Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Σε τροποποίηση της Οδηγίας για τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές προχώρησε η ΕΕ

Σε τροποποίηση της Οδηγίας για τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές προχώρησε η ΕΕ

Οι υπουργοί Βιομηχανίας και Οικονομικών της ΕΕ κατέληξαν την Παρασκευή σε συμβιβασμό για την Οδηγία περί συγχωνεύσεων και εξαγορών, απορρίπτοντας την πρόταση οδηγίας της Κομισιόν. Πρόκειται για τη δεύτερη πολιτική ήττα της Κομισιόν μέσα σε μία εβδομάδα.

27

Οι υπουργοί Βιομηχανίας και Οικονομικών της ΕΕ, που συνήλθαν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, κατέληξαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, ύστερα από μαραθώνια συνεδρίαση, σε συμβιβασμό για την Οδηγία περί συγχωνεύσεων και εξαγορών.

Η Οδηγία αυτή θα ισχύσει, στο εξής για όλες τις χώρες-μέλη που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν θέματα συγχωνεύσεων ή εξαγορών εταιρειών από διαφορετικές χώρες. Στόχος του νέου νομοθετικού κανόνα της ΕΕ είναι να δώσει το έναυσμα, ώστε να προχωρήσουν οι ομοειδής ευρωπαϊκές εταιρείες σε συγχωνεύσεις.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από το επιτελείο του προεδρεύοντα του συμβουλίου των υπουργών, του Ιταλού υπουργού Βιομηχανίας Αντόνιο Μαρτζάνο, ο συμβιβασμός δεν έτυχε καμιάς αρνητικής ψήφου και μόνο ο Ισπανός υπουργός απείχε της ψηφοφορίας.

Με την απόφασή τους αυτή οι υπουργοί Βιομηχανίας και Οικονομικών απέρριψαν την αντίστοιχη πρόταση οδηγίας της Κομισιόν, η οποία δεν είχε βρει ανταπόκριση, παρά το γεγονός ότι η σχετική συζήτηση διεξάγεται στους κόλπους της ΕΕ εδώ και 15 χρόνια.

Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη ήττα των κομισάριων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέσα σε μια βδομάδα: Τα ξημερώματα της Τρίτης το Ecofin είχε απορρίψει την πρόταση της Κομισιόν για επιβολή κυρώσεων σε Γερμανία και Γαλλία, επειδή έχουν υπερβεί το κριτήριο του ελλείμματος.

Η πρόταση Οδηγίας για τις συγχωνεύσεις-εξαγορές επιχειρήσεων, που παρουσίασε ο αρμόδιος για θέματα εσωτερικής αγοράς επίτροπος Φριτς Μπολκεστάιν, απορρίφθηκε από το συμβούλιο, διότι προέβλεπε την κατάργηση όλων των σχετικών κανόνων που ίσχυαν στις χώρες-μέλη.

Για το λόγο αυτό, άλλωστε, είχαν προκληθεί σημαντικές αντιδράσεις από πολλές χώρες. Αντίθετα, η πρόταση συμβιβασμού την οποία έφερε στο τραπέζι των συνομιλιών η ιταλική προεδρία, προέβλεπε τη διατήρηση ορισμένων εξαιρέσεων και για το λόγο αυτό έγινε αποδεκτή.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο