ελληνικής αντιπροσωπείας στην ΠΓΔΜ.
Παράλληλα, η ελληνική πλευρά υπογραμμίζει σε κάθε ευκαιρία τα οφέλη που θα προκύψουν από την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας, τόσο στις διμερείς σχέσεις όσο και σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας. Ωστόσο, το τρίτο επιχείρημα, που αφορά την -ανοικτή ή συγκεκαλυμμένη- απειλή άσκησης βέτο στην ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας προς το ΝΑΤO και την ΕΕ δεν φαίνεται να «περπατάει» καθώς απορρίπτεται κατηγορηματικά από την Oυάσιγκτον αλλά και τις Βρυξέλλες.
Αναρωτιέσαι γιατί κάποιοι άνθρωποι αποκτούν τεράστια επιρροή και followers στα social media, ενώ άλλοι μένουν στην αφάνεια; Η ψυχολογία έχει την απάντηση.
Kάθε Κυριακή στις 11:30 π.μ, σε μια παράσταση για όλη την οικογένεια που υμνεί τη φιλία, την ελευθερία και το μεγάλο ταξίδι της ζωής από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση.
Την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου, η Κρινιώ Νικολάου ανεβαίνει στη σκηνή του Stage 7, μαζί με τον Θάνο Πανουργιά, για την μουσικοθεατρική παράσταση Κόντρα ρόλος.
Η παράσταση «φαινόμενο» για την ζωή του Ρούντολφ Νουρέγιεφ, με πάνω από ένα εκατομμύριο θεατές σε όλο τον κόσμο, έρχεται στις 25 και 26 Απριλίου στο Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας