Σε νέο ιστορικό υψηλό έναντι του αμερικανικού νομίσματος «σκαρφαλώνει» το ευρώ την Παρασκευή, καθώς στις αγορές αμφισβητούνται οι δυνατότητες των ΗΠΑ να προσελκύσουν τα απαραίτητα κεφάλαια για τη μείωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών.
Σε νέο ιστορικό υψηλό έναντι του αμερικανικού νομίσματος «σκαρφαλώνει» το ευρώ την Παρασκευή, ξεπερνώντας τα 1,20 δολάρια, καθώς οι επενδυτές αμφισβητούν τις δυνατότητες των ΗΠΑ να προσελκύσουν τα απαραίτητα κεφάλαια για τη μείωση του υπέρογκου ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.
Το ευρώ ανήλθε έως τα 1,2015 δολάρια, από 1,1906 την Πέμπτη. Το προηγούμενο ρεκόρ είχε σημειωθεί στις 20 Νοεμβρίου (1,1975 δολάρια).
«Οι επενδυτές είναι πολύ συγκρατημένοι στις τοποθετήσεις τους στην αμερικανική αγορά» δήλωσε στο Bloomberg ο επικεφαλής του τμήματος ξένου συναλλάγματος της Mellon Financial, Ίαν Γκάνερ. «Η δυσκολία χρηματοδότησης του [αμερικανικού] ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών είναι πολύ ανησυχητική» προσέθεσε.
Το δολάριο συνεχίζει να υποχωρεί (για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα), παρά τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠ αυτή την εβδομάδα.
Στην Ευρώπη το πλεόνασμα στις τρέχουσες συναλλαγές διευρύνεται, ενώ η Γερμανία και η Γαλλία κέρδισαν αυτή την εβδομάδα το δικαίωμα να αυξήσουν τα ελλείμματα τους και πάνω από το όριο που επιβάλλει το Σύμφωνο Σταθερότητας, γεγονός που τους επιτρέπει να τονώσουν την ανάπτυξη με επιπλέον κρατικές δαπάνες.
Ενδεικτική της κρίσης εμπιστοσύνης που αντιμετωπίζει το δολάριο, είναι η έκθεση του αμερικανικού επενδυτικού οίκου Lehman Brothers, ο οποίος εκτιμά ότι το πράσινο νόμισμα δεν είναι ελκυστικό, εν μέρει λόγω των χαμηλών επιτοκίων της Fed.
Το βασικό αμερικανικό επιτόκιο βρίσκεται στο 1% ενώ στην ευρωζώνη είναι διπλάσιο (2%). Στη Βρετανία και την Αυστραλία (όπου είχαμε αυξήσεις επιτοκίων αυτό το μήνα) το αντίστοιχο επιτόκιο κυμαίνεται στο 3,75% και 5,25% αντίστοιχα.