Ομαδική θεραπεία για τα παιδιά με μετατραυματικό στρες
Νέα Υόρκη: Θεαματικά είναι τα αποτελέσματα των ομαδικών θεραπειών υποστήριξης κατά του παιδικού μετατραυματικού στρες, όπως τονίζουν Αμερικανοί ερευνητές σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης.
Νέα Υόρκη: Θεαματικά είναι τα αποτελέσματα των ομαδικών θεραπειών υποστήριξης κατά του παιδικού μετατραυματικού στρες, όπως τονίζουν Αμερικανοί ερευνητές σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης.
Ως μετατραυματικό στρες ορίζεται το φαινόμενο κατά το οποίο το άτομο επαναφέρει ακούσια στη μνήμη του τις εικόνες μιας τραυματικής ψυχικής εμπειρίας, είτε κατά τη διάρκεια του ύπνου, είτε όταν βρίσκεται σε εγρήγορση.
Άλλο σύμπτωμα του φαινομένου είναι η απροθυμία μνημόνευσης του επώδυνου ψυχικά περιστατικού και ένα γενικότερο αίσθημα ανησυχίας, ενώ αν δεν αντιμετωπιστεί με τη βοήθεια ειδικού μπορεί να έχει σοβαρές ψυχικές επιπτώσεις διά βίου.
Όμως, ομάδα Αμερικανών ερευνητών επισημαίνουν σε μελέτη τους ότι έχει σημασία και ο χρόνος κατά τον οποίο πραγματοποιούνται οι ομαδικές θεραπείες..
Στη μελέτη έλαβαν μέρος 126 παιδιά που έπασχαν από την ψυχική διαταραχή, τα οποία υπήρξαν μάρτυρες ή θύματα σωματικής και ψυχικής βίας, η οποία ασκήθηκε με όπλα, αιχμηρά αντικείμενα ή ακόμη και με τα ίδια τα χέρια των θυτών.
Αυτό που διαπιστώθηκε ήταν ότι κατά τη διάρκεια των συνεδριών σχεδόν το σύνολο των παιδιών παρουσίασαν σημαντική βελτίωση, αποδεχόμενα σε επαρκή βαθμό την τραυματική εμπειρία τους, κάνοντας έτσι ένα σημαντικό βήμα προς τη θεραπεία τους. Τη μεγαλύτερη βελτίωση, όμως, είχαν τα παιδιά που υποβλήθηκαν χωρίς καθυστέρηση στην ομαδική θεραπεία
«Τα εν λόγω παιδιά πολύ συχνά θεωρούν ότι η περίπτωσή τους είναι μοναδική και εξαιτίας αυτής της παραμέτρου ενδέχεται να οδηγηθούν στην παράνοια. Η ομαδική θεραπεία μπορεί να αποβεί ιδιαιτέρως ευεργετική σε αυτόν τον τομέα και για το λόγο αυτό οι αρμόδιοι φορείς θα πρέπει να φροντίσουν για την ευρύτερη εφαρμογή της», αναφέρει χαρακτηριστικά ένα από τα βασικά μέλη της επιστημονικής ομάδας.
health.in.gr
- Κακοκαιρία: Κυβερνητικό κλιμάκιο την Παρασκευή στους πληγέντες δήμους – Σύσκεψη στις 15:00
- ΠΑΣΟΚ: Η κακοκαιρία δεν είναι «έκπληξη», έκπληξη είναι που η πρόληψη μένει πίσω
- Ουκρανία: Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Τραμπ – Ζελένσκι στο Νταβός σε λιγότερο από μία ώρα
- Πλήρης απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη σε τρίτεκνους και πολύτεκνους σε περιφερειακό Δήμο
- Eurostat: Ένας στους τέσσερις νέους στην Ευρώπη εργάζεται ενώ σπουδάζει – Τι ισχύει στην Ελλάδα
- Προϊστορικός οργανισμός των 8 μέτρων ανήκε σε «χαμένο παρακλάδι της ζωής»
- Παραδέχθηκε την ανωτερότητα του αντιπάλου ο Τσιτσιπάς: «Ήταν άψογος στα κρίσιμα σημεία»
- Εξεταστική – ΟΠΕΚΕΠΕ: Κατάθεση για 13 χρόνια πριν – «Καμία σχέση με τη συντονισμένη απάτη που βλέπουμε σήμερα»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 22.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/josh-gordon-h8Od9ze-0o-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442