Αθήνα: Στη σύσταση Εθνικής Επιτροπής Διατροφικής Πολιτικής, υπό την προεδρία της καθηγήτριας της Υγειονομικής Σχολής Αθηνών Αντωνίας Τριχοπούλου, προχώρησε το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας με στόχο τη διαφύλαξη της υγείας κι όχι απλά την αντιμετώπιση των ασθενειών.
Αθήνα: Στη σύσταση Εθνικής Επιτροπής Διατροφικής Πολιτικής, υπό την προεδρία της καθηγήτριας της Υγειονομικής Σχολής Αθηνών Αντωνίας Τριχοπούλου, προχώρησε το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας με στόχο τη διαφύλαξη της υγείας κι όχι απλά την αντιμετώπιση των ασθενειών.
Αντικείμενο της επιτροπής, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, με φορείς αλλά και με τους διεθνείς οργανισμούς (παγκόσμιους και ευρωπαϊκούς), είναι να διαμορφώσει σύνολο οδηγιών και να λάβει εκείνα τα μέτρα έτσι ώστε κάθε πολίτης να μπορεί να έχει επαρκή και ασφαλή τρόφιμα αλλά και να γνωρίζει τις υγιεινές διατροφικές επιλογές που πρέπει να κάνει.
Η επιτροπή προκειμένου να διαμορφώσει την Εθνική Διατροφική Πολιτική έχει καθορίσει πέντε κύριους στόχους, με τις αντίστοιχες υποεπιτροπές εργασίας. Οι στόχοι αυτοί είναι:
1. Μείωση της παχυσαρκίας στην παιδική ηλικία
Από διάφορες μελέτες στον ελλαδικό χώρο, φαίνεται ότι το ποσοστό της παιδικής παχυσαρκίας από το 1980 και μετά αυξάνεται συνεχώς. Τα δύο σημαντικότερα αίτια είναι η κακή διατροφή και η μείωση της φυσικής δραστηριότητας. Έργο της υποεπιτροπής είναι η καταγραφή του προβλήματος στην Ελλάδα σε σύγκριση με ευρωπαϊκές και άλλες χώρες και ακολούθως ο σχεδιασμός και η εφαρμογή εθνικού προγράμματος πρόληψης της παιδικής παχυσαρκίας.
2. Αύξηση της κατανάλωσης λαχανικών και οσπρίων
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 50% των Ελλήνων δεν ανταποκρίνεται στη σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για ημερήσια κατανάλωση τουλάχιστον τριών μερίδων λαχανικών. Έργο της υποεπιτροπής είναι ο καθορισμός των ομάδων του πληθυσμού με χαμηλή κατανάλωση λαχανικών και η μεθοδολογία προσέγγισης των ομάδων αυτών. Όσον αφορά στην κατανάλωση οσπρίων, αυτή μειώνεται σε όλα τα επίπεδα, διαχρονικά, και απαιτεί διεπιστημονική προσέγγιση.
3. Μείωση κρέατος – Αύξηση κατανάλωσης ψαριών
Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας, η κατά κεφαλή κατανάλωση κρέατος στην Ελλάδα υπολογίζεται στα 80-85 κιλά ανά έτος (όλα τα είδη κρέατος), ενώ η αντίστοιχη κατανάλωση ψαριού υπολογίζεται στα 10-15 κιλά ανά έτος. Έργο της αρμόδιας υποεπιτροπής είναι η εκπόνηση σχεδίου για τη μείωση της κατανάλωσης κρέατος και την αύξηση της κατανάλωσης ψαριών.
4. Σωστή διατροφή στην ομαδική τροφοδοσία
Έργο της υποεπιτροπής είναι η καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης στους χώρους ομαδικής τροφοδοσίας, η ανάλυση και η σύγκριση των στοιχείων με τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου και η διαμόρφωση αναλυτικής πρότασης για την εξασφάλιση σωστής και υγιεινής διατροφής στην ομαδική τροφοδοσία. Η δράση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί η σωστά παρεχόμενη διατροφική φροντίδα στην ομαδική τροφοδοσία συμβάλλει όχι μόνο στη θεραπεία των ασθενειών αλλά και στην προαγωγή της υγείας στον ευρύτερο πληθυσμό.
5. Ενημέρωση καταναλωτών για τη διατροφική αξία και ασφάλεια τροφίμων
Έργο της υποεπιτροπής σε συνεργασία με τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων είναι η εκπόνηση προγράμματος για την ενημέρωση των καταναλωτών.
Όλες οι υποεπιτροπές έχουν ήδη αρχίσει να ετοιμάζουν τις προτάσεις τους, τις οποίες και θα ολοκληρώσουν το Φθινόπωρο προκειμένου μέχρι τέλους του έτους να καταρτιστεί και ν’ αρχίσει να υλοποιείται Εθνικό Πρόγραμμα Δράσης για τη Διατροφή.
Ο υπουργός Υγείας και Πρόνοιας Κώστας Στεφανής χαρακτήρισε τον τομέα της διατροφής «έναν από τους σημαντικούς παράγοντες που όχι μόνο συμβάλλουν στην αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης αλλά και συγχρόνως στην αποφυγή της νοσηρότητας και γενικότερα στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων» και πρόσθεσε, αναφερόμενος στους στόχους της Επιτροπής:»Στόχοι της Επιτροπής είναι η προαγωγή της υγείας μέσα από την ισορροπημένη δίαιτα και πρόληψη των τροφογενώς μεταδιδομένων νοσημάτων».
Τέλος, ο υπουργός παρατήρησε πως «αναδεικνύουμε την πρόληψη ως μείζονα προτεραιότητα της πολιτικής μας και προσδίδουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στο σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας φιλόδοξης και ρεαλιστικής διατροφικής πολιτικής».
Ο υφυπουργός Υγείας και Πρόνοιας Έκτορας Νασιώκας επεσήμανε το γεγονός πως η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στη ζωή του ανθρώπου και τόνισε: «Εάν διατρέφεται λιγότερο (υποσιτισμός) ή περισσότερο (υπερσιτισμός) απ’ όσο χρειάζεται, τότε, αργά ή γρήγορα, έρχεται αντιμέτωπος με μια σειρά παθήσεων, οι επιπλοκές των οποίων μπορεί να αποδειχθούν ακόμη και μοιραίες.
Και ακριβώς για τους λόγους αυτούς είναι αυτονόητο πόση σημασία αλλά και αξία έχει να γνωρίζει κάθε πολίτης τι του παρέχεται ως τρόφιμο, αν του παρέχεται με ασφάλεια, τι πρέπει να επιλέγει για τη διατροφή του, πόσο πρέπει να υποβάλλεται σε σωματική άσκηση προκειμένου να έχει το καλύτερο αποτέλεσμα στην υγεία του».