Ανάβει την Τετάρτη ο Ολυμπιακός βωμός στο Παναθηναϊκό Στάδιο
Στο Παναθηναϊκό Στάδιο φθάνει το απόγευμα της Τετάρτης η Ολυμπιακή Φλόγα, την οποία η ΕΟΕ θα παραδώσει στην «Αθήνα 2004». Την Τρίτη η Φλόγα συνέχισε το ταξίδι της στην Πελοπόννησο. Ο Μπορζόφ άναψε τον Βωμό της Νεμέας. Στις Μυκήνες, Μπεκατώρου και Ιακωβάκης.
66
Στο Παναθηναϊκό Στάδιο φθάνει το απόγευμα της Τετάρτης η Ολυμπιακή Φλόγα, την οποία η ΕΟΕ θα παραδώσει στην «Αθήνα 2004».
Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 18:45 με ελεύθερη την είσοδο των θεατών. και σμία ώρα αργότερα, η τελευταία λαμπαδηδρόμος, Κατερίνας Θάνου θα ανάψει τον Ολυμπιακό Βωμό υπό τους ήχους της μουσικής σύνθεσης «Canto Olimpico» του Μίκη Θεοδωράκη.
Η πορεία της Φλόγας για την Αθήνα, θα αρχίσει την Τετάρτη από την Επίδαυρο, θα περάσει διαδοχικά από το Κρανίδι, την Κόστα, τις Σπέτσες, την Ύδρα τον Πόρο, τη Σαλαμίνα για να καταλήξει στην Αίγινα όπου ο Πρίγκιπας Αλβέρτος θα ανάψει το βωμό στο Ναό της Αφαίας στις 18:55.
» Από εκεί η φλόγα θα έρθει με ελικόπτερο στο Ζάππειο για να καταλήξει στο Παναθηναϊκό Στάδιο.
Την Τρίτη η Φλόγα συνέχισε το ταξίδι της στην Πελοπόννησο.
Το πρωί έφθασε στην Νεμέα, όπου στο Αρχαίο Στάδιο, σε ειδική τελετή άναψε τον βωμό ο Ουκρανός Βαλέρι Μπορζόφ, χρυσός νικητής το 1972 στο Μόναχο, στα 100μ και 200μ.
Ο Ουκρανός Ολυμπιονίκης παρέλαβε το σύμβολο του Ολυμπισμού από τον Έλληνα πρωταθλητή των 400μ μετ εμποδίων, Περικλή Ιακωβάκη.
«Προσέθεσα μία νέα σελίδα στην αθλητική μου καριέρα. Είναι η πρώτη φορά που μετέχω σε μια λαμπαδηδρομία και ένοιωσα απίστευτα συναισθήματα .
» Είναι κάτι το τελείως διαφορετικό να τρέχει κανείς σε ένα αρχαίο στάδιο, όπως εδώ στην Νεμέα, παρουσία τόσου κόσμου» δήλωσε ο κ.Μπορζόφ.
Λίγο αργότερα, στον αρχαιολογικό χώρο στις Μυκήνες, υπήρξε νέα τελετή αφής βωμού από δύο σπουδαίους Ελληνες αθλητές.
Η πρωταθλήτρια της ιστιοπλοίας, Σοφία Μπεκατώρου παρέδωσε την Ολυμπιακή Φλόγα στον αρχηγό της εθνικής ομάδος πόλο Κώστα Λούδη.
«Νοιώθω πολύ περήφανη. Δεν μετέφερα απλά την Ολυμπιακή Δάδα αλλά και ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού πολιτισμού. Η συγκίνηση μου είναι μεγάλη» είπε η Μπεκατώρου, ενώ ο Λούδης είπε:
«Το συναίσθημα του λαμπαδηδρόμου, ειδικά για τους αγώνες που θα γίνουν στη πατρίδα του, είναι μοναδικό.
» Αυτή η φλόγα ελπίζω να μας φέρει και τύχη το καλοκαίρι στα παιχνίδια της εθνικής μας ομάδος».
Στις 14:35μ.μ. ο Κιπ Κέινο μπήκε στο Αρχαίο Θέατρο του Άργους και άναψε το βωμό παρουσία δύο χιλιάδων και πλέον ανθρώπων.
«Είναι μεγάλη τιμή για εμένα και για τη χώρα μου να μεταφέρω την Ολυμπιακή Φλόγα σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες» δήλωσε.
Μετά από 70 χρόνια, η Ολυμπιακή Φλόγα επέστρεψε στο σπίτι της.
Στην αγορά της Αρχαίας Τεγέας, εκεί όπου στις 22 Μαΐου 1934 αποφασίστηκε η Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία, «ξεκουράστηκε» έστω και για λίγο, το Απολλώνιο Φως πριν συνεχίσει το μακρινό του ταξίδι σε όλη την Υφήλιο.
Παρουσία χιλιάδων θεατών, του Υφυπουργού Πολιτισμού, Πέτρου Τατούλη, του Προέδρου της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας, Γεώργιου Χαλκίδη, της εκπροσώπου του Αθήνα 2004, Πένυ Μικελοπούλου, του Βουλευτή Αρκαδίας, Ανδρέα Λυκουρέντζου και πολλών ακόμα επίσημων, ο Δήμος Τεγέας υποδέχτηκε τη Δευτέρα την Ολυμπιακή Φλόγα, κάτω από τον ίσκιο των αιωνόβιων πλατάνων.
Εκεί όπου το 1934 ο Τέοντορ Λίβαλ και ο Καρλ Ντιμ είχαν εμπνευστεί την ιδέα της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας.
Ο Δήμαρχος Τεγέας, Δημήτρης Βόσνος καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους λέγοντας ότι:
«Εδώ σε αυτό το χώρο, ο Τέοντορ Λίβαλ και ο Καρλ Ντιμ οραματίστηκαν τη μεταφορά του Απολλώνιου Φωτός.
» Και από τούτο δω τον τόπο ξεκίνησε, δυο χρόνια μετά, ο αείμνηστος συμπατριώτης μας Γρηγόρης Λαμπράκης, για να πάρει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου.
» Τεγέα σημαίνει τέγας δηλαδή στέγη.
» Οι Τεγεάτες περιμένουν με ανυπομονησία να προσφέρουν μόνιμη στέγη στην Ολυμπιακή Φλόγα κάθε φορά που αυτή αρχίζει ένα καινούργιο μακρινό ταξίδι ανά τον κόσμο».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Α1 Γυναικών: Απορρίφθηκε η ένσταση του Παναθηναϊκού, πρωταθλητής ο Αθηναϊκός
- Νάπολι: Το τέλος του Λουκάκου και η επόμενη μέρα στην επίθεση
- Η Λέστερ υποβιβάστηκε στην τρίτη κατηγορία, δέκα χρόνια μετά το ιστορικό πρωτάθλημα στην Premier League! (vid, pic)
- ΠΑΟΚ – Μπιλμπάο στον πρώτο τελικό του FIBA Europe Cup
- Ένας «μαέστρος» για τον Ολυμπιακό – Ποιος είναι ο Μικέλε Μπαράνοβιτς (vids)
- Super League: Συνέχεια στη μάχη της παραμονής με την 3η αγωνιστική των play out
- Σίνερ: «Θέλω να είμαι στην καλύτερη φόρμα για το Ρολάντ Γκαρός»
- Τα δεδομένα με τον Ταϊρίκ Τζόουνς ενόψει playoffs της Euroleague
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![Πέφτει η ζήτηση, ανεβαίνουν οι τιμές για τα Airbnb [γραφήματα]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/taylor-heery-8DlbPCxfGHA-unsplash-113x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 22.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-1-315x220.jpg)




































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442